Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2010 - Anul XV, nr. 34 (4325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Act oficial:

Magistraţi, diplomaţi, parlamentari, personal aeronautic, cu pensii de până la 9.164 lei

Peste 7.800 de pensionari magistraţi, diplomaţi, parlamentari, inspectori ai Curţii de Conturi şi personal aeronautic beneficiază în prezent de pensii de serviciu instituite prin legi speciale, cuantumul mediu al unei astfel de pensii pornind de la minimum 2.728 lei şi urcând până la 9.164 lei lunar.
Numărul total al persoanelor care încasează în prezent pensii de serviciu instituite prin acte normative care reglementează această categorie se ridică la 7.864 beneficiari, se susţine într-un document ministerial obţinut de MEDIAFAX.
Din această categorie fac parte, conform documentului, 3.075 pensionari magistraţi, judecători ai Curţii Constituţionale sau foşti reprezentanţi ai Consiliului Legislativ (care încasează o pensie de serviciu medie de 5.307 lei), 678 pensionari din categoria personalului diplomatic şi consular (pensie de serviciu medie de 4.182 lei), 1.518 pensionari din categoria personalului civil aeronautic profesionist (pensie de serviciu medie de 9.164 lei), 522 pensionari parlamentari (pensie de serviciu medie de 3.611 lei), 380 funcţionari publici parlamentari (pensie de serviciu medie de 2.728 lei) şi 279 pensionari din Curtea de Conturi (cu o pensie de serviciu medie de 5.438 lei).
Acestora li se adaugă 1.411 pensionari din categoria personalului auxiliar din magistratură, dar şi aproximativ 150.000-200.000 pensionari militari incluşi în sistemul pensiilor militare, "guvernat de legislaţie proprie", unde pensia medie de serviciu este de 1.720 lei, se arată în document.
Sursa citată mai relevă că totalul cheltuielilor anuale pentru pensii în România se cifrează la peste 10 miliarde euro, constituind cea mai mare categorie de cheltuieli bugetare, iar ponderea cheltuielilor cu pensiile în Produsul Intern Brut, de 9% în 2009, are o tendinţă de creştere.
Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, aprobat miercuri de Guvern, stabileşte că în sistemul public vor fi incluse pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţii asistenţi ai Curţii Constituţionale, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, ale personalului diplomatic şi consular, ale funcţionarilor publici parlamentari, ale deputaţilor şi senatorilor, ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi ale personalului Curţii de Conturi.
La acestea se adaugă şi pensiile militare de stat, precum şi pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor.

 

Boc: Recalcularea va scădea doar 15% din cele 180.000 pensii speciale

Recalcularea pensiilor speciale va afecta doar 15% din totalul celor aproximativ 180.000 beneficiari, prin scăderea în principal a pensiilor mai mari de 3.000 lei, iar pentru ceilalţi pensionari nu vor operate diminuări, deoarece pensia nu depăşeşte valoarea contribuţiei, a afirmat premierul Boc.
El a arătat că în prezent sunt 5,8 milioane de pensionari, dintre care circa 180.000 beneficiază de pensii speciale.
"Pentru aproximativ 85% din cei care au pensii speciale – poliţie, armată, prin excelenţă – nu se afectează cuantumul pensiei pe care îl au. Mă refer aici la pensiile militarilor, de exemplu, până în 30 milioane lei vechi. Pentru 15% care sunt cu pensii speciale şi care nu au la bază principiul contributivităţii, acolo vor scădea pensiile. Pentru cei cu pensii militare care au azi pensii în mână până la cifra de 30 milioane lei vechi nu sunt afectate, iar, gradual, peste 30 milioane lei vechi are loc o diminuare a pensiei, în funcţie de pensia pe care o are în momentul de faţă şi de recunoaşterea de către stat a contribuţiei pe care a făcut-o, în sensul că statul a plătit pentru ei, în decursul timpului, o contribuţie la bugetul asigurărilor sociale", a spus Boc.
Potrivit premierului, scăderi de pensii speciale vor fi operate acolo unde pensia a fost stabilită la 80% din veniturile aferente ultimei luni de activitate în muncă.
"Prin recalculare nu se afectează principiul neretroactivităţii. S-ar afecta acest principiu dacă am impune oamenilor care au pensii speciale să returneze sumele de bani pe care le-au primit în trecut. Nu vor fi obligaţi să returneze ce au primit în trecut, doar că pentru viitor nu vor mai primi aceleaşi sume de bani, ci vor primi ca pensie exact în măsura contribuţiei pe care o au sau au avut-o la bugetul asigurărilor sociale", a adăugat Boc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Magistraţi, diplomaţi, parlamentari, personal aeronautic, cu pensii de până la 9.164 lei.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Magistraţi, diplomaţi, parlamentari, personal aeronautic, cu pensii de până la 9.164 lei4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei