Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 iul 2012 - Anul XVII, nr. 165 (5070)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România şi Bulgaria, criticate dur în raportul CE

Miercuri, 18 Iulie 2012 (15:50:43)

Cele două rapoarte publicate miercuri de Comisia Europeană critică sever România, care trebuie să restabilească de urgență controalele democratice, dar și Bulgaria, chemată să respecte mai bine independența judecătorilor şi să lupte mai serios împotriva corupţiei la nivel înalt, relatează AFP.

ROMÂNIA

Raportul "recunoaşte progresul de ansamblu" realizat de la aderarea în 2007 dar relevă "perioade de progres şi recul" în ultimii cinci ani.

"Contextul politic nu poate să explice natura sistematică a mai multor acţiuni" recente, care "generează îndoieli serioase cu privire la angajamentul de a respecta statul de drept sau la înţelegerea a ceea ce înseamnă statul de drept într-un sistem democratic pluralist".

Comisia se arată îngrijorată de "manipulările şi presiunile" exercitate asupra instituţiilor sau judecătorilor, de atingerile aduse Curţii Constituţionale, de "evitarea procedurilor stabilite şi suprimarea controalelor democratice cheie".

Comisia intenţionează să publice un nou raport "până la sfârşitul anului" pentru a vedea "dacă îngrijorările privind statul de drept şi independenţa judiciară au fost luate în considerare şi dacă vor fi restabilite controalele democratice".

România a fost invitată să ia "măsuri imediate" pentru a remedia situaţia aplicând în special deciziile Curţii Constituţionale, numind un Avocat al Poporului care să beneficieze de o susţinere largă. Ea trebuie, de asemenea, să continue reforma sistemului judiciar, să amelioreze transparenţa şi să lupte împotriva corupţiei.

BULGARIA

Sofia a realizat din 2007 "o importantă serie de reforme constituţionale şi legislative", chiar dacă ele sunt "incomplete".

Consiliul Judiciar Suprem nu a "şi-a folosit competenţele pentru a guverna profesia judiciară în mod eficient". Comisia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la "independenţa" judecătorilor, mai ales având în vedere criticile politice pe care le suportă aceştia şi recenta demitere a preşedintelui Asociaţiei Judecătorilor.

Bruxelles-ul subliniază în continuare "slăbiciunile", în special "în cazurile de corupţie la nivel înalt şi în domeniul crimei organizate". În privinţa crimei organizate, "rezultatele au fost limitate", iar anchetele privind asasinatele ordonate s-au soldat cu "puţine rezultate".

Bulgaria trebuie să "depună mai multe eforturi pentru a demonstra că integritatea este valorizată şi corupţia şi crima organizată sunt pedepsite eficient". În particular, "Consiliul Judiciar Suprem trebuie reînnoit, cu mandatul de a face o reformă fundamentală".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România şi Bulgaria, criticate dur în raportul CE.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România şi Bulgaria, criticate dur în raportul CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei