Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 oct 2012 - Anul XVII, nr. 245 (5150)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Limitarea licitaţiilor repo, cea mai bună metodă de a regla cursul

Vineri, 19 Octombrie 2012 (17:50:58)

Limitarea licitaţiilor săptămânale repo derulate de BNR este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb, a declarat la Varşovia guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, citat de Bloomberg.

Astfel, impactul unei limitări a lichidităţii asupra cursului este mai eficace decât modificarea dobânzii, a explicat guvernatorul BNR.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat vineri un curs de referinţă în urcare, pentru a cincea sesiune consecutiv, la 45809 lei/euro, un nou maxim al ultimelor 11 săptămâni şi aproape de recordul consemnat la începutul lunii august.

BNR a anunţat luni că a plafonat din nou la 6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo după ce săptămâna trecută a reluat limitarea finanţării, pe fondul creşterii cursului pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro. Băncile au atras întreaga sumă, însă cererea a atins un nivel record, de 21,4 miliarde lei.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

La finele lunii septembrie, Consiliul de Administraţie al BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 5,25% pe an. Banca centrală a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul anului, până la minimul istoric de 5,25% pe an. La începutul lunii mai, BNR a oprit însă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

BNR a reînceput săptămâna trecută să limiteze sumele împrumutate prin licitaţiile repo, când a acordat unui număr de 11 bănci 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro). Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie, BNR a împrumutat băncile cu sumele solicitate.

Cele patru licitaţii repo organizate de BNR în luna august au avut sumele plafonate, pentru prima dată din 2008, iar leul a beneficiat parţial de decizia băncii centrale, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor.

Un efect negativ al acestor plafonări a fost însă creşterea randamentelor la titlurile de stat, astfel că Ministerul Finanţelor Publice a reuşit să împrumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificată, de 2,5 miliarde lei. Un alt factor care a dus la creşterea randamentelor a fost reprezentat şi de tensiunile politice cauzate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Un efect al plafonării împrumuturilor în licitaţia repo de lunea trecută a fost vizibil la licitaţia organizată de Ministerul Finanţelor Publice pentru certificate de trezorerie cu scadenţă la 11 luni, când Trezoreria a reuşit să împrumute doar 578,3 milioane lei, faţă de nivelul programat de 1 miliard de lei.

Totodată, randamentul a crescut la 6,02% pe an, de la nivelul de 5,95% pe an acceptat precedenta licitaţie cu titlturi cu scadenţă apropiată, de 12 luni.

Luni, Finanţele au împrumutat 625 milioane de lei prin certificate la 11 luni, sub valoarea indicativă şi la un randament mediu de 6,08%, în creştere uşoară faţă de cel plătit la licitaţia organizată în urmă cu o săptămână, de 6,02%. Valoarea indicativă a operaţiunii a fost 1 miliard de lei, iar ofertele băncilor au însumat 1,6 miliarde de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Limitarea licitaţiilor repo, cea mai bună metodă de a regla cursul.
 Vizualizări articol: 646 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: Limitarea licitaţiilor repo, cea mai bună metodă de a regla cursul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei