Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 iul 2012 - Anul XVII, nr. 165 (5070)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceveni după gratii

Arestul de la IPJ Suceava, plin de reţinuţi de un an de zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Arestul de la subsolul Inspectorului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava face din ce în ce mai greu faţă numărului mare de reţinuţi preventiv de pe raza judeţului, gradul de ocupare din ultimele luni fiind constant de 90-100%.

După cum a precizat agentul-şef David Tudorache, şeful compartimentului „Arest” din cadrul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Suceava, „anul trecut, în perioada verii, aveam în medie peste 20 de arestaţi preventiv, iar acum lucrăm cu câte 45-50. Erau şi în anii anteriori perioade în care eram supraaglomeraţi, însă în ultimul an gradul de ocupare a fost ridicat în mod constant”.

Această creştere se explică prin numărul mare de dosare penale instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) împotriva grupurilor organizate dar nu numai, putându-se trage concluzia că s-au înmulţit cazurile de suceveni implicaţi în infracţiuni grave, care necesită arestarea preventivă.

 

14 camere şi 52 de locuri

Conform informaţiilor oferite de agentul-şef David Tudorache, arestul IPJ Suceava are 14 camere, cu două-patru paturi, capacitatea totală fiind de 52 de locuri. Cum la „Arest” există reguli foarte clare, femeile stând separat de bărbaţi, iar minorii separat de majori, nu pot fi ocupate mereu toate paturile. De asemenea, cei aflaţi după gratii sunt grupaţi în celule în funcţie de datele de anchetă şi deciziile procurorilor, în multe cazuri un arestat preventiv neavând voie să aibă nici un contact cu un reţinut din altă cameră.

 

Arestaţi transferaţi în penitenciare pentru a face loc altora

Cumulând toate aceste aspecte, s-a ajuns la o supraaglomerare a arestului. De exemplu, chiar la mijlocul săptămânii trecute, în arestul IPJ au ajuns 16 noi „clienţi”, din gruparea din Rădăuţi acuzată de furturi din conturile clienţilor unei bănci din Italia, furturi cu un prejudiciu calculat la un milion de euro. A doua zi, 12 dintre ei au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, având şanse să rămână o perioadă mai lungă după gratii. Încarcerarea acestora s-a făcut la limită, după ce mai mulţi dintre cei arestaţi de mai multă vreme au putut fi transferaţi în penitenciare. Au fost şi situaţii când, din cauza supraaglomerării, cei reţinuţi preventiv au fost transferaţi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.    

 

IPJ vrea un nou arest cu lumină naturală şi baie în fiecare celulă

Din cauza aglomeraţiei dar şi a necesităţii oferirii unor condiţii mai bune pentru cei aflaţi după gratii, în conformitate cu normele europene, IPJ Suceava a depus un proiect şi a solicitat fonduri pentru a deschide un arest suprateran, în curtea IPJ Suceava.

Agentul-şef David Tudorache a declarat: „Acest arest suprateran ar asigura în primul rând lumină naturală, care acum lipseşte cu desăvârşire, şi ar elimina problemele actuale de spaţiu”.

Doar două dintre actualele celule au toalete, restul având băi comune.

Lipsa de lumină şi băile comune sunt două dintre deficienţele majore din actualul arest, admise şi de poliţişti.

 

„Avem un volum mare de muncă”

Existând un numărul mare de reţinuţi, şi poliţiştii care lucrează la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Suceava au foarte mult de muncă.

„Avem un volum mare de muncă, în primul rând pentru că deservim toate instanţele din judeţ, unde trebuie să-i transportăm pe cei arestaţi preventiv, atunci când se judecă dosarele acestora”, a explicat agentul-şef Tudorache.

La Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Suceava lucrează 18 subofiţeri şi un ofiţer, comisarul-şef Dumitru Anuşca, şeful structurii.

 

Masa şi condiţiile pentru arestaţii preventiv

Arestaţii preventiv de la Suceava au la dispoziţie două cluburi pentru TV, unde petrec zilnic cel puţin o oră, un spaţiu în aer liber, unde pot ieşi o oră pe zi, o mini-bibliotecă, frizerie, un cabinet medical şi pot asculta cât vor radio, în fiecare celulă aflându-se câte o boxă conectată la un sistem audio.

În ceea ce priveşte mâncarea, arestaţii primesc trei mese pe zi de la restaurantul Vama Veche, cu care IPJ Suceava are contract.    

Cei aflaţi după gratii sunt serviţi cu masă caldă la prânz doar de luni până vineri, în zilele de sâmbătă şi duminică ei fiind nevoiţi să se hrănească doar cu mâncare rece.  

Conform inspectorului principal Gabriel Panţiru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, „pe timp de vară cheltuielile cu un arestat preventiv sunt de 12,60 de lei, 10,70 de lei reprezentând costul meselor, iar restul utilităţile”.

În „beciul” IPJ ajung persoanele de pe raza judeţului care sunt arestate preventiv pentru diferite infracţiuni. Suspecţii petrec aici în medie câte două luni şi maximum şase luni de zile, cei care sunt condamnaţi fiind transferaţi apoi în penitenciarele în care îşi ispăşesc pedepsele.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arestul de la IPJ Suceava, plin de reţinuţi de un an de zile.
 Vizualizări articol: 3157 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arestul de la IPJ Suceava, plin de reţinuţi de un an de zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei