Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 35 (5242)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Săptămâna aceasta

Sute de familii din Suceava vor rămâne fără căldură, apă caldă şi apă rece

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Caloriferele din locuinţele a sute de familii din municipiul Suceava racordate la sistemul centralizat de încălzire nu vor mai da căldură începând de săptămâna aceasta. Mai mult, locatarii celor 15 scări de bloc care vor fi debranşate de la căldură nu vor mai primi nici apă caldă şi nici apă rece, fiind debranşaţi atât de Termica, cât şi de ACET.

Măsura va fi pusă în aplicare zilele acestea, în cadrul mai multor asociaţii de proprietari din Suceava, acolo unde rău-platnicii au acumulat datorii imense, fără a da nici un semn că vor să plătească ce au consumat.

„Vom recurge la aceste debranşări pe care nu le dorim, care ne sunt şi nouă potrivnice, dar nu mai avem altă soluţie”, a anunţat ieri directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, la şedinţa cu asociaţiile de proprietari, convocate la sediul Primăriei Suceava.

Acesta a precizat că deşi s-au căutat fel de fel de soluţii pentru evitarea acestei situaţii neplăcute, în multe cazuri e vorba de un dezinteres total din partea datornicilor.

Directorul societăţii de termoficare a Sucevei a precizat că din cele 56 de asociaţii de proprietari cu mari datorii către Termica, la 40 de asociaţii li s-a solicitat formarea de comisii mixte care să meargă acasă la datornici.

„Au fost până acum vizate 1.173 de apartamente, dar vizite au fost făcute la 1.210 apartamente. La  648 de apartamente proprietarii nu au deschis uşa, la 24 de apartamente o parte din datorii au fost achitate pe loc, în vreme ce proprietarii a 77 de apartamente au solicitat debranşarea individuală”, a precizat Ovidiu Dumitrescu.

Situaţia datoriilor populaţiei către Termica şi ACET a fost analizată şi de către conducerea Primăriei Suceava, care a tras un semnal de alarmă în privinţa ritmului încasărilor lunare.

„Situaţia este tot mai gravă, pentru că, pe lângă datoriile la Termica cresc şi cele la ACET. Inclusiv cei cu centrale pe gaz metan au restanţe mari. Populaţia trebuie să facă eforturi să achite toate datoriile, inclusiv pentru apa rece, pentru că toate utilităţile sunt importante. Degeaba avem apă caldă dacă nu avem apă rece, iar fără apă rece nu putem face apă caldă”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Datoriile populaţiei către Termica şi ACET au crescut la peste 250 de miliarde de lei vechi, punând în pericol funcţionarea ambelor societăţi ale Consiliului Local.

Chiar dacă în luna ianuarie încasările către Termica au fost de 37 de miliarde de lei vechi, cu mult mai mari decât în lunile anterioare, datoria populaţiei a crescut, în loc să scadă.

„ A fost lună de iarnă, frig afară, s-au consumat multe gigacalorii, încât şi factura a venit destul de mare. Aşa se face că la 8 februarie datoria populaţiei este de 216 miliarde lei vechi, cu patru miliarde de lei vechi mai mult ca la 1 ianuarie”, a precizat Ion Lungu.

 

Campionii datornicilor, la Asociaţiile 41 şi 33

Cea mai gravă situaţie în privinţa datoriilor care trebuie recuperate se înregistrează la Asociaţia 41, din Burdujeni, în care media datoriilor este de  2.440 de lei de apartament, la un număr de 469 de apartamente.

Ca valoare absolută a datoriilor, campioană este Asociaţia 33, cu 1.400 de apartamente, tot din Burdujeni, care are de plătit la Termica şi ACET peste 20 de miliarde de lei vechi.

Comparativ, la Asociaţia 23+27, cea mai mare din Suceava, suma care trebuie recuperată de la populaţie este de zece miliarde de lei vechi, dar de la 2.100 de apartamente, încât suma pe apartament a fost de aproape 500 de lei.

„Sunt sume care înspăimântă. Bulgărele de zăpadă creşte de nu o să-l mai putem controla. La termoficare avem unul dintre cele mai mici preţuri din ţară, iar la apă la fel. Totuşi avem sume enorm de mari de încasat. Eu cred că sunt probleme, dar este şi multă indolenţă. Nu văd altă soluţie decât debranşarea. Bulgărele creşte tot mai mare şi deja afectează şi ACET-ul. Dacă nu acţionăm acum, într-un an de zile ajungem total blocaţi”, a spus Ion Lungu, după ce a făcut o analiză a asociaţiilor cu cele mai mari datorii.

 

ACET-ul, la un pas de a nu mai putea furniza apă rece

Măsura de debranşare şi de la apă rece a rău-platnicilor vine şi ca urmare a situaţiei tot mai grave cu care se confruntă şi furnizorul de servicii de apă şi canalizare, ACET.

Datoriile populaţiei către ACET au ajuns deja la un milion de euro, un număr de 45 de asociaţii din municipiul reşedinţă de judeţ având restanţe mai vechi de 60 de zile, după cum a precizat directorul ACET, Ştefan Groza.

„Ne-a ajuns cuţitul la os. Numai plata energiei electrice, scadentă pe 28 februarie, reprezintă facturi de zece miliarde de lei, în condiţiile în care apa furnizată asociaţiilor de proprietari are o valoare de 15 miliarde de lei vechi. E.ON-ul nu are mamă, nu are tată. Dacă nu ne plătim facturile până pe 28, or să ne oprească curentul. Fără curent nu se mai pompează apa, fără apă nu se face energie termică, toate se ţin lanţ. Nu cred că există persoană din Suceava care să nu aibă de unde să plătească apa pe care o consumă – un 20-30 de lei pe lună. Numai că dacă te uiţi pe tabelele de la asociaţii, te înspăimânţi – datorii de zeci de milioane de lei sau chiar 100 de milioane de lei vechi. E clar că acolo este o problemă”, le-a spus directorul ACET reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari.

În opinia sa, singura soluţie este debranşarea.

„La cei care nu înţeleg să plătească ce consumă, nu avem ce face decât să-i lăsăm fără utilităţi. E adevărat că pentru doi-trei care nu au plătit au de suferit şi alţii, care sunt la zi cu plăţile. Aşa e legea, trăim într-un condominiu şi ne supunem zicalei – toţi pentru unul, unul pentru toţi”, a adăugat directorul ACET.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de familii din Suceava vor rămâne fără căldură, apă caldă şi apă rece.
 Vizualizări articol: 3341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Sute de familii din Suceava vor rămâne fără căldură, apă caldă şi apă rece5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(13 feb 2013, 11:38:15
Pana acum nu ati vazut bulgarele, unde ati fost ? Bravo lor , oamenii au vazut ca merge si altfel.
2.   Capusele trimis de
(13 feb 2013, 13:30:22
Vinovate sunt capusele de Asociatii de proprietari care directioneaza banii de la populatie unde iese comisionul gras. De ce nu platim direct la Termica si ACET,pe baza de contract individual,cu drepturi si obligatii.De ce sa nu am apa calda si caldura daca sunt cu plata la zi si vecinul nu plateste,ce treaba am eu cu el?...
2.1  RE: Capusele trimis de
(13 feb 2013, 22:56:54
As fi de acord cu tine dar practic nu cred ca e posibil deoarece tevile de apa rece/calda sau caldura trece prin pereti de la unul la altul, nu e ca la curent cu, contor la usa locuintei.
2.2  RE: Capusele trimis de
(16 feb 2013, 01:37:22
uite ai ghinion... da vina pe comunisti ca asa au proiectat tevile. daca vrei sa ai iti tragi tevi separate pe costul tau...
3.   REMEMBER trimis de
(13 feb 2013, 14:31:49
AU EXISTAT CONTRACTE INDIVIDUALE SI DIRECTE CU ACET,INSA AU FOST REZILIATE UNILATERAL,CAND OPERATORUL DIN C-LUNG A FALIMENTAT IN 2005 SI A ,,REINVIAT''TOT IN 2005.
AVAND DATORII ,NU PUTEA ,,SUGE'' ISPA SI SAMTID,ASA CA A PASAT ,,BALASTUL CATRE PRIMARII,IAR ACESTEA CATRE SECU-ASOCIATII.SITUATIA CLARA IN ,,OBIECTIV DE SV-MIERCURI-26 MARTIE 2006''-O INTREAGA ,,HARHAIALA'' PE FORMAT A3!
NU INTELEGEM DE CE LA ACESTE LUCRARI NOI SI IN GARANTIE AU INCEPUT SA APARA AVARII PE CARE LE PLATIM TOT NOI?DE CE EXISTA PIERDERI PE RETEA SI SUNTEM TAXATI CU 10% IN PLUS?BRIGADA AJAC,DIN CE BANI SUNT PLATITI???
CAT DE LEGALA A FOST SI FUNCTIONAREA IN PARALEL CU UNELE,, CAPUSE''MUNICIPALE???
4.   Bun asa trimis de
(13 feb 2013, 15:12:34
sunt unii care in loc sa-si plateasca datoriile ii doare in cot. dau banii la crasma sau cine stie pe unde . sa le taie caldura , apa, tot ,sa se invete minte.
4.1  RE: Bun asa trimis de
(13 feb 2013, 18:45:38
Esti cu pluta,ce vina am eu ca vecinu cheltuie banii la crasma si nu plateste,daca eu sunt cu plata la zi si imi taie si mie.Gandesti ca comunistii sau esti vreo capusa de pe la Asociatii...
5.   Sa nu sufere omul corect si cinstit! trimis de
(13 feb 2013, 18:46:16
De ce trebuie sa sufere omul corect si cinstit!? Nimeni nu vrea răul celuilalt.

Sa plateasca, ceea ce se consuma, asa cum este in toata lumea civilizata! Sa se termine odata cu semecheria mirlanului care, daca nu plateste, este destept , ,,descurcaret”, iar celalalt, care este corect, este,, bou”, adica este prost!
6.   Aşa e legea? trimis de
(14 feb 2013, 00:05:16
În opinia sa, singura soluţie este debranşarea.

„La cei care nu înţeleg să plătească ce consumă, nu avem ce face decât să-i lăsăm fără utilităţi. E adevărat că pentru doi-trei care nu au plătit au de suferit şi alţii, care sunt la zi cu plăţile. Aşa e legea, trăim într-un condominiu şi ne supunem zicalei – toţi pentru unul, unul pentru toţi”, a adăugat directorul ACET.

Domnul director cap de gumă dacă trăim în același oraș ,trăim într-un condomeniu și ne supunem zicalei cei ce nu au cu ce să-și cumpere mîncare să poftească la frigiderul dumneavoastră să se poată hrăni conform zicalei -toți pentru unul,unul pentru toți să vă vină atît cei săraci cît și cei ȘMECHERI=LENEȘI conform zicalei ar trebui să fiți așteptat imediat ce ieșiți cu coșul plin de la supermarkert.PE VIITOR VĂ SUGEREZ SĂ GÎNDIȚI DE MAI MULTE ORI ÎNAINTE DE A AFIRMA O MARE PROSTIE COMUNISTĂ.
6.1  RE: Aşa e legea? trimis de
(16 feb 2013, 01:39:53
din pacate asa e... majoritatea decide.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei