Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 feb 2011 - Anul XVI, nr. 31 (4629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Industrie grea

Şpaga de la Siret nu era „accidentală”, ci un „proces coordonat”

 

Luarea de mită de la PTF Siret nu este sporadică, accidentală, ci este un proces coordonat, organizat ierarhic în care fiecare îşi are rolul stabilit, îşi cunoaşte şi îşi asumă riscul şi totodată îşi primeşte recompensa în măsura contribuţiei la comiterea faptei, notează Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit Mediafax, în şedinţa de vineri, când s-a solicitat arestarea acestora, procurorul a susţinut că inculpaţii au comis, în concurs, infracţiuni grave, prima, o infracţiune de crimă organizată, fiind o pluralitate constituită cu un număr mare de autori, iar cealaltă, o infracţiune continuată, de corupţie cu un număr foarte mare de acte materiale. Altfel spus, există nu numai infracţiuni grave, ci şi cauze de agravare.

În acest context, lipsa unei reacţii prompte, viguroase a instituţiilor statului faţă de astfel de fapte grave - care nu sunt incidente izolate, minore, ci fapte care subminează interesele publice - generează un sentiment de insecuritate, de extinsă nemulţumire socială şi poate fi percepută de cetăţeni ca un act de complicitate, de sfidare, ca o tolerare a unor astfel de comportamente, a reţelelor de crimă organizată, a folosirii autorităţilor publice pentru îmbogăţiri spectaculoase, frauduloase, peste noapte, a susţinut procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit motivării instanţei.

 

Activitatea la PTF Siret, o sursă constantă de venituri ilicite

În opinia acuzării, pericolul social concret rezidă în principal din natura faptelor, frecvenţa şi caracterul lor repetitiv, din calitatea de poliţişti de frontieră, din colaborarea dintre şefi şi subalternii lor în săvârşirea infracţiunilor de corupţie.

„Inculpaţii sunt învestiţi cu exerciţiul autorităţii publice, ceea ce face ca activitatea lor infracţională să fie de o mare gravitate şi de un ridicat pericol social, prin potenţialul de discreditare şi prin neîncrederea cetăţenilor în această instituţie a statului. Pericolul social concret mai rezultă şi din faptul că inculpaţii şi-au traficat atribuţiile de serviciu, făcând din exercitarea lor o sursă constantă de venituri ilicite, iar lăsarea lor în libertate şi, implicit, în funcţiile pe care le deţin ar aduce o gravă atingere desfăşurării activităţii PTF Siret”, a mai spus procurorul.

În opinia acestuia, relevant este şi faptul că, din întreaga activitate infracţională a inculpaţilor, rezultă că aceştia, în deplină cunoştinţă de cauză, s-au asociat în vederea desfăşurării de activităţi ilicite, respectiv traficarea funcţiei în scopul dobândirii de bani şi bunuri necuvenite.

 

Ilegalităţile vizează perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011

În decizia de arestare a celor primului lot de 15 poliţişti de frontieră, judecătorul Curţii de Apel Bucureşti arată că inculpaţii, în calitate de lucrători de poliţie în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret, judeţul Suceava, în baza unei înţelegeri prealabile, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au pretins, primit sau acceptat, direct sau indirect, sume de bani şi bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul de frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări din Ucraina) peste limita legală admisă, faptă încadrată în disp. art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 254 alin. 2 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal, precum şi faptul că au constituit un grup structurat pe turele de serviciu şi au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii unor infracţiuni mai grave (cum este cea de luare de mită) pentru a obţine beneficii materiale şi financiare, faptă încadrată în disp. art. 7 din Legea 39/2003.

„Analizând ansamblul actelor şi lucrărilor dosarului, Curtea apreciază că măsura arestării preventive funcţionează ca un mijloc de prevenire sau înlăturare a unor împrejurări sau situaţii de natură să pună în pericol eficienta desfăşurare a procesului penal. Ca instituţie a dreptului procesual penal arestarea preventivă este pusă la dispoziţia organelor judiciare penale şi constă în privarea de libertate a unei persoane, aceasta fiind determinată de condiţiile şi împrejurările în care se desfăşoară procesul penal. Scopul acestei măsuri îl constituie realizarea cadrului optim pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii procesuale, potrivit scopurilor procesului penal”, explică instanţa.

În speţă, spune sursa citată, pericolul social potenţial se apreciază şi în raport cu reacţia opiniei publice, rezonanţa faptelor de care sunt învinuiţi inculpaţii, comportamentul inculpaţilor, ţinându-se seama de funcţiile pe care aceştia le ocupau la momentul respectiv.

 

Primele recursuri, amânate pentru astăzi

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru astăzi judecarea contestaţiilor primilor 15 arestaţi în cazul de corupţie de la PTF Siret, după ce avocaţii unora dintre aceştia au cerut un nou termen pentru a avea timp să studiere materialul de urmărire penală şi încheierea prin care s-a dispus arestarea.

Poliţiştii de frontieră Elena Cosmicius, Mihai Doru Tocilă, Elena Cosic, Andrei Ciobanu, Sorin Sumaniuc, Iulian Radu, Matei Constantin Florin, Vasile Secrier, Constantin Doru Andrişan, Virgil Jităriuc, Adrian Holca, Daniel Grigoraş, Toader Ilieşi, Cristian Filipoaia şi Vasile Ovidiu Sasu au fost arestaţi, vineri, de către un judecător al Curţii de Apel Bucureşti.

Cei 15 au făcut recurs împotriva acestei decizii, iar contestaţiile lor trebuiau să fie judecate luni, la instanţa supremă.

Avocaţii lui Andrei Ciobanu şi al Elenei Cosmicius au cerut instanţei supreme un nou termen, arătând că nu au avut suficient timp la dispoziţie pentru a studia cele 22 de volume de urmărire penală ale procurorilor şi nici încheierea instanţei prin care s-a dispus arestarea clienţilor lor.

Procurorul DNA a fost de acord cu această cerere, cu condiţia ca procesul să se reia tot în cursul zilei de luni.

După scurte deliberări, instanţa a decis ca recursurile celor 15 să fie judecate azi dimineaţă, de la ora 10.00.

Şi ceilalţi 44 de inculpaţi în cazul de corupţie de la Vama Siret au contestat deciziile de arestare preventivă, dar dosarele care-i privesc nu ajunseseră la instanţa supremă până ieri după-amiază.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şpaga de la Siret nu era „accidentală”, ci un „proces coordonat”.
 Vizualizări articol: 757 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 17 voturi
Şpaga de la Siret nu era „accidentală”, ci un „proces coordonat”4.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mafia trimis de
( 8 feb 2011, 11:30:56
ce v-am zis eu?au trecut 3 zile si mafia lucreaza iar.cum au trecut cei 2, 150 pachete cand au fost controlati?trebuie schimbati toti,ca si unul daca ramane e tot aia .astora le trebuie ca la baby-sitter,urmariti 24 din 24.si cred ca tot ar face magarii.aia 59 trebuie inchisi toti si confiscat tot,eventual daca ar putea,primarul sa-i dea afara din oras.nu tiganii trebuie dusi in harghita ci astia in siberia.
2.   Bv lor trimis de
( 8 feb 2011, 12:01:38
DANUTZ70 iti e ciuda ca maicata sau taiktu nu a lucrat in vama si nu a furat... esti un fustrat ca totzi ceilaltzi din sv...cu ce vrei sa traiesti in romania cu un salar de 1500 ron pe luna .. plus ca au si familii,si pana sa confiste averile mai au .. din partea mea sa fure statul cat pot...
2.1  RE: Bv lor trimis de
( 8 feb 2011, 12:24:44
Nu i-a trimis nimeni cu fortza in vama, stiau cat e salariul, dar au acceptat sa dea spaga pentru post ca-si scoteau ei banii inzecit. Sper ca banii pe care-i pierde statul prin contrabanda sa-i ia de la tine , sau ca un traficant aflat la pubertate dar plin de impresii sa-ti un glont in teasta ca nu i-ai dat prioritate de smecher in intersectie(oricum nu ar fi nici o pierdere).
2.2  RE: Bv lor trimis de
( 8 feb 2011, 17:17:52
prietene sa iti zic.. cel mai mare trafic de tzigari il fac cei din guvern si capii partidului.. desteptule... sa traga statu in piept .. el ca ne fura prin taxe .. prin benzina si prin tot .. asta nu vezi.. stam in casa ca niste lasi si ne uitam la tv cum fac altzi cate cv.. dar ce sa ii faci asta e ROMANIA ....
3.   Legea lui Darwin Pedelistu trimis de
( 8 feb 2011, 13:28:04
HOTII CEI MARI (parlament, guvern, ministere etc) LE-O TRAG HOTILOR CEI MICI(politisit de frontiera, vamesi).Aceasta-i concluzia.
4.   Nu stia nimeni? trimis de
( 8 feb 2011, 13:36:44
Nu stia chiar nimeni-nimeni ce fac ei acolo?Acum, cand scriu acest comentariu, mai decoleaza un elicopter cu retinuti de la Moravita si atunci e fireasca intrebarea: nu stia nimic, nici Traian Basescu (specialist, pe vremuri, in acest fel de trafic), nici cineva din Guvern, nici sefii de partid, cei ce ii propuneau si-i numeau in posturi si functii pe acesti retinuti de acum? Totusi, i-au arestat pe astia de la Siret, dar unde au ajuns tigarile trecute cu mita? la Pitesti au fost retinuti contrabandisti, dar la noi in judet, nu! De ce? Oare fiindca sunt asemenea traficanti si din Botosana??? Se aude de depozite la Botosana, la Vama, dar... nimic, liniste si pace. De ce oare???
5.   In numele... trimis de
( 8 feb 2011, 13:47:49
In numele Dreptatii si Adevarului coruptia s-a generalizat in absolut toate activitatile statului atingand recorduri nemaintalnite, iar noi primim numai spectacole de astea circaresti, cu mascati, pusti de asalt si, mai nou, elicoptere, fara absolut nicio finalitate remarcabila si asta numai ca sa arate EL in fata Uniunii Europene cat este de intransigent cu coruptia. Parerea mea personala este sa nu-l mai bagati in seama caci nu mai are pic de credibilitate, oricate catuse ar pune sa zornaie. Totusi in judet, acel comisar Anea a fost reinvestit in functie de ministrul Igas la propunerea sefului judetean PDL, cum de s-a putut face lucrul acesta cu un om sanctionat de vreo 2 ori???
6.   Judet fara coruptie? trimis de
( 8 feb 2011, 13:58:04
Si iar ma duce gandul, plecand de la ceea ce s-a permis sa se dezvolte la Siret, de ce tace conducerea politica a PDL si cea administrativa a judetului in cazul acelei fraude comise la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate? La Siret nu era vorba de banii nostri, era vorba de banii ce-ar fi putut intra la buget daca...etc, dar la CJAS Suceava e vorba de banii nostri, ai contribuabililor directi la fondul de asigurari de sanatate!!! Pana cand va fi ascunsa aceasta frauda? La cat se ridica ea, la 26 miliarde de lei vechi,asa cum se aude? Ce se intampla,de fapt? Nimeni nu raspunde? Este Suceava judet fara coruptie???
6.1  RE: Judet fara coruptie? trimis de
( 8 feb 2011, 17:22:21
eu cred ca se numara prin primele judete corupte .. doar avem conducere PDL .. cate case de vacanta are domnu FLUTUR...
7.   Comentariu trimis de
( 8 feb 2011, 15:25:24
stati linistiti ca le vine la toti rindul la astia cu depozitele clandestine....au baietii de mai sus inregistrari video cum le intra masinile de rusi in curte cate 20 pe noapte, si apoi a doua zi tigarile sunt transportate pe zona Gramesti, Balinesti, excortate de cine ar trebui sa le confiste si sa-i aresteze, depozite cele mari sunt in PADURENI.... acolo trebuie cautat, acolo ajunge 90% din tigarile de contrabanda, sunt adevarate DUTY-FREE-URI.
8.   Sofer de TIR trimis de
( 8 feb 2011, 18:24:03
Daca Neagu nu mai este cine imi mai da spaga sa i-o duc lu taicasu?
9.   Cititi ! trimis de
( 8 feb 2011, 18:48:47
În timp ce colegii lor au fost „săltaţi" de mascaţi, poliţiştii de frontieră care nu au fost vizaţi de anchetă se arată şocaţi de acuzaţii şi de modul în care au petrecut .Unii chiar se îndoiesc de acuzaţiile procurorilor.

„Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat de acţiunile colegilor mei. Nu ştiam că se practică asemenea lucruri în punct, altfel s-ar fi luat măsuri dure. Îmi pare rău pentru ei", a spus Dănuţ Rovinar, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Moraviţa. În rândurile poliţiştilor de frontieră din 1993, Dănuţ Rovinar este de mai multă vreme şeful punctului de trecere a frontierei de au fost „ridicaţi şi săltaţi" cei zece poliţişti şi cei cinci vameşi şpăgari.
10.   Spagariiiiiiiiii trimis de
( 8 feb 2011, 19:48:18
voi credeti ca Butterfly-ul din suceava inpreuna cu cheliosul suprem si blonda cufurita nu stiau de acest lucru/?? contrabanda nu se face de ieri in vamile din romania, se face de ani de zile,, de ce tocmai acum cand suntem trasi de urechi de tarile civilizate. stati linistiti ca nu sta mult in arest,, 2 luni maxim
11.   Pt. oarecine trimis de
( 8 feb 2011, 21:35:36
Daca-i leaga , de ce-i leaga. Daca nu-i leaga , de ce nu-i leaga. Spagi se iau in vami din 90 incoace , dar nimeni nu a avut tupeul sa-i priponeasca. Din cauza lu' Schengen sau nu i-au saltat. Mirzulici al tau de ce nu s-a sesizat cand a fost de serviciu la ros osu'? Aud? Da-ti din gura ca o moara cu ciocanele. O sa o luati peste bot si la alegerile care vor urma , pt. ca lumea nu e proasta.Bag de sama ca tu ori esti bugetar , ori beneficiezi de ajutorul social , pt. ca la ora cand scrii tu pe forum lumea mai si munceste. Claro , my friend?
12.   Clar Oarecine este amantul lui Dontu trimis de
( 8 feb 2011, 22:57:59
Si in articolul :' Donţu i-a asemănat pe PD-L-işti cu nişte extratereştri portocalii care trăiesc într-un univers paralel' acest Oarecine 'se leaga' de o persoana care il ironizeaza pe Dontu intr-un comentariu : = BUSTED psd-istule. in cel mai bun caz PSD=PDL sau cum se cheama , crezi ca lumea are amnezie ca tine si uita ca PSD a furat cat a putut? hai sa iti aduc aminte de cateva nume : fratii sechelariu, nastase..iti zic ceva? da frate daca ar veni unu de la un partid nou creat care nu a mai facut politica sa zicem ca da, moral ar putea acuza de furt pe actualii politicieni, dar tot voi , nu va este rusine??
13.   Galeata ....i/a infundat trimis de
( 8 feb 2011, 23:12:51
oare era din alea din campania electorala?
14.   SOFERUL trimis de
( 9 feb 2011, 09:49:06
ACUM SE RASUFLA CITE CEVA DE PESTE TOT SI DE LA SOFERI CARE TRANSPORTAU BANII VAMESILOR SI DE LA VECINI CARE STIU DE DEPOZITE CLANDESTINE ETC. ETC.TOTI SUT MURDARITI CU CITE CEVA CA NU AU REACTIONAT ALTFEL ATUNCI CIND TREBUIA CA ACUM DUPA RAZBOI MULTI EROI SE ARATA.SA SPERAM CA VA FI UN SEMNAL DE ALARMA SI CA O SA LUAM TOTI ATITUDINE,INCLUSIV CEI CARE FUMEAZA SA NU MAI CUMPERE TIGARI IEFTINE SI DE PROASTA CALITATE, CANCERIGENE SI DAUNATOARE SANATATII.IN REST TOTI NE AMAGIM ,SUNTEM TRECATORI PE ACEST PAMINT SI MICI.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei