Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 77 (5284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisie: Interceptarea comunicaţiilor privind securitatea, anunţată dacă ameninţarea nu se confirmă

Miercuri, 3 Aprilie 2013 (17:39:16)

Senatorii jurişti propun ca persoanele supuse acţiunii de interceptare a comunicaţiilor pe motive de ameninţare la securitate naţională să fie informate privind investigaţia desfăşurată de către organele competente dacă respectiva ameninţare nu se confirmă.

Declaraţiile în acest sens au fost făcute, miercuri, de preşedintele Comisiei juridice, Tudor Chiuariu.

Acesta a menţionat că legea, aşa cum va fi modificată, va permite oricărei persoane supusă investigaţiei şi interceptărilor telefonice, care se consideră vătămată, să se adreseze instanţelor de judecată pentru a primi despăgubiri.

"Am avansat astăzi cu discuţiile privind modificările aduse de legea referitoare la punerea în aplicare a Codului de procedură penală şi am clarificat şi amendamentele aduse de Înalta Curte, precum şi cele aduse de Comisia pentru drepturile omului privind procedura în cazurile în care există interceptări ale comunicaţiilor pe motive de securitate naţională. Avem astfel o procedură clară, detaliată, atât în privinţa situaţiilor care pot genera o astfel de procedură, cât şi în privinţa atribuţiilor tuturor instituţiilor implicate", a explicat senatorul.

Chiuariu a estimat că raportul final ar putea fi adoptat săptămâna viitoare.

"Mi-am propus, în calitate de preşedinte al Comisiei juridice a Senatului să nu fie nevoie să modificăm legile aşa de des, fiindcă aceasta afectează grav aplicarea lor de către autorităţi şi de către judecători şi din această cauză discutăm temeinic şi îndelung toate soluţiile legislative cu care suntem sesizaţi", a afirmat parlamentarul.

Pe de altă parte, el a spus că în cadrul dezbaterii acestui proiect vor fi dicutate şi o serie de amendamente pe care le-a propus.

"Le-am propus colegilor senatori amendamente care vizează instituirea unei garanţii împotriva trimiterii abuzive în judecată, astfel încât judecătorul de Cameră Preliminară, instituţie introdusă prin noul cod, să nu controleze numai legalitatea administrării probelor, ci să verifice şi dacă există suficiente probe pentru trimiterea unei persoane în judecată, astfel încât să eliminăm orice abuz care ar putea interveni, dat fiind faptul că trimiterea în judecată nu e controlată în nici un mod printr-o altă modalitate procedurală", a spus acesta.

Chiuariu mai propune ca tergiversarea dosarelor aflate în faza de urmărire penală să fie controlată la cererea persoanei interesate, după începerea urmăririi penale şi trecerii unui timp de la acest moment, de către un judecător care să verifice respectarea "termenului rezonabil".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisie: Interceptarea comunicaţiilor privind securitatea, anunţată dacă ameninţarea nu se confirmă.
 Vizualizări articol: 620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisie: Interceptarea comunicaţiilor privind securitatea, anunţată dacă ameninţarea nu se confirmă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei