Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 oct 2012 - Anul XVII, nr. 244 (5149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Interese de sute de mii de euro

Test Prima blochează de luni de zile modernizarea drumului Adâncata -Feteşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După situația de la Todireşti, acolo unde asfaltarea mai multor drumuri distruse de inundațiile din 2010, proiect pentru care s-au alocat  circa 1.370.000 de euro din fonduri europene, a fost blocată pentru că unul dintre cei opt ofertanți, societatea Test Prima, care s-a clasat pe ultimul loc, a contestat licitația, un caz asemănător am găsit şi în comuna Adâncata. Aici, povestea este aproximativ asemănătoare, în sensul că e vorba tot despre un drum afectat în urma inundaților, Adâncata-Feteşti, care se întinde pe mai bine de trei kilometri, şi la care nu s-a mișcat nici o piatră, deși ar fi trebuit să fie betonat de mai bine de cinci luni.

 

Povestea unei licitații organizate de două ori şi contestate de fiecare dată de aceeași firmă

Primăria Adâncata a organizat în luna iunie a acestui an o licitație pentru a demara lucrările la acest drum pentru care s-au alocat aproximativ 23 de miliarde de lei vechi, din fonduri europene.

Au fost opt ofertanți, iar câștigătoare a fost desemnată oferta societăţii Euro Est Grup SRL în asociere cu SC Simpa Consult SRL, care era la 80% din valoarea estimată. 

Test Prima, lider de asociere cu o altă societate, SC Moldproiect SRL, avea o ofertă cu aproape un miliard de lei vechi mai mare şi s-a clasat pe locul al III-lea, oferta firmei lui Viorel Juravle fiind declarată neconformă.

După desemnarea ofertei câştigătoare, cei de la Test Prima au atacat procedurile licitației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, explică că licitaţia pentru acest proiect a fost organizată înainte de mandatul său şi că, la începutul acestei luni, a primit răspunsul la contestaţia făcută de cei de la Test Prima.

Specialiştii CNSC au stabilit să fie reluată procedura de atribuire a lucrărilor, prin stabilirea ofertei câştigătoare, declarând oferta asocierii la care Test Prima este lider drept conformă.

S-au reluat procedurile, iar câștigătoare, cu cel mai bun punctaj, a fost declarată din nou asocierea  Euro Est Grup SRL cu SC Simpa Consult SRL.

Nemulțumiţi de rezultat, cei de la Test Prima, explică primarul Cucu, au făcut o nouă contestație, susținând de această dată că în documentele depuse de SC Simpa Consult  s-a strecurat şi un act falsificat, fiind vorba de un proces verbal de predare al unor lucrări realizate în 2011 la Mitocu Dragomirnei.

„Am cerut lămuri la primăria din Mitocu Dragomirnei şi documentul în original de la SC Simpa Consult, pentru a clarifica această situație şi a trimite un punct de vedere celor de la CNSC”, declarară primarul Viorel Cucu. 

Răspunsul final al celor de la CNSC va veni în perioada următoare, însă edilul din Adâncata e convins că, după exemplul de la Todireşti şi cel de la alte licitații contestate de Test Prima, reprezentanții acestei societăți vor merge şi în instanță, în încercarea de a pune mâna pe contractul pe fonduri europene.

 

„Rămân oamenii fără apă, alimente, nu mai intră nici o maşină dacă drumul e înzăpezit”

Primarul Viorel Cucu e convins că nu vor mai putea demara lucrările la drumul Adâncata-Feteşti în acest an, însă se gândeşte mai mult la problemele care vor apărea odată cu prima iarnă.

„De cinci luni, drumul trebuia să fie gata betonat, însă cei de la Test Prima au contestat de două ori licitația. Vine iarna peste noi, anul acesta sigur nu ne mai apucăm de lucrări. Este cel mai important proiect al satului Fetești. Oamenii cred că noi nu vrem să le facem drumul. La primărie avem doar un tractor pe care am adaptat un plug. Iarna, e primul drum care se înfundă. Sunt vreo 150 de familii acolo, în Feteşti, care rămân practic izolate. Rămân oamenii fără apă, alimente, nu mai intră nici o maşină dacă drumul e înzăpezit. Sunt diferenţe de nivel, iar deszăpezirea e foarte greoaie. O să fie dezastru aici”, explică primarul din Adâncata.

 

„Ne-am zbătut atâta să obţinem proiectul acesta şi acum ei vor doar să ne încurce”

În ediţia de la începutul acestei săptămâni, prezentam o situaţie similară cu cea de la Adâncata, de această dată la Todireşti, acolo unde, la licitaţia pentru reabilitarea şi modernizarea mai multor drumuri de pe raza comunei, Test Prima, lider de asociere cu Casa Desing, s-a clasat pe ultimul loc dintre cei opt ofertanţi, cu o ofertă mai mare cu aproape 13 miliarde de lei vechi faţă de cea desemnată câştigătoare. Cu toate astea, au depus contestaţie la CNSC, după care, nemulţumiţi de rezultat, contestaţia fiind declarată neîntemeiată, au atacat licitaţia în instanţă, dosarul fiind pe rolul Curţii de Apel Suceava.

Miza e de aproximativ 1.370.000 de euro, iar primarul din Todireşti, Vasile Avram, crede că nu va mai reuşi să facă drumurile în acest an din cauza contestaţiilor.

„Ne-am zbătut atâta să obţinem proiectul acesta şi acum ei vor doar să ne încurce. Lucrările ar fi trebuit să înceapă din septembrie şi, astăzi, în prag de iarnă, ar fi fost gata asfaltate, trei tronsoane de drumuri problemă”, era revoltat primarul Avram, care se temea şi de faptul că ar putea pierde finanţarea.

În ultima perioadă, mai multe oficialități s-au plâns de faptul că Test Prima şi-a făcut un obicei din a contesta licitaţiile pe care le pierde, blocând lucrări de sute şi chiar milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Test Prima blochează de luni de zile modernizarea drumului Adâncata -Feteşti.
 Vizualizări articol: 1775 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Test Prima blochează de luni de zile modernizarea drumului Adâncata -Feteşti3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Easy way trimis de
(19 oct 2012, 00:14:39
statul prin CJ ar trebui sa-i duca in proces pe cei de lla Test Prima pentru a toate pierderile. Primariile ar trebui sa se constituie in parti vatamate si sa intruiasca alt proces si sa ceara intrarea in fliment a firmei si condamnarea patronului........

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei