Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 35 (5242)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Irimescu, în Germania: România are carne sigură pentru consum, Olanda a confirmat că marfa este bună

Miercuri, 13 Februarie 2013 (15:45:38)

Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat la Nurnberg că România livrează carne sigură pentru consum, lucru confirmat şi de autorităţile olandeze, oficialul român arătând în schimb că în Marea Britanie au fost identificate recent probleme de siguranţă alimentară.

Aflat la Nurnberg, Germania, pentru deschiderea oficială a târgului de produse ecologice Biofach 2013, eveniment la care România este "Ţara anului", secretarul de stat a arătat că ministrul de resort, Daniel Constantin, a plecat la Bruxelles pentru o întâlnire cu preşedintele Consiliului UE şi miniştrii statelor implicate în scandalul cărnii de cal.

"Vreau să prezint scuzele ministrului meu, care a trebuit să plece la Bruxelles, unde va avea loc, astăzi, o întâlnire între preşedintele consiliului UE şi miniştrii statelor implicate în scandalul cărnii de cal", a spus Irimescu persoanelor prezente la deschiderea târgului, unde ministrul Daniel Constantin îşi anunţase anterior participarea.

Secretarul de stat şi-a continuat declaraţia arătând că România nu are carne necorespunzătoare consumului.

"În România nu avem carne rea, adică este foarte sănătoasă, sigură şi bună pentru consum. Olanda a confirmat că toată carnea de cal primită de la noi este corespunzătoare, ceea ce este o veste bună pentru noi", a spus Irimescu.

La finalul ceremoniei care a marcat deschiderea târgului, în cadrul unei întâlniri avute cu jurnaliştii români, Achim Irimescu a revenit la scandalul cărnii de cal.

"Ministrul român a fost convocat împreună cu miniştrii din alte cinci state membre, la Bruxelles, unde va avea loc o discuţie cu privire la scandalul provocat de distribuirea lasagna cu carne în amestec, unde carnea de vită a fost înlocuită cu carnea de cal, în Marea Britanie. În urma discuţiei pe care am avut-o cu partenerii francezi şi britanici am stabilit clar că din România nu a plecat carne în amestec. Dacă în final carnea ar putea fi din România, dar amestecată de către alţii, deja nu mai este problema noastră", a spus secretarul de stat.

Potrivit acestuia, carnea de cal a fost transportată din România prin Olanda şi niciodată nu a fost dusă direct prin Franţa.

"Mai nou, înţelegem că în Marea Britanie sunt nişte probleme în abatoarele de cabaline. Nu este problema noastră, nu ne interesează ce se întâmplă în alte state membre, dar noi trebuia să luăm toate măsurile ca să verificăm dacă România este implicată în scandalul cu lasagna, în care s-a înlocuit carnea de vită cu cea de cal, pe motiv că ar fi mai ieftină. Desigur, nu este o probelmă de siguranţa a alimentelor, ci una de înşelare a consumatorului", a conchis Irimescu.

Târgul BioFach se desfăşoară în perioada 13-16 februarie şi găzduieşte 2.200 de firme din întreaga lume. România este reprezentată de 55 de producători şi are alocat un spaţiu expoziţional de 600 metri pătraţi.

Cantităţi importante de carne de cal - până la 100% - au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins însă aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, "din Franţa, Luxemburg sau altă parte", să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca "suspectul de serviciu".

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,a declarat, luni, că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată, autorităţile verificând cele două abatoare menţionate de firma franceză,dar suspiciunile nu s-au confirmat, astfel că frauda s-a produs"undeva dincolo de graniţele României".

Comisia Europeană (CE) a apreciat marţi ca "prematur" să introducă obligaţia de a menţiona ţara de origine a cărnii pe semipreparate, apreciind că scandalul actual reprezintă "o problemă de fraudă" şi asigurând că "trasabilitatea funcţionează" atât pentru carne proaspătă, cât si pentru semipreparate.

Scandalul a luat o dimensiune europeană după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.

Carnea respectivă, care ar proveni din România potrivit autorităţilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel.

Ancheta efectuată în diferite ţări nu a stabilit, până în prezent, în ce ţară a fost etichetată fraudulos carnea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Irimescu, în Germania: România are carne sigură pentru consum, Olanda a confirmat că marfa este bună.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Irimescu, în Germania: România are carne sigură pentru consum, Olanda a confirmat că marfa este bună0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei