Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 260 (5467)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Economic şi ecologic

Iluminat public cu LED-uri în întreg municipiul Suceava, din fonduri elveţiene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Corpurile de iluminat de pe toţi stâlpii reţelei de iluminat public din municipiul Suceava ar putea fi înlocuite, începând de anul viitor, cu modele noi, cu LED-uri.

Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a spus că necesitatea înlocuirii acestora vine ca urmare a solicitărilor părţii elveţiene, în cadrul proiectului de finanţare pe care Primăria Suceava l-a accesat pentru modernizarea reţelei de iluminat public.

„Biroul Contribuţii Elveţiene – Secretariatul de Stat pentru Afaceri Europene, care a analizat schiţa noastră de proiect, nu este de acord să modernizăm parţial sistemul de iluminat public, pe 10 străzi din Suceava, aşa cum am propus noi, adică stâlpii, cablurile de alimentare electrică şi corpurile de iluminat. Ei solicită să înlocuim toate corpurile de iluminat din municipiul Suceava, cu altele cu LED-uri”, a precizat Ion Lungu.

În urma inventarierii făcute, a rezultat că ar trebui înlocuite 4.236 de corpuri de iluminat public.

Avantajele acestei investiţii ţin în primul rând de eficienţa energetică a noilor corpuri de iluminat, de reducerea costurilor de întreţinere şi reparaţii, de reducerea emisiilor de CO2 – una din principalele directive ale UE, dar şi de siguranţa traficului auto şi pietonal prin caracteristicile superioare de iluminare ale noilor corpuri de iluminat.

„Prin studiul făcut, la nivelul municipiului Suceava, prin înlocuirea celor 4.236 de corpuri de iluminat se reduc emisiile de CO2 până în 2020 cu 1.017 tone de CO2, care reprezintă un total de 30% din emisiile de CO2 din oraş”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.

Valoarea totală a proiectului de înlocuire a corpurilor de iluminat se ridică la 4.538.000 euro, din care partea elveţiană ar da 3.889.000 euro, iar contribuţia municipalităţii ar fi de 668.000 de euro.

„Consider că este viabilă varianta propusă de ei, în condiţiile în care anual cheltuim 300.000 de euro cu reparaţii şi întreţinere la iluminatul public. Primim aproape patru milioane de euro gratuit de la elveţieni, iar contribuţia noastră este echivalentul sumei pe care o folosim în doi ani, pe reparaţii şi întreţinere. Este mai scumpă investiţia iniţială, dar durata de viaţă este mai mare la iluminatul cu LED-uri şi au şi o intensitate luminoasă mai mare”, a adăugat edilul sucevean.

Primăria Suceava se numără printre cele trei municipii din ţară care au fost desemnate de Ambasada Elveţiei să beneficieze de finanţarea de 38 de milioane de franci elveţieni, în baza proiectelor întocmite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iluminat public cu LED-uri în întreg municipiul Suceava, din fonduri elveţiene.
 Vizualizări articol: 2066 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Iluminat public cu LED-uri în întreg municipiul Suceava, din fonduri elveţiene5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Iar??? trimis de
( 7 nov 2013, 12:07:31
De ce, stalpii de pe susaua principala au fost inlocuiti acum un an, inainte de marea asfaltare! Chiar suntem cretini ?
1.1  RE: Iar??? trimis de
( 7 nov 2013, 12:12:14
Stai linistit, nu se schimba stalpii ci doar becurile.
2.   Cand am spus stalpi... trimis de
( 7 nov 2013, 13:43:06
...ma refeream inclusiv la lampi, au fost schimbate si ele acum un an..., de ce nu au fost puse atunci cu leduri? HMMMM ?!
3.   Comentariu trimis de
( 7 nov 2013, 15:24:19
Din cauza ca ar fi fost probabil prea scump. Acum un an cumparai un bec cu led de aprox 9w la peste 100 lei, acum il ei cu 50-60 lei.
Intelegi Massard?
4.   Investie trimis de
( 8 nov 2013, 00:22:12
Este o investitie buna, poate nu chiar cea buna, dar nu putem spune NU sau sa facem treaba pe jumatate, elvetienii vor ori tot, ori nimic. Iar o astfel de investie nu ar trebui sa fie trecut cu vedere! Numai daca trecei pe strada, sesizezi ca pe fiecare strade vizibilitatea nu este buna deoarece se cumpara cele mai ieftine becuri iar aceste se ard in cateva saptamani. Un bec LED standard dureaza 50.000 de ore daca este lasat aprins 24 de ore pe zi, 7 zile din saptamana, facand calculele reiese: 24 x 365 = 8760, 50.000 / 8760 = 5.5 ani, cel putin, daca folosim doar 12 ore pe zi, reiese ca un bec LED standard dureaza 11 ani. 11 ani... va vine sa credeti?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei