Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2010 - Anul XV, nr. 34 (4325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PE cere introducerea unui concediu de paternitate la nivel european

PE solicită Comisiei să sprijine orice demers care vizează introducerea concediului de paternitate la nivel european, iar concediul de maternitate să fie asociat acestuia pentru a proteja mai bine femeile pe piaţa muncii, se arată în raportul anual privind egalitatea dintre femei şi bărbaţi.
În raportul anual privind egalitatea dintre femei şi bărbaţi în UE, Parlamentul European solicită mai multe eforturi pentru combaterea violenţei împotriva femeilor, asigurarea concediului paternal la nivel european şi o revizuire a legislaţiei cu privire la egalitatea de remunerare între femei şi bărbaţi.
Raportul cu privire la egalitatea dintre femei şi bărbaţi în Uniunea Europeană - 2009, elaborat de Marc Tarabella (S&D, BE), a fost adoptat de Parlamentul European cu 381 de voturi "pentru", 253 "împotrivă" şi 31 de abţineri.
În raport se arată că la nivelul UE există o directivă referitoare la concediul de maternitate şi o alta referitoare la concediul parental, dar nu există o legislaţie în materie de concediu de paternitate.
În acest context, PE solicită Comisiei "să sprijine orice demers care vizează introducerea unui concediu de paternitate la nivel european", iar concediul de maternitate să fie asociat concediului de paternitate pentru a proteja mai bine femeile pe piaţa muncii şi pentru a combate astfel stereotipurile care există în societate în ceea ce priveşte folosirea acestui concediu.
De asemenea, deputaţii au atras atenţia că acordul-cadru al partenerilor sociali privind concediul parental nu tratează problema concediului plătit, care, în opinia lor, ar avea un impact decisiv asupra numărului de bărbaţi ce ar opta pentru acesta, precum şi asupra împărţirii egale a responsabilităţilor profesionale şi familiale între femei şi bărbaţi.
Deputaţii au mai solicitat elaborarea unei propuneri de directivă globală privind prevenirea şi combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor.
"Parlamentul solicită instituirea, în următorii cinci ani, a unui an european de luptă împotriva violenţei la adresa femeilor, având în vedere că o femeie din patru este supusă violenţelor fizice în cursul vieţii de adult, iar peste 10% dintre femei sunt victime ale violenţelor sexuale", se arată în raport.
Totodată, Parlamentul sprijină propunerile Preşedinţiei spaniole de a crea un Observator European al Violenţei între Sexe, de a lansa "mandatul european de protecţie a victimelor" şi de a înfiinţa o linie telefonică de asistenţă dedicată victimelor, comună pentru întreaga Uniune Europeană.
Raportul mai subliniază faptul că femeile trebuie să deţină controlul asupra drepturilor lor sexuale şi reproductive, în special printr-un acces facil la contracepţie şi la avort, arătând că ar trebui asigurat accesul gratuit la consultaţii în vederea avortului.
"Recunoaşterea autonomiei fizice şi sexuale depline a femeilor reprezintă o condiţie sine qua non pentru orice politică reuşită în materie de drepturi la sănătatea sexuală şi reproductivă, precum şi pentru politicile de combatere a violenţei împotriva femeilor", se arată în raport.
În ce priveşte combaterea traficului e fiinţe, PE solicită tuturor statelor membre, care nu au ratificat Convenţia Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane, să facă acest lucru. Până în prezent, doar 16 state membre, printre care şi România, au ratificat documentul care este cel mai puternic instrument juridic european de luptă împotriva acestui fenomen.
Egalitatea de remunerare între femei şi bărbaţi este un alt aspect dezbătut de către deputaţi, în raport arătându-se că se regretă faptul că, în urma solicitării Parlamentului din 18 noiembrie 2008, Comisia nu a prezentat încă o propunere legislativă privind revizuirea legislaţiei în vigoare referitoare la aplicarea principiului egalităţii de remunerare între bărbaţi şi femei şi invită Comisia să prezinte cât mai curând o astfel de propunere legislativă.
Deputaţii solicită statelor membre să adopte măsuri concrete, în special pe cale legislativă, şi în vederea favorizării unei prezenţe echilibrate a femeilor şi a bărbaţilor în posturi care implică responsabilităţi în mediul de afaceri, al administraţiei sau în cel politic şi solicită fixarea unor obiective obligatorii care să asigure reprezentarea egală a femeilor şi a bărbaţilor.
Referitor la femeile migrante, raportul menţionează că organismele naţionale care se ocupă de egalitate ar trebui să introducă abordări integrate în vederea îmbunătăţirii reacţiei la cazurile de discriminare multiplă şi a rezolvării acestora.
"Femeile aparţinând minorităţilor, în special femeile de etnie rromă, sunt supuse în mod regulat unor multiple forme de discriminare din motive de rasă şi sex, iar organismele naţionale responsabile cu problemele legate de egalitate nu combat în mod adecvat discriminarea multiplă sau combinată", se menţionează în raport.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PE cere introducerea unui concediu de paternitate la nivel european.
 Vizualizări articol: 579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PE cere introducerea unui concediu de paternitate la nivel european0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei