Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 oct 2012 - Anul XVII, nr. 245 (5150)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hudiţă: Numărul consumatorilor de droguri injectabile infectaţi cu HIV a crescut de 40 de ori

Vineri, 19 Octombrie 2012 (15:21:45)

Numărul consumatorilor de droguri injectabile infectaţi cu HIV a crescut de 40 de ori în ultimii trei ani, a spus, vineri, managerul Centrului "Sfântul Stelian", Cristina Hudiţă, precizând că dacă în 2009-2010 erau internate unul-două cazuri noi, în 2012 au fost spitalizate 48 de persoane cu HIV.

"Este un situaţie absolut alarmantă. Dacă în 2009-2010, în Centru erau internate anual una-două persoane, în 2011 au fost internate 22 de cazuri cu infecţii HIV, iar în 2012, până în septembrie au fost internate 48 de persoane dependente infectate cu HIV. Fac precizarea că vorbesc de cazuri noi", a declarat managerul Centrului de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri "Sfântul Stelian" din Capitală, prezent la prima conferinţă naţională cu tema "Adicţia - abordare multidisciplinară, implicaţii medico-psiho-sociale".

Cristina Hudiţă a mai spus că, odată cu apariţia etnobotanicelor, internările consumatorilor de heroină a scăzut, însă a crescut numărul celor cu tulburări psihice grave cauzate de consumul de etnobotanice.

"În 2010, 20 la sută din internări erau tineri care au consumat substanţe etnobotanice, în 2012, până în septembrie, 80 la sută dintre pacienţii internaţi erau consumatori de etnobotanice", a precizat managerul Centrului "Sfântul Stelian".

Cristina Hudiţă a adăugat că, din nefericire, tinerii consumă de multe ori atât droguri, cât şi etnobotanice şi ajung la spital cu tulburări psihice foarte grave, asemănătoare schizofreniei.

"Tulburările psihice asemănătoare schizofreniei sunt tot mai frecvente, iar gravitatea cazurilor pentru cei care au consumat etnobotanice este foarte mare. De aceea este nevoie de o strategie comună care să ne ajute la limitarea cazurilor de consum, în special pentru că vârsta celor care sunt tentaţi să cumpere etnobotanice a scăzut foarte mult, mulţi fiind copii sau adolescenţi", a spus Cristina Hudiţă.

Policonsumul de droguri, reprezentat de combinaţiile de heroină sau marijuana cu etnobotanice, este tot mai răspândit printre adolescenţi şi cauzează tulburări foarte grave, mergând până la halucinaţii şi autoagresivitate, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Centrului "Sfântul Stelian".

"În centrul nostru sunt internaţi, anual, peste 1.200 de bolnavi, în primele opt luni ale lui 2012 fiind 995 de cazuri. Din 2011, cazurile au devenit tot mai grave, pentru că a apărut policonsumul. Dacă, prin 2008-2009, numărul consumatorilor de heroină a fost foarte mare şi, practic, veneau numai cei care care consumau acest produs, în ultimii ani vin cei cu policonsum, adică droguri şi etnobotanice. Ca urmare a acestor combinaţii, au apărut şi manifestările psihice foarte grave. Aceste substanţe dau nişte manifestări psihice asemănătoare schizofreniei, agitaţie psihiomotorie, autoagresivitate şi agresivitate crescută faţă de cei din jur, halucinaţii auditive şi vizuale cu stări de paranoia, anxietate foarte mare", a precizat Cristina Hudiţă.

Potrivit medicului, o particularitate a consumului în 2012 o constituie preferinţa tinerilor pentru marijuana.

"În 2012, pe lângă etnobotanice, heroină şi alcool, s-a adăugat, în cantitate mare, marijuana. Acest drog nu produce manifestări agresive, dar vulnerabilitatea este diferită. Majoritatea consumatorilor provin din familii dezmembrate. Sunt tineri, din ce în ce mai tineri. Sunt adolescenţi, au 14, 15, 16 ani. Este o mare provocare pentru sistemul de asistenţă medicală, mai ales în Bucureşti. Se poartă prozelitismul. Din păcate, pe lângă droguri, au acces liber la Tusin, Diazepam, Codeină, Barbiturice. La început, le iau din teribilism. Sunt lipsiţi de maturitate şi nesupravegheaţi de familie. Părinţii află ultimii că ai lor copii sunt consumatori de droguri", a mai declarat Cristina Hudiţă.

Etnobotanicele reprezintă, de asemenea, potrivit specialiştilor, o problemă foarte gravă, pentru că testele uzuale nu demonstrează consumul.

"Sunt droguri de sinteză, care nu pot fi detectate la testele de rutină din urină. Tânărul neagă consumul, însă îl trădează comportamentul. Putem spune că pacienţii s-au schimbat prin apariţia, în 2009, a consumatorilor de aşa-numite substanţe etnobotanice. Tulburările psihiatrice cu care se internează au devenit tot mai grave. Din 2010, practic, tulburările asemănătoare schizofreniei au devenit o mare probelemă", a explicat doctorul Cristina Hudiţă.

Conferinţa naţională cu tema "Adicţia - abordare multidisciplinară, implicaţii medico-psiho-sociale" este organizată de Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri "Sfântul Stelian", în parteneriat cu Primăria Capitalei, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională Antidrog.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hudiţă: Numărul consumatorilor de droguri injectabile infectaţi cu HIV a crescut de 40 de ori.
 Vizualizări articol: 562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hudiţă: Numărul consumatorilor de droguri injectabile infectaţi cu HIV a crescut de 40 de ori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei