Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 oct 2012 - Anul XVII, nr. 244 (5149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Somnul este vital: Riscul la care ne expunem dacă nu dormim suficient

Un studiu al unor profesori americani arată că doar două ore pierdute de somn sunt de ajuns pentru a bloca procesul de acumulare şi sortare a amintirilor, existând riscul ca acestea să fie pierdute pentru totdeauna.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, din Statele Unite, a descoperit că numai două ore pierdute de somn sunt de ajuns pentru a opri creierul de la a păstra amintiri, iar simpla trecere de la opt la şase ore de somn pe noapte ar putea face diferenţa în acest sens, informează Daily Mail.

Mai mult, orice amintiri rătăcite din cauza somnului insuficient pot fi pierdute pentru totdeauna, potrivit unor discursuri de la conferinţa anuală a Societăţii pentru Neuroştiinţă.

"Pentru viaţa modernă, acest lucru înseamnă că somnul nu ar trebui privit ca un lux", a spus cercetătorul Ted Abel. "Funcţionarea creierului este, bineînţeles, de o importanţă critică, aşa cum este şi posibilitatea de a ne aminti cu precizie şi de a consolida lucrurile întâmplate de-a lungul zilei."

"De multe ori simţim, probabil, că dacă am mai lua o cafea şi am mai răspunde la încă cinci mailuri, am reuşi să ducem la capăt tot ce avem de făcut. Câteodată ar putea fi mai bine să mergem la culcare şi să ne ocupăm de toate acestea mai târziu."

Profesorul Abel şi echipa lui de la Universitatea din Pennsylvania au testat aceste ipoteze în laborator, unde au observat cum şoarecii care au fost întrerupţi din somn au eşuat la o sarcină care le testa memoria.

Cobaii au fost ţinuţi treji perioade variate de timp pentru a se repera exact cantitatea de somn care trebuie să fie pierdută pentru ca memoria să fie afectată.

 "Cea mai importantă descoperire a fost că o foarte scurtă perioadă de timp ar avea impact asupra unităţii memoriei; a fost vorba de trei ore, ceea ce pentru şoareci înseamnă aproximativ 20 la sută din somnul lor în 24 de ore" , a mai spus profesorul.

 "În cazul oamenilor, aceasta s-ar traduce drept reducerea de la opt la şase ore a reprizei de somn, ceea ce noi facem tot timpul."

Oamenii de ştiinţă consideră că reluarea amintirilor în timpul somnului este esenţială pentru înmagazinarea corectă a acestora în creier.

Studiul a sugerat, de asemenea, că procesul de învăţare este urmat de o perioadă critică în care amintirile sunt consolidate, însemnând, aşadar, că renunţarea la somn poate fi mai dăunătoare în anumite momente decât în altele.

Profesorul Abel, care încearcă să doarmă între şapte şi opt ore pe noapte, a adăugat că orice informaţie care se pierde din cauza lipsei de somn dispare pentru totdeauna, aceasta însemnând că o repriză mai lungă de somn a doua zi nu o va recupera.

"Ceea ce e important cu privire la somn este că îi permite creierului să realizeze lucruri pentru care este prea ocupat în timpul zilei", a spus şi Neil Stanley, unul dintre cei mai mari specialişti în ştiinţa somnului. "Somnul este perioada liniştită care îi acordă creierului timpul să aranjeze amintirile."

Consolidarea insuficientă a amintirilor poate provoca uitarea îndeplinirii unor sarcini simple, ceea ce duce în multe rânduri la certuri, a adăugat doctorul Stanley.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Somnul este vital: Riscul la care ne expunem dacă nu dormim suficient.
 Vizualizări articol: 1589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Somnul este vital: Riscul la care ne expunem dacă nu dormim suficient5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Americanu chiar e naspa de destept !!! trimis de
(18 oct 2012, 18:20:05
Desi nu fusei la nici o prelegere a acestuoi Abel al prioritatilor in judecati de valoare asupra modului de judecata a omului modern, dupe cate vazui eu pe ici pe colo in jurul meu si pe la televizie , chiar se intampla cam cum ne zice nenea savvantu' de materie cenusie. Paci cum poti sa spui cand vezi ca atata lume care si-a pierdut noptile in a-si face un rost prin promovarea unor examene si a se specializa si perfectiona intr-un domeniu si acum se gasesc flamanzi , cu fasul rupt si cu mana intinsa la usa unor decidenti care au avut grija sa-si respecte orele de somn si acum au toate cele in d'ale existentei , basca si titluri de barbatie ?
Pai cum ? zic din nou daca nu din cauza teoriei americanului ? Credeti ca ala intarziatul cu bacalaureatu' de la parlament . sau atatia patroni cu diplome decolorate de la universitati cu nume incolore degeaba si-au economisit orele de trezie ??? Nu frate !!! musai pentru ca sa aiba amintirile curate si sa poata povesti nepotilor cat e de daunator sa inveti in loc sa dai tepe. Acuma inteleg eu de ce unii oameni inchid ochii cand se concentreaza , din cauza ca nu au dormit cand trebuie ... bine dar cei ce tin un numai un ochi inchis , in mod continuu , ca de judecata nu poate fi vorba , pe astia unde sa-i pui : la ai destepti sau la ailalti ??? . Pe de alta parte , gandesc eu ca strategia americanilor de multe ori e parsiva , vezi chestia cu armele chimice, si ei baga prafuri ca sa nu fii atent si pac ! ti-o arde pe din dos... fiind smecheri zic .. daca si Abel asta trage avioane , ca noi sa dormim cu gandul sa avem amintiri si ailalti sa ne faca bucuria.. la asta v-ati gandit ???
Dificila problema , dar eu cred ca daca belim bine ochii musai putem sa avem amintiri frumoase dupa decembrie ... Parerea mea !!!
2.   Discutii asa ca sa scriem ceva! trimis de
(19 oct 2012, 08:50:57
Dati un sfat concret cum sa-si recapete somnul....
2.1  RE: Discutii asa ca sa scriem ceva! trimis de
(21 oct 2012, 11:31:32
Desi SARITUL LA GAT" e un sport national la romani , eu nu-l practic ... sanatate frate si nu uita chestia cu dormitul :" SOMNUL RA(NA)TIUNII NASTE MONSTRII" si asta se vede cu ochiul liber, acum la noi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei