Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 sep 2008 - Anul XIII, nr. 215 (3896)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsură

Tăierile ilegale vor scădea cu 70-80% după introducerea sistemului de urmărire a lemnului

Ministerul Agriculturii estimează că tăierile ilegale de arbori vor scădea cu 70-80% datorită instalării unui sistem informatic integrat de urmărire a lemnului, funcţional de la 1 octombire şi folosit de ocoale silvice, depozitari, pelucrători şi comercianţi de masă lemnoasă.

"Sperăm să scadă cu cel puţin 70-80% volumul tăierilor ilegale, într-o lună-două de la începerea utilizării programului", a declarat joi secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Istvan Toke.

Potrivit acestuia, în 2007 au fost înregistrate pagube de 175.000 de metri cubi din activităţi ilegale, reprezentând 1,2% din materialul lemnos pus în circulaţie.

Pentru realizarea şi implementarea sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) au fost cheltuite fonduri de 40.000 de dolari, reprezentând un împrumut de la Banca Mondială.

Noul sistem va fi folosit de toţi agenţii de pe filiera lemnului, respectiv ocoalele silvice, proprietarii privaţi de pădure, transportatorii de lemn, depozitarii, firmele de comercializare şi de prelucrare a masei lemnoase şi administraţiile pieţelor.

Ocoalele silvice introduc în sistem actele de punere în valoare (APV), care cuprind informaţii precum numărul de arbori, înălţimea, diametrul şi volumul total estimat, iar firmele de pe filieră introduc de asemenea date privind cantităţile de lemn preluate, depozitate sau livrate.

"Ceea ce a introdus o firmă care a livrat lemn trebuie să corespundă cu ceea ce a introdus firma de prelucrare, care a preluat lemnul. Dacă la prima firmă apare că a predat o anumită canitate, dar la firma de exploatare apare alta, atunci ştim că avem o problemă. Practic tot circuitul este urmărit prin acest sistem, care va da avertizări atunci când există probleme, neconcordanţe (...) Dacă o firmă a preluat lemn care nu este din sistem, acesta va fi confiscat", a spus Toke.

El a adăugat că orice masă lemnoasă din afara SUMAL este ilegală.

Firmele nu vor avea voie să primească, prelucreze ori comercializeze materiale lemnoase decât dacă marfa are un aviz de însoţire şi vor trebui să deţină un singur registru de intrări-ieşiri pentru materialul lemnos.

 

SUMAL, funcţional de la 1 octombrie

SUMAL va fi funcţional de la 1 octombrie, iar prima raportare a agenţilor economici va fi la 5 decembrie.

Odată cu noul sistem este introdus şi un nou model de pentru documentele de transport, diferenţiate pentru masa lemnoasă prelucrată sau neprelucrată şi elemente de securitate sporite.

Softul SUMAL va fi distribuit gratuit atât ocoalelor, cât şi firmelor.

Totodată, potrivit lui Toke, implementarea softului nu va necesita angajarea de personal nou, fiind organizate doar traininguri.

În hotărârea de Guvern care aprobă implementarea sistemului se mai stabileşte că pomii de Crăciun vor fi identificaţi individual cu sigiliu crotaliu, care se fixează la baza pomului.

Pentru nerespectarea cerinţelor din hotărârea de Guvern vor fi aplicate sancţiuni constând în amenzi cuprinse între 1.500 şi 10.000 lei şi confiscarea mărfii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăierile ilegale vor scădea cu 70-80% după introducerea sistemului de urmărire a lemnului.
 Vizualizări articol: 571 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăierile ilegale vor scădea cu 70-80% după introducerea sistemului de urmărire a lemnului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Taietorii trimis de
(12 sep 2008, 20:12:37
Ce va face sa credeti asta? Atata timp cat firmene de exploatare nu au nici o treaba si dubleaza pretul la lemnele care le vand la populatie nu vad cum o sa fie treaba. Daca m3 costa 500 lei ei il vand cu100 lei. Dar probabil cei de la Silvica nu stiu nimic. Nici nu stiu cum se dau facturile....Curios cum toti padurarii (patronii de exploatari) cu salariul minim pe economie au dita mai vile si masini luxoase. Dar traim in Romania si asta trebuie sa ne preocupe tot timpul !
2.   Verzi trimis de
(12 sep 2008, 20:30:14
Chiar asa domnilor de la fisc, unde sunteti? Cand verificati averile unor "domni" padurari (patroni de firme de exploatare de masa lemnoasa)sa vedem si noi ,muritorii de rand ,cat din averea lor este din munca cinstita si cata din .... evziune fiscala sau cum vreti sa numiti venitul ilicit? Cat dv. ,cei de la DNA ,probabil ca a-ti avea mult de lucru daca ati "exploata" acest sector.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei