Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 oct 2012 - Anul XVII, nr. 244 (5149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Manevre

Fostul director de la Termica a încasat plăţi compensatorii dubioase de aproape 700 de milioane de lei vechi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Plecarea de pe o anumită funcţie nu înseamnă întotdeauna o tragedie pentru persoana în cauză. Constantin Plăcintă, fostul director al SC Termica SA Suceava, este exemplul unui om fericit după ce şi-a încheiat conturile cu societatea de termoficare din municipiul reşedinţă de judeţ. Şi asta pentru că nu a plecat cu buzunarele goale, ci cu o sumă consistentă, aproximativ 700 de milioane de lei vechi. Banii reprezintă salariile compensatorii pe care Constantin Plăcintă le-a încasat la plecarea de la SC Termica SA, dar modul cum au fost acordate aceste drepturi ridică mari semne de întrebare. Răspunsurile primite din partea conducerii Termica Suceava sunt incomplete şi nu fac altceva decât să sporească suspiciunile că totul a fost o şmecherie ieftină menită să-i umple conturile lui Constantin Plăcintă. Nici consilierii locali care erau în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Termica în 2010 şi 2011 nu sunt prea lămuriţi cum s-a derulat partea a doua a disponibilizărilor colective, din care a făcut parte şi fostul director general, alături de alte opt persoane din societate.

 

Actuala conducere a Termica spune una, membrii AGA din 2010 au o cu totul altă opinie

Restructurările colective în baza cărora angajaţii SC Termica SA Suceava au fost trimişi acasă au fost aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor din ziua de 12 aprilie 2010. Într-o adresă semnată de Ovidiu Dumitrescu, actualul director general al SC Termica SA, dar care în acea perioadă deţinea funcţia de consilier personal al lui Constantin Plăcintă, sunt menţionate o serie de amănunte despre această restructurare.

„AGA a aprobat <Strategia de Restructurare şi Reorganizare a Societăţii>care prevedea, printre altele, reducerea unui număr de 208 posturi din organigrama unităţii, în două etape. Din motive obiective (situaţii de boală ale salariaţilor ale căror posturi au fost desfiinţate, situaţii tehnice neprevăzute etc) în anul 2010 au fost disponibilizaţi un număr de 198 de salariaţi, această procedură continuându-se şi în 2011 pentru un număr de nouă salariaţi (între ei aflându-se şi domnul inginer Plăcintă Constantin, care la data disponibilizării era încadrat pe funcţia de consilier al directorului general)”, se menţionează în răspunsul celor de la Termica.

Doi dintre consilierii locali suceveni, care în 2010 făceau parte din AGA de la Termica, au opinii divergente faţă de ceea ce ne-a semnat şi trimis actualul director, Ovidiu Dumitrescu.

„Am participat la acea şedinţă şi ştiu sigur că nu s-a pus problema unor disponibilizări în două etape. Cât priveşte plecarea domnului Plăcintă, care ocupa funcţia de director general al societăţii, este exclus să fi vorbit aşa ceva. Cum puteam lăsa societatea fără conducere?”, s-a întrebat Virginel Iordache, fost consilier local şi membru în AGA la Termica.

Pentru Costel Tătăranu, fost şi actual membru în AGA la societatea de termoficare a Sucevei, lucrurile nu sunt prea clare. Deşi a participat la şedinţa din 12 aprilie, Tătăranu nu ştie cu exactitate cum s-au făcut restructurările şi dacă acestea au respectat cadrul legal. „Mă depăşeşte situaţia”, a concluzionat Costel Tătăranu.

 

Codul Muncii, încălcat grosolan

Codul Muncii, în baza căruia se fac toate concedierile colective, contrazice vizibil răspunsurile celor de la SC Termica SA Suceava şi încercările acestora de a acoperi o posibilă ilegalitate. Articolul 68, aliniat 1 din Codul Muncii este extrem de explicit în ceea ce priveşte modalităţile în care se acceptă concedierile colective prin care se pot acorda salarii compensatorii angajaţilor care pleacă din cadrul societăţii.

„Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:

a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;

b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;

c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi”, se arată în Codul Muncii.

Ori, plecarea ex-directorului Constantin Plăcintă şi a celorlalte opt persoane, printre care şi fosta sa secretară, încalcă flagrant Codul Muncii, dar şi ceea ce au decis consilierii locali prezenţi la Adunarea Generală a Acţionarilor din 12 aprilie 2010.

Dacă ar fi plecat în 2010 împreună cu ceilalţi 198 de salariaţi de la Termica, directorul Constantin Plăcintă era îndreptăţit să primească banii, adică aproape 700 de milioane de lei vechi. Trebuie spus că prima tranşă a disponibilizărilor colective a avut loc în iulie 2010, iar potrivit Codului Muncii, ultimii salariaţi care puteau beneficia de plăţi compensatorii aveau la dispoziţie 30 de zile. Ori, Constantin Plăcintă a plecat de la Termica în aprilie 2011, deci după aproximativ 250 de zile.

Nici varianta unei a doua disponibilizări colective nu stă în picioare. Pe de o parte, aceasta nu a fost pusă în discuţie şi aprobată vreodată, iar dacă ar fi existat aşa ceva nu se încadra în prevederile Codului Muncii. Mai exact, concedierile colective la o societate de mărimea Termica trebuiau să cuprindă minimum 30 de persoane, ori în 2011 au fost concediate colectiv şi au beneficiat de plăţi compensatorii doar nouă persoane.

 

Plăcintă: „Eu zic că am primit legal salariile compensatorii”

Plecarea lui Constantin Plăcintă de la SC Termica SA Suceava a fost, până la urmă, o altă manevră bine gândită. Plăcintă nu a ajuns niciodată la ghişeele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava pentru a-şi ridica indemnizaţia de şomaj, aşa cum s-a întâmplat cu foştii săi subordonaţi. La câteva zile după ce a părăsit SC Termica SA, fostul director general a devenit administrator al firmei Adrem Invest, care se va ocupa cu construcţia viitoarei centrale termice a municipiului Suceava.

Cu alte cuvinte, Constantin Plăcintă a plecat cu buzunarele doldora de bani, dar şi cu un serviciu plătit cu un salariu frumos.

Referitor la modul în care a primit salariile compensatorii, Constantin Plăcintă nu vede nimic în neregulă. „Eu zic că am primit legal salariile compensatorii. Am beneficiat de sumele acordate potrivit Contractului Colectiv de Muncă aşa cum au beneficiat toţi salariaţii, de la femeia de serviciu şi până la ingineri”, a declarat Constantin Plăcintă.

 

Salarii compensatorii de circa un milion de dolari acordate la Termica

Pentru cele 208 persoane disponibilizate în perioada 2010 - 2011, SC Termica SA Suceava a scos din conturi suma de 3.340.114 lei, adică în jur de un milion de dolari. O sumă colosală pentru o societate la poarta căreia bătea vântul falimentului şi pe care Consiliul Local şi Primăria Suceava au ţinut-o în viaţă cu credite şi tot felul de artificii, cum ar fi compensarea datoriilor cu terenurile pe care Termica îşi derulează activitatea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul director de la Termica a încasat plăţi compensatorii dubioase de aproape 700 de milioane de lei vechi.
 Vizualizări articol: 1401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Fostul director de la Termica a încasat plăţi compensatorii dubioase de aproape 700 de milioane de lei vechi5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo lor trimis de
(18 oct 2012, 11:39:31
Slab....trebuia 1 milion de euro si sa bage preturi la incalzire de 200 euro pe luna.Nu mai laudati pdl-ul, usl-ul pt ce fac sau au facut.Pe toti ia ti ales voi si toPtt voi puteti sa i dati jos.Pt ce a fost platit fluturas sau asta care e acum????Sa munceasca in folosul comunitatii asa cum si voi mergeti la munca si munciti sa va luati salariu.Dar mentalitatea comunista isi spune cuvintul.Sa traiti bine.....fara greve,proteste si drepturi elementare.
2.   La dezastru, nu se mai poate face nimic ! trimis de
(18 oct 2012, 12:39:17
Golaniada e la conducere... e vremea lor! Ei intre ei se gasesc usor, pentru ca legile au fost blocate de Base si ai lui!
Niciodata nu a fost asa de multa coruptie, ca in perioada lui Base. A facut tot ce a vrut. Oamenii sprijiniti de el, au fost pusi in functiile cele mai inalte si s-au imbogatit fara rusine. Nici PSD-ul n-a ,,performat” asa cum au facut astia. Supararea oamenilor loviti fara mila de el, este fara margini.
Numai o parte a trebuit sa sufere, cei ce nu i-au placut lui deloc: medicii, profesorii, in special!
Multi au plecat si au regretata ca s-au nascut in RO.
Nu se stie daca se vor mai intoarce!
3.   Hade bre ca nu e rasboi. trimis de
(18 oct 2012, 13:00:39
Aceasta placinta si dupa mine scarba de om o sa-si merita soarta. Antitalent, antiom, gen base si daca puneti orice copil sa-l vada fara mustas o sa vada asemanarea. Tind sa cred ca fizionomia fetei e cruciala la un om. Ea se transforma in timp si dupa caracterul uman. Legatura intre aceasta placinta si ala, gemanari, sunt nevestele care au activat in domeniul bancar. Au facut prostii si le-au ejectat. Acum singurul paravan pentru ei e Dumitrescu, nu e manjit si l-au tinut pentru zile negre, ca e o valoare. Sper sa nu fie prea tarziu. Trebuie sa continue restructurarile si mai ales externalizarile, sa promoveze proiecte care au tangenta cu furnizarea apei calde si mai ales a aburului, sa duca cet-ul cu o functionare permanenta a unui cazan de 420t/h. Sa treaca la facturare individuala, iar ca director peste citiri, sa fie gemanari, sa-i vad valoare atunci.
4.   Teparii secolului trimis de
(18 oct 2012, 13:33:14
Astia de-ai lui Placinta au dat tepe de cand se stiu.Veniturile salariale impozabile ale şefilor de la Termica in 2008 de exemplu au fost :
Director general Constantin Plăcintă- 8.800 lei (88 milioane de lei vechi sau 2.340 euro), directorul de producţie Silviu Gemănar – 8.213 lei, director economic Elisabeta Vlagea- 7.310 lei, director termoficare Neculai Frunzaru- 6.950 lei, familia Oică- director marketing Doina Oică – 7.655 lei, Gicu Oică –aproximativ 3.500 lei, familia Gherman- şef serviciu tehnic Eugen Gherman -4.962 lei, şef birou Brînduşa Gherman –aproximativ 4.200 lei, familia Alupoaie- şef CFU Lucian Alupoaie -4.311 lei, soţia lui – 1.500 lei, şef serviciu juridic Radu Bandol- 4.117 lei, familia Mihai – şef centrală termică Nicu Mihai- 4.261 lei, şef birou resurse umane Monica Mihai -3.917 lei, familia Macovei- şef secţie Cazane Romică Macovei- 4.311 lei, Doina Macovei- aproximativ 2.500 lei, familia Prepeliuc – Costel Gabriel Prepeliuc – 3.500 lei, Geta Prepeliuc 2.600 lei, iar şeful SEPA, Paziuc, venituri salariale de 4.311 lei.

4.1  RE: Teparii secolului trimis de
(18 oct 2012, 13:45:08
Mai pilot automat, ieri ai stat cu mucii de vorba si acum te bagi la salarii. Or fi indecente, dar daca sindicatele ingit ra.hatu.l inseamna ca toti sunt asa. Cine facea reclama la comisii de ancheta acum? Ai uitat cine e de vina ca s-a inceput ancheta inainte de-a umbla astia dupa o tara de imprumut? Astia de sus doar doi au valuare, Paziuc si German, ultimul vrea sa invete, restul i-as trimite le fortele de munca.
5.   Catre Aloev trimis de
(18 oct 2012, 13:50:48
In primul rand vorbeste politicos ca nu ne-am tras de bracinari la gradinita impreuna.
Aici este o tribuna de dezbatere decenta si cu argumente tehnice si ideologice.Nu santem la tarla.
5.1  RE: Catre Aloev trimis de
(18 oct 2012, 14:22:57
...mda!
5.2  RE: Catre Aloev trimis de
(18 oct 2012, 14:36:12
In al doilea rand sunt de acord cu el ca nu ai co.iebig grin
Ieri ai stat ca un las dupa tastatua si n-ai mai clampanit nimic de PSDul tau iubit. Nici tu nici ABECEDARUL. Imi era clar ca sunteti neputinciosi acum vad ca sunteti si lasi.
5.3  RE: Catre Aloev trimis de
(18 oct 2012, 14:44:39
E nevoie ( musai ) de-o gargară cu pionieze
pentru-a " clămpăni " ... s-arăţi că nu eşti laşhappy
nu prea vreu ca unu' ca tine să m-aprecieze
căci e clar : ŢIE NU ŢI-E FRICĂ , ŢI-E CURAJ !happy
6.   Salut prietene trimis de
(18 oct 2012, 14:47:24
AAAAA,la asta va refereati,la articolul ala cu nu stiu ce fonduri de noduri de cale ferata.Ieri am lipsit motivat deoarece am fost acolo unde au mers toti romanii cu constiinta.Adica am fost la megamitingul USL de pe National Arena.Am citit dimineata articolul.In primul rand sunt niste exprimari cam ciudate exemplu: Nechita şi Fenechiu, gata să „fure” ;în jur de 18 milioane de euro, sunt aproape de a fi redirecţionaţi dinspre Suceava spre Iaşi.Deci sunt exprimari care ar indica o oarecare probabilitate si nu o certitudine.In al doilea rand n-am inteles de ce langa niste halte amarate ca Dornesti,Varatec,Darmanesti trebuie sa faci patru linii de transport CFR, parcare pentru tiruri, spaţii de depozitare, benzinărie, minihotel, spaţii de alimentaţie publică, precum şi sisteme de încărcare şi descărcare din vagoane şi tiruri, dar şi un punct vamal.Cine vine sa stea la minihotel in fundatura aia?

6.1  RE: Salut prietene trimis de
(18 oct 2012, 15:39:40
Domnul RADUMAMII, avem si noi o curiozitate. In ce birou din primarie va desfasurati activitatea? Poate venim in audienta vreodata si stam la taclale mai pe indelete! Prea stiti toate salariile directorilor din oras.
6.2  RE: Salut prietene trimis de
(18 oct 2012, 19:07:46
Măi nesimțitule, dacă ești așa "fair" și le știi pe toate, spune-ne și nouă, cât a cheltuit partidul care plânge de mila săracilor la această manifestare megalomani(a)că: chirie stadion, închiriere autocare pentru cei ce au vrut o plimbare gratis la capitală, pancarte, tricouri, șepci, probabil și un mic pachețel pentru fiecare? Întrebarea 2: ce se putea face pentru săraci cu acești bani și cu cei cheltuiți în van cu referendumul de demitere a președintelui? Încă o întrebare: ai avut coleg de scaun pe poetul oligofren?
6.3  RE: Salut prietene trimis de
(18 oct 2012, 19:15:10
Știrile PRO TV afirmă că useleul a dat bani la unii participanți pentru a participa mai mulți, mulți dintre ei elevi de liceu care nu au drept de vot. RUȘINE USL!
7.   Salut prietene trimis de
(18 oct 2012, 17:00:21
Din fericire nu sunt bugetar.Salariile le-am luat de pe net.In ziua de azi pe net gasesti orice.
7.1  RE: Salut prietene trimis de
(18 oct 2012, 19:06:35
IO-TE PROSTU' CE AMENINŢĂRI VOALATE BAGĂ !
SĂ AI PRIMU' ULTIMU' CUVÂNT,AICI,NU ŢI-E DE-AJUNS ?
AR "OPERA" EL CEVA ( DEŞI N-ARE BANI DE TARGĂ )
NOP !ARE , DOAR , DE MAXI-TAXI PÂN'AICI ( ŞI-UN TUNS )
8.   Catre Aburitu trimis de
(18 oct 2012, 20:16:54
In primul rand vorbeste politicos ca nu te-ai jucat nici cu mine si nici cu ABCDAR la gradinita.Putin respect ce dumnezeu,sa ne respectam si sa polemizam civilizat.
Cat despre mitingul USL si congresul PPE discutam maine pentru ca nu e subiectul asta aici si pentru ca sunt foarte foarte foarte multe de spus.Pe maine domnule.
8.1  RE: Catre Aburitu trimis de
(19 oct 2012, 09:25:08
Raducule, am spus eu ceva de ABCDAR in comentariul meu? Sau pe el îl faci tu oligofren?
9.   RADUTATIIRADULE trimis de
(19 oct 2012, 07:17:40
Ma bucur ca ai fost la "megamiting" si imi pare rau ca nu ai ramas acolo. Ai revenit insa sa imi confirmi "minigandirea" pe care o ai. Nu ai inteles de ce trebuie nod de cale ferata, etc. la Dornesti? Pai nu ai cum. Esti ingust la minte si nu ai o vedere de ansamblu. Ia si scrie de 10 ori ceti zic eu: 1. Investitie in infrastructura = locuri de munca. 2. Dezvoltarea localitatii/judetului=locuri de munca. 3. Locuri de munca=scaderea somajului=ridicarea nivelului de trai. 4.Scaderea somajului. ridicarea nivelului de trai=consum 5.Consum, cerere=crestere productie 6.Crestere productie=locuri de munca, etc. Bineinteles vb. si eu prostioare insa tu ai dat tonul. A! De cand Ponta e Premier, s-au oprit toate investiitiile? DA! BRAVOOOO!!! usl! usl! usl! (sa nu ma asociezi vreunui partid ca ai fi, din nou, in eroare)
10.   Dar ce-i drept in romanica asta? trimis de
(19 oct 2012, 08:59:15
Cei ce primesc ajutoare folosesc caloriferele la maxim. Pe cind noi ceilalti, ne constringem deoarece avem un pic mai mult la salarii. Este normal?!_
Dar ce-i normal in romanica asta?
11.   Salut Aburitu trimis de
(19 oct 2012, 09:40:04
E ok atunci daca nu ai zis asa despre ABCADAR.Iar Eu despre ABCADAR nu am decat cuvinte de lauda si apreciere.Ideea e ca putem sa spunem orice numai sa respectam limitele decentei si dialogului civilizat,nu?
12.   O gramada de bani trimis de
(19 oct 2012, 09:45:25
Cred ca dnul Placinta vre sa faca gardul la noua centrala Adrem cu banii astia.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei