Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 feb 2011 - Anul XVI, nr. 31 (4629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Contribuţia lunară pentru pensiile ocupaţionale, până la 15 la sută din salariul brut

 

Contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale ar putea fi de până la 15 la sută din venitul salarial brut lunar iar încadrarea în muncă a unei persoane nu poate fi condiţionată de participarea la o schemă de pensii, potrivit unui proiect de lege pus, luni, în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Proiect de Lege privind pensiile ocupaţionale stabileşte că dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale aparţine angajatorului, singur sau prin asociere cu alţi angajatori, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor.

Potrivit proiectului de act normativ, schema de pensii ocupaţionale negociată trebuie să conţină, cel puţin, cuantumul şi periodicitatea contribuţiilor, modul de împărţire a acestora între angajat şi angajator, după caz, actualizarea lor, precum şi regulile de investire a activelor şi de împărţire a rezultatelor.

Încadrarea în muncă a unei persoane nu poate fi condiţionată de participarea sau continuarea participării la o schemă de pensii ocupaţionale şi nu se pot face reţineri din salariu pentru contribuţii la o astfel de schemă fără acordul scris al persoanei respective.

Dreptul la pensia ocupaţională se deschide, la cererea participantului, numai dacă acesta a împlinit vârsta de 60 de ani, a plătit contribuţii cel puţin şapte ani, iar activul personal este cel puţin egal cu suma necesară obţinerii pensiei.

"Contribuţiile la un fond de pensii ocupaţionale se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii ocupaţionale, se virează de către angajator, odată cu contribuţiile de asigurări sociale obligatorii în contul fondului de pensii specificat în actul de aderare. Contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale poate fi de până la 15 la sută din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care aderă la un fond de pensii ocupationale", se arată în proiectul de lege supus dezbaterii publice.

Contribuţia poate fi împărţită între angajat şi angajator potrivit prevederilor stabilite în schema de pensii sau în actul de organizare şi funcţionare al angajatorului.

Angajatorul singur sau prin asociere cu alţi angajatori, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor, poate propune participarea la un fond de pensii ocupaţionale. În aceste condiţii, angajatorul care a propus schema de pensii ocupaţionale virează lunar contribuţia datorată pentru fiecare angajat care a aderat la un astfel de fond de pensii.

Suma reprezentând contribuţiile la fondurile de pensii ocupaţionale este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, acest lucru urmând să se facă la calculul profitului impozabil.

Proiectul de act normativ mai prevede că participanţii pot, în orice moment, să modifice, să suspende sau să înceteze contribuţiile la un fond de pensii ocupaţionale, înştiinţând în scris administratorul şi angajatorul cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data suspendării sau încetării contribuţiilor, fără ca acest lucru să afecteze în vreun fel activul personal.

Contribuţiile plătite de angajator şi, opţional, de către angajat se vor colecta pe baza codului numeric personal, al numelui şi prenumelui, în conturile individuale ale participanţilor.

"Contribuţiile la un fond de pensii ocupaţionale şi transferurile de lichidităţi băneşti se convertesc în unităţi de fond şi diviziuni ale acestora, calculate cu 6 zecimale. Valoarea totală a unităţilor de fond ale unui fond de pensii ocupaţionale este întotdeauna egală cu valoarea totală a activelor fondului. (...) Contribuţiile şi transferul de lichidităţi băneşti la un fond de pensii ocupaţionale se convertesc în unităţi de fond în maximum patru zile lucrătoare de la data încasării acestora. Valoarea iniţială a unei unităţi de fond va fi de 10 lei ", se arată în documentul întocmit de Ministerul Muncii.

Angajatorii, agenţi economici care înregistrează obligaţii bugetare neachitate la scadenţă la sfârşitul anului faţă de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi fondurile sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale nu vor putea contribui la scheme de pensii ocupaţionale.

Astfel de fonduri vor putea fi administrate de societăţile de pensii, societăţile de administrare a investiţiilor şi societăţile de asigurare, autorizate de Comisie în acest scop.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contribuţia lunară pentru pensiile ocupaţionale, până la 15 la sută din salariul brut.
 Vizualizări articol: 570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Contribuţia lunară pentru pensiile ocupaţionale, până la 15 la sută din salariul brut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei