Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 35 (5242)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mai scump

Universitatea „Ștefan cel Mare” majorează taxele de școlarizare cu 14%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Începând din toamna acestui an, studenții Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) care nu vor beneficia de un loc subvenționat de la bugetul de stat vor fi nevoiți să lase la caseria instituției sume mai mari decât în anii trecuți, dat fiind faptul că reprezentanții instituţiei au decis majorarea taxelor de școlarizare pentru programele de studii de licenţă, masterat şi doctorat.

La propunerea Consiliului de Administraţie al Universităţii „Ştefan cel Mare”, în şedinţa de ieri, Senatul USV a aprobat indexarea cu 14% a taxelor de studii pentru toate programele din oferta educaţională a instituției.

Conform reprezentanților USV, “această ajustare a venit ca urmare a unei analize atente a contextului economico-financiar naţional şi european, avându-se în vedere rata inflaţiei, mai mare cu 32% faţă de anul 2008, când a avut loc ultima indexare a taxelor de studii la USV”.

Prin acest demers administrativ, se urmăreşte dezvoltarea şi creşterea calităţii programelor universitare, prin facilitarea accesului la resurse informaţionale şi materiale de calitate superioară.

Conducerea USV a mai precizat că decizia Senatului s-a fundamentat şi pe analiza taxelor practicate de celelalte universităţi pentru programe similare, situate în aceeaşi categorie (A, B, C, D, E) și că indexarea propusă se va încadra în media pe ţară. Se va respecta o politică regională în ce priveşte cuantumul taxelor.

În anul universitar 2012-2013, USV derulează 47 de programe de studii de licenţă, peste 50% înscriindu-se în categoriile A şi B, ca urmare a ierarhizării din 2011. Conducerea USV estimează un grad de ocupare a locurilor bugetate şi cu taxă similar cu cel din anii anteriori, considerându-se că s-a definit o populaţie ţintă căreia i se adresează oferta educaţională suceveană.

Reamintim că, potrivit rezultatelor sondajului realizat la începutul acestui an universitar de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) la nivelul studenților din anul I, aceştia au indicat ca reper pentru alegerea universităţii apropierea de domiciliu, dar şi calitatea cadrelor didactice.

„Politica taxelor de studii are finalitate pe termen scurt şi mediu - ca modalitate ce asigură dezvoltarea unor programe de calitate, dar şi pe termen lung - ca o modalitate de conştientizare a opiniei publice asupra nevoii de a se investi în educaţie, aceasta fiind o investiţie sigură pentru creşterea gradului de civilizaţie şi a calităţii vieţii unui popor”, transmite conducerea USV.

 

Taxe între 1.600 și 2.200 de lei, în anul universitar 2012-2013

În prezent, studenții care nu beneficiază de un loc subvenționat scot din buzunare între 1.600 și 2.200 de lei, excepție făcând însă cele două specializări din cadrul Departamentului de Sănătate și Dezvoltare Umană, unde taxa de școlarizare ajunge la 4.000 de lei. În mare parte, în anul academic 2012-2013, atât taxele de înscriere și înmatriculare, cât și taxele de școlarizare sunt similare celor din anul academic 2011-2012. 

„Creşterea calităţii educaţiei şi formării profesionale prin asigurarea accesului la dobândirea de competenţe necesare accederii facile pe piaţa muncii este unul dintre obiectivele importante aflate în atenţia conducerii Universităţii <Ştefan cel Mare> din Suceava. Pregătirea viitorilor specialişti prin programe competitive la nivelul spaţiului universitar românesc şi european nu se poate realiza fără o finanţare adecvat”, au conchis reprezentanții USV. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea „Ștefan cel Mare” majorează taxele de școlarizare cu 14%.
 Vizualizări articol: 1856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 7 voturi
Universitatea „Ștefan cel Mare” majorează taxele de școlarizare cu 14%4.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei