Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 oct 2012 - Anul XVII, nr. 244 (5149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Ecou de la Gura Humorului ce răsună din glasul Bucovinei, din cântecele lui Alexandru Brădățan

Duminică, 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, hramul Moldovei şi al Bucovinei, la Gura Humorului a avut loc o întâlnire de suflet a bucovinenilor cu muzica, valoarea, tinerețea, bunul-gust – tânărul și talentatul interpret de muzică populară Alexandru Brădățan și-a lansat al II-lea album intitulat „Cu drag de Voroneț...”, înregistrat cu Orchestra  „Busuioc Moldovenesc” din Chișinău, condusă de maestrul Mihai Amihalachioaie.

Tânărul Alexandru, născut în luna lui cireșar (9 iunie) a anului ce ne-a adus schimbarea, 1989, în zi de vineri, predestinată zi, fiindcă Sărbătoarea Sfintei Parascheva în popor este numită și Vinerea Mare, lansează cu  mare succes albumul „Cu drag de Voroneț...”, care cuprinde 15 melodii, una mai frumoasă ca alta, ca și florile din grădina Bucovinei.

Spectacolul a avut loc în aer liber, între orele 19.30 – 23.30, într-un cadru natural de o rară frumusețe, la Hanul Ariniș - Complexul de Agrement Ariniș.

După ce pădurea și lunca au lăcrimat de emoție, un calm odihnitor și aromat a coborât din bolta albastră a Voronețului, peste șoaptele râului Moldova, amintindu-ne de Dragoș, de Ștefan, ale căror spirite ne-au înnobilat așezământul - iată de ce avem motive să credem că omul sfințește locul, dar că și locul îl poate sfinți pe om cu daruri sufletești, cu talent.

Nu întâmplător Alexandru al nostru, iubindu-și locul natal, a absolvit la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava  Facultatea de Istorie și Geografie, secția Geografia Turismului, iar în prezent, chemat încă din anii de grădiniță de freamătul frunzelor și de vocea caldă a mamei, moștenind şi din gena bunicului patern (cantor bisericesc), este student la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Un loc aparte în pregătirea lui Alexandru Brădățan l-a avut Maria Macovei, cunoscută artistă față de care Alexandru poartă mare recunoștință și respect.

 

Invitați de onoare, Marioara Murărescu și a ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Programul artistic de lansare a albumului „Cu drag de Voroneț...”, în prezența a sute de spectatori și invitați de seamă, a fost transmis în direct pe postul de televiziune Etno TV datorită suportului financiar asigurat de Primăria orașului Gura Humorului.

Au participat, făcându-i mare bucurie artistului nostru, cei mai valoroși tineri soliști din toate zonele țării (Ardeal, Banat, Maramureș, Oltenia, Argeș, Teleorman), având invitați chiar și dincolo de Prut (Basarabia), toți deținători de premii şi trofee.

Ca invitați de onoare, a bucurat humorenii prezența doamnei Marioara Murărescu și a Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. În deschiderea programului, după cum era de așteptat, Alexandru a oferit publicului melodii dedicate Voronețului, începând cu “Voroneț, meleag de frunte.” Doamna Marioara Murărescu, în cuvântul său, l-a apreciat pe Alexandru ca fiindu-i mesagerul său sufletesc către această mirifică zonă a Bucovinei, bogată istoric, cu oamenii deosebiți de calzi și primitori.

Emoționant a fost și discursul lui ÎPS Teodosie, care a transmis binecuvântarea pentru creația populară, a folclorului local, impresionat fiind de doina interpretată de Alexandru Brădățan: “Codrule, pe-a ta cărare / Merg și inima mă doare / C-a ta frunză iar îi verde / Mie tinerețea-mi trece / Frunza ta îi verde iară / Anii mei nu se întoarnă.” ÎPS Teodosie s-a declarat mereu alături de bucovinenii lui, dar și de Alexandru, sfinția sa fiind de pe plaiurile Bucovinei.

În 2007, la Festivalul de folclor de la Mamaia, Alexandru Brădățan a primit din partea Arhiepiscopiei Tomisului un premiu special (o frumoasă icoană cu Maica Domnului), urmând ca în 2008, la același festival, Alexandru să câștige trofeul (o mașină).

 

Daruri de suflet şi muzică bună

La festivitatea de lansare a albumului său, cu mare emoție și nespusă bucurie, interpretul a oferit în dar ÎPS Teodosie un crucifix și un ștergar cu model bucovinean, dnei Marioara Murărescu o icoană impresionantă cu Buna Vestire, ca simbol că prin munca sa a făcut cunoscute lumii valorile folclorului, dnei Maria Macovei o icoana cu Maica Domnului şi pruncul Iisus, iar dlui primar Marius Ioan Ursaciuc o icoana cu Mântuitorul Iisus Hristos, ca semn de respect şi mulțumire pentru tot sprijinul pe care l-a oferit.

Aceste daruri au fost însoțite de câte un coș de trandafiri, semn al bucuriei că i-au fost alături la o zi așa specială din viața artistului. După acest moment toți au rămas pe scenă, ascultând melodia de mare succes a lui Alexandru Brădățan, cea de la care a pornit şi titlul albumului, “Voroneț, grădină dulce”: “Frunzulița ca mălina / M-am născut în Bucovina / M-am născut pe plai măreț / Cu-albastru de Voroneț, / Voroneț grădină dulce/ Dorul l-a tine m-aduce,/ Voroneț rază de soare / N-ai pe lume-asemănare,/ Voroneț grădină dragă/ Te cunoaște-o lume-ntreagă/ Cine te-o văzut o dată / Doru-n inimă ți-l poartă.”

Spectacolul a continuat cu refrene de aplauze din partea spectatorilor plăcut impresionați, dar și mândri de prestația, onoarea și prezența fiului orașului Alexandru Brădățan.

Și Alexandru, și noi spectatorii ne-am bucurat de prezența dlui primar Marius Ioan Ursaciuc cu familia, o persoana înzestrată cu simț artistic și mult apreciată de humorenii lui dragi, spunând că “Alexandru nu este singur”, vorbe ce l-au impresionat foarte tare pe artist. Toți ne-am bucurat de succesul lui Alexandru Brădățan și sperăm să nu aibă motive să-și amintească de spusele lui T. Maiorescu “Teme-te a doua zi după succes!”, să-l ocolească invidia și să-l vedem mereu crescând frumos și tot așa de cuminte pe scenele țării! Va fi pentru noi toți Glasul Bucovinei!

Prof. Viorica LAVRIC

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ecou de la Gura Humorului ce răsună din glasul Bucovinei, din cântecele lui Alexandru Brădățan.
 Vizualizări articol: 4510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 7 voturi
Ecou de la Gura Humorului ce răsună din glasul Bucovinei, din cântecele lui Alexandru Brădățan4.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Spectacol trimis de
(18 oct 2012, 14:33:39
da, am vazut acest spectacol la TV.ETNO, a fost ceva deosebit, inaltator.....
felicitari lui Alexandru, primarului dl.Ursaciuc , doamnei Macovei care cu mare daruire si multa munca, scoate mereu, mereu, alte voci noi de pe meleagurile bucovinene......
prezentatoarea a fost deosebita, nu mai spun de toti colegii lui Alexandru din toata tara.....tineri, frumosi, seriosi, talentati, au cintat deosebit......
mai vrem asa ceva......tinerete, calitate, frumusete, traditii.....totul la superlativ.......
felicitari lui Alexandru, succes mult in continuare, sa fie serios si sa nu fie ingimfat, increzut fiindca ii va dauna..... sa ramina acelasi ca si pina acum, modest, muncitor...
tot asa dorim s-o vedem, si pe dra. Angelica Flutur, la fel o interpreta tinara, cu o voce deosebita... si alti tineri interpreti....
FELICITARI, FELICITARI, pt. intreg spectacolul, invitati, pt. tot.......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei