Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 iul 2012 - Anul XVII, nr. 165 (5070)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE: România nu a atins obiectivele MCV; procesul de reformă judiciară nu este încă ireversibil

Miercuri, 18 Iulie 2012 (17:08:00)

Comisia Europeană consideră că România a făcut progrese în reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în perspectiva celor cinci ani analizaţi în raportul pe MCV publicat miercuri, însă obiectivele iniţiale nu au fost atinse, iar "procesul nu este încă sustenabil şi ireversibil".

"În ciuda progreselor reuşite de România, raportul conchide că obiectivele fixate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificarea (MCV) nu au fost încă atinse. Implementarea unor legi abia a început în unele domenii, în timp ce în alte zone nu sunt asumate pe deplin, iar în general procesul nu este încă sustenabil şi ireversibil", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene pe marginea raportului difuzat miercuri.

Totodată, controversele actuale referitoare la respectarea statului de drept reprezintă o ameninţare serioasă privind progresele realizate până în prezent şi viitorul reformelor deja lansate, menţionează sursa citată.

De asemenea, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat, în declaraţia sa de presă susţinută miercuri, că raportul "recunoaşte multe dintre progresele relevante făcute în cei cinci ani de la aderare, însă conţine şi recomandări pentru a fi finalizată implementarea obiectivelor stabilite".

Potrivit comunicatului CE, multe dintre piesele necesare construcţiei cadrului legislativ sunt instalate, iar procesul se concentrează pe implementarea acestora.

"România a creat bazele pentru o modernizare substanţială a sistemului judiciar din România. Instituţii ca Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) au acumulat deja un istoric convingător în privinţa combaterii corupţiei la nivel înalt. Recent, deciziile instanţelor în dosarele de corupţie la nivel înalt au rezolvat eficient cazurile cele mai sensibile, iar sistemul judiciar şi-a arătat capacitatea de a fi independent", se notează în comunicatul Comisiei.

În poziţia Comisiei Europene se mai arată că problemele din reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei sunt chestiuni care preocupă marea majoritate a cetăţenilor români. "Un sondaj Eurobarometru efectuat de Comisie în luna mai a arătat că 72% dintre români îşi doresc ca reforma sistemului de justiţie din România să fie susţinută de Comisia Europeană până va ajunge la standard comparabile cu cele din statele membre", menţionează sursa citată, care arată că raportul recomandă monitorizarea în cadrul MCV.

MCV a fost iniţiat la 1 ianuarie 2007 pentru a asigura îndeplinirea angajamentelor asumate de România în domeniul continuării reformei judiciare şi a combaterii corupţiei, Comisia publicând rapoarte bi-anuale privind progresele înregistrate, însoţite de rapoarte tehnice care analizează detaliat fiecare dintre obiectivele fixate pentru a fi îndeplinite.

Raportul Comisiei Europene este realizat în baza informaţiilor transmise de autorităţile române şi de statele membre UE, organizaţiile internaţionale, experţi independenţi şi “o varietate de alte surse”, precum şi în baza misiunilor de experţi care au vizitat România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE: România nu a atins obiectivele MCV; procesul de reformă judiciară nu este încă ireversibil.
 Vizualizări articol: 608 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE: România nu a atins obiectivele MCV; procesul de reformă judiciară nu este încă ireversibil0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei