Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 iul 2012 - Anul XVII, nr. 165 (5070)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Noul Avocat al Poporului va fi numit în toamnă

Miercuri, 18 Iulie 2012 (15:13:49)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat, miercuri, că liderii de grupuri au convenit ca noul Avocat al Poporului să fie numit prin consens al tuturor partidelor, însă acest lucru se va realiza în sesiunea parlamentară din toamnă.

"Vedeţi dumneavoastră: un grup parlamentar dă cu o piatră, creează un eveniment în toată Europa şi zece lideri de grupuri parlamentare se reunesc cu doi preşedinţi, de Cameră şi de Senat, pentru a stabili cum putem să rezolvăm această problemă. Am avut o discuţie foarte bună cu liderii grupurilor parlamentare şi le mulţumesc colegilor pentru că au fost prezenţi. Trei chestiuni au fost stabilite de comun acord în unanimitate: avem nevoie de un Avocat al Poporului care să întrunească acceptabilitatea tuturor grupurilor parlamentare, o persoană cunoscută, echilibrată şi care să facă cinste acestei funcţii. Propunerea va merge către comisiile juridice după ce fiecare grup parlamentar, până pe 15 august, va trimite, fie preşedintelui Camerei, fie preşedintelui Senatului, CV-ul persoanei pe care o consideră independentă politic, capabilă să gestioneze această funcţie. Pe 1 septembrie, înainte de sesiunea parlamentară, liderii grupurilor politice, împreună cu preşedintele Camerei şi preşedintele Senatului, vor avea o discuţie şi sperăm ca, cel puţin în primele zece zile, în urma negocierilor, să avem o singură propunere, care să meargă către comisiile juridice reunite, să fie audiată această persoană şi să devină, cu votul plenului reunit, noul Avocat al Poporului", a declarat Zgonea.

El a susţinut că a convocat întrunirea liderilor de grup, împreună cu Petru Filip, din cauza situaţiei create şi a rumorii generate în UE "de câteva declaraţii iresponsabile ale unor lideri politici, care nu sunt liderii grupurilor parlamentare, pentru că cei doi distinşi lideri ai grupurilor parlamentare au înţeles şi au şi exprimat incapacitatea în 24 de ore să vii cu o propunere şi celelalte grupuri parlamentare să o accepte".

"Aceasta este cerinţa pe care şi eu, şi domnul Petru Filip am avansat-o. Vreau o propunere care să fie acceptată de toate grupurile parlamentare, astfel încât să vadă toată Europa că există un consens pentru persoana care va fi numită în funcţia de Avocat al Poporului", a spus Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a calificat discursul deputaţilor PDL drept diferit faţă de cel venit din partea democrat-liberalilor aflaţi în campanie electorală.

"Este un discurs diferit al colegilor mei din PDL faţă de cel pe care îl vedeţi dumneavoastră la televizor, este unul echilibrat, corect şi le mulţumesc foarte mult pentru că domniile lor s-au detaşat într-un fel de discursurile acelea acuzatoare lipsite de conţinut şi de realitate ale unora care sunt în campanie electorală şi care aparţin PDL. (...) Diferenţa între grupurile parlamentare USL şi cei doi preşedinţi ai Camerei de astăzi şi cei care au fost înainte este că nu am folosit niciodată în aceste discuţii cu liderii grupurilor parlamentare algoritmul politic, lucru acceptat şi de colegii mei de la PDL", a susţinut social-democratul.

Întrebat dacă democrat-liberalii au fost de acord ca Avocat al Poporului să rămână interimar Valer Dorneanu, Valeriu Zgonea au răspuns că aceştia au stabilit că în acest moment "nu sunt capabili nici domniile lor, nici alte grupuri parlamentare să poarte negocieri cu ceilalţi lideri şi să aibă o finalitate în 24 de ore".

"Au revenit la normalitate. (...) Încă o dată, le mulţumesc pentru celeritate şi pentru capacitatea de a înţelege că lucrurile nu se fac prin declaraţii politice iresponsabile, atât în interiorul ţării, cât şi în afara ţării şi le mulţumesc celor doi lideri ai PDL pentru modul constructiv în care astăzi au lucrat", a încheiat Zgonea.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a cerut în scris conducerii celor două Camere declanşarea negocierilor între grupurile parlamentare pentru numirea Avocatului Poporului, el precizând că şi-a îndeplinit obligaţia şi că îşi doreşte consens politic pentru această numire.

"Am cerut în scris conducerilor Camerelor, în baza discuţiilor cu preşedintele Comisiei (Jose Manuel Barroso - n.r.), dacă e posibil, să declanşeze negocieri între grupuri pentru numirea unui Avocat al Poporului", a spus Ponta.

El a precizat că miercuri, la ora 13.00, se întâlnesc liderii de grup, dar a arătat că anticipează, din păcate, că PDL va fi împotriva oricărei propuneri avansate.

"Dacă îl propunem pe Sfântul Pavel, PDL va fi împotrivă. Dacă se găseşte un sfânt mai sfânt pe care să-l accepte PDL, noi suntem dispuşi să sprjinim această numire. Nu-mi fac iluzii, mi-am îndeplinit obligaţia, dar mi-aş dori consens", a spus Ponta.

Preşedinţii celor două Camere şi liderii grupurilor parlamentare se vor întâlni, miercuri, la ora 12.00, pentru a discuta situaţia Avocatului Poporului, a anunţat, marţi, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Zgonea a spus că va fi o şedinţă informală între preşedinţii celor două Camere şi liderii grupurilor parlamentare pentru o soluţie în legătură cu Avocatul Poporului.

Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a precizat că va spune punctul de vedere al democrat-liberalilor, inclusiv faptul că până la depunerea jurământului de către noul Avocat al Poporului trebuia să rămână fostul Avocat al Poporului.

Conform proiectului raportului CE privind MCV obţinut de MEDIAFAX, CE face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV. Una dintre măsurile vizate în acest proiect de raport se referă la numirea unui Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul tuturor partidelor, printr-un proces obiectiv şi transparent, care să conducă la selectarea unei personalităţi cu o autoritate, integritate şi independenţă necontestate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noul Avocat al Poporului va fi numit în toamnă.
 Vizualizări articol: 402 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noul Avocat al Poporului va fi numit în toamnă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei