Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 iul 2012 - Anul XVII, nr. 165 (5070)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Situaţie îngrijorătoare

Suceava – raiul şi iadul câinilor vagabonzi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Îndrăgiţi de unii, urâţi şi temuţi de alţii, mai ales dacă au avut parte de experienţe neplăcute, câinii vagabonzi au pus stăpânire pe străzile Sucevei.

Nu există cartier în care să nu-i vezi pe sub geamurile blocurilor, să nu se adune în haite să şi sară la biciclişti sau chiar la copii care aleargă, la bătrâni care abia îşi târâie picioarele ori la oameni care se întorc sau pleacă la muncă în toiul nopţii.

Pretutindeni există persoane care îi hrănesc, gândindu-se că au şi ei un suflet şi că sunt consideraţi cel mai bun prieten al omului, în vreme ce alţii nu ştiu cum să-i ocolească pe stradă, pentru a nu fi muşcaţi sau cel puţin încolţiţi de câţiva câini furioşi, care le simt teama de la distanţă.

În fiecare an se fac acţiuni de sterilizare a câinilor vagabonzi, de prindere a celor agresivi, dar chiar şi aşa, numărul lor pare să crească, în loc să scadă, cum se intenţiona.

„Numai în ultimii patru ani, în intervalul 2008 – 2011, au fost adunaţi de pe străzi 6.370 de câini comunitari”, a spus viceprimarul municipiului Suceava Ovidiu Doroftei, care coordonează activitatea Direcţiei Domeniului Public, în cadrul căreia funcţionează adăpostul de câini din lunca Sucevei.

Acesta s-a arătat surprins de faptul că, deşi au fost adunaţi atât de mulţi câini, în prezent, în adăpost mai sunt cam 1.100, în vreme ce pe străzi numărul câinilor pare să tot crească, fiind estimat undeva între 2.000 şi 3.000 de exemplare.

“Există semne de întrebare în privinţa câinilor prinşi de pe străzi. Există într-adevăr o mortalitate destul de mare la adăpost, mai ales că mulţi dintre câinii prinşi sunt bătrâni şi bolnavi, o parte au mai fost adoptaţi, dar chiar şi aşa, diferenţa este foarte mare”, a spus Ovidiu Doroftei.

Acesta s-a arătat sceptic şi în privinţa campaniilor de sterilizare a câinilor de pe străzi, în care condiţia principală era returnarea acestora pe stradă, după operaţie.

“Am văzut o mulţime de căţele care poartă în ureche acel crotaliu care certifică că au fost sterilizate, dar sunt înconjurate de o mulţime de puiuţi. Se poate ca în unele cazuri operaţia să nu fi reuşit, nu îmi explic altfel acest fenomen”, a adăugat viceprimarul Sucevei.

 

Nouă campanie de strângere a câinilor de pe străzi

Conştient că problema câinilor vagabonzi este una dintre cele mai grave cu care se confruntă sucevenii, viceprimarul Ovidiu Doroftei a dat recent startul unei noi campanii de strângere a câinilor de pe străzi.

“Problema câinilor comunitari este o prioritate de grad 0. Deja am început să strângem câinii de pe străzi, să-i ducem la adăpost, să-i găzduim prieteneşte şi omeneşte, orice, numai să-i luăm de pe străzi. Mi-am propus ca în toamna acestui an să tindem să ajungem la zero câini comunitari pe străzi”, a declarat ieri Ovidiu Doroftei.

Viceprimarul Sucevei a spus că nu există zi în care să nu fie întrebat de oameni când se rezolvă problema câinilor de pe străzi.

“Cinci din şapte persoane cu care mă întâlnesc mă întreabă când strângem câinii de pe străzi. Toţi cunoscuţii mei mă întreabă acelaşi lucru. Nu mai spun câte reclamaţii şi solicitări ne vin săptămânal la primărie pe această temă. E clar că trebuie acţionat”, spune Ovidiu Doroftei.

 

Mii de suceveni muşcaţi de câini

Gravitatea problemei cu care se confruntă sucevenii nu rezultă doar din disconfortul provocat de câini, mai ales noaptea, cât din numărul mare de persoane muşcate, care trebuie să facă tratament antirabic.

Lunar, aproape o sută de suceveni se prezintă la Spitalul “Sf. Ioan cel Nou” Suceava cu muşcături de câini, fiind nevoiţi să urmeze un dureros tratament antirabic.

“Numai în perioada ianuarie – iunie a acestui an au fost făcute tratamente profilactice antirabice în valoare de peste un miliard de lei vechi, fără să luăm în calcul alte cheltuieli conexe, precum cele de spitalizare. Sunt bani care puteau fi folosiţi pentru tratamentul altor afecţiuni, dacă nu exista această problemă a câinilor vagabonzi, iar cei din spital se puteau ocupa mai bine de tratamentul altor bolnavi dacă nu erau aglomeraţi de sute de cazuri de muşcături de animale”, consideră Ovidiu Doroftei.

 

Condiţii pentru câinii din adăpost

Deşi este de acord cu ideea că locul câinilor nu este pe străzi, reprezentanta Asociaţiei de Protecţie a Animalelor ProAnima, Doiniţa Cocriş, spune că înainte de a fi adunaţi şi puşi toţi la un loc, ar trebui create condiţii mai bune la adăposturi.

„Cine merge astăzi la adăpostul din lunca Sucevei sigur nu va vrea să ducă acolo câinele pe care îl hrăneşte în faţa blocului. Fenomenul de ascundere în casă a câinilor de pe străzi se va manifesta mai mult atunci când se va încerca prinderea lor şi vor apărea cazuri extreme, în care unii vor creşte în apartamente zeci de câini. Nu e bine nici aşa. Să facă întâi condiţii bune pentru aceste vieţuitoare îndrăgite de majoritatea sucevenilor şi apoi să le ducă acolo. Nu se va mai împotrivi nimeni”, a spus preşedintele ProAnima, Doiniţa Cocriş.

Aceasta s-a arătat nemulţumită de faptul că în prezent condiţiile de trai asigurate câinilor sunt departe de standardele normale, în ciuda eforturilor depuse de îmbunătăţire a acestora, încât şi rata de mortalitate este foarte ridicată.

“Nu vreau ca Suceava să devină groapa de gunoi în care toate localităţile din jur îşi aruncă animalele care le prisosesc. Aici se aduc câini din toate comunele învecinate sau chiar şi de mai departe. Trebuie gestionat fenomenul la nivel judeţean, altfel nu va fi rezolvat. Degeaba strângem câinii care sunt acum pe străzi, pentru că alţii le vor lua curând locul. Ar trebui înfiinţate adăposturi de câini şi în comune, să se facă acolo şi campanii de sterilizare, iar atunci nu vor mai fi aduşi atâţia câini în oraşul Suceava”, consideră Doiniţa Cocriş.

La începutul acestui an, aproape 97% din cei 5.150 de suceveni chestionaţi în privinţa deciziei care trebuie luată în privinţa câinilor vagabonzi au votat pentru capturarea şi păstrarea câinilor în adăposturi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava – raiul şi iadul câinilor vagabonzi.
 Vizualizări articol: 1302 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Suceava – raiul şi iadul câinilor vagabonzi3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CAINI trimis de
(18 iul 2012, 11:09:18
mama cati mici as face din javrele astea......
1.1  RE: CAINI trimis de
(18 iul 2012, 11:30:40
Ion, blestemul prostiei.
1.2  RE: CAINI trimis de
(18 iul 2012, 11:34:36
mama cati chinezi s-ar putea hrani pe saturate ....laughing))))))
2.   Caini trimis de
(18 iul 2012, 11:40:57
Acele persoane care iubesc atat de mult animalele si care arunca mancare pe geam la bietii caini, sa-i ia la ei in apartament. Sa latre la ei in case, nu sa deschizi noaptea geamul si sa auzi urlete si scancete de caini mai ceva ca in padure. Iar acele asociatii de protectie ale animalelor la asigura numai protectie juridica si atat ? Noi locuitorii Sucevei ce protectie avem ? Mergi in parc cu copii si vezi javrele tolanite in iarba, dar copii tai nu au voie sa calce iarba ca vine domnul politist si iti scrie o amenda sau deranjezi animale care se asmute la tine.
3.   Cine-s adevaratii vinovati ??? trimis de
(18 iul 2012, 12:24:15
Conceptia persoanelor care locuiesc in mediul rural : "daca fata cateaua sau pisica , nu inec puii ca ma bate Dumnezeu" . Dar cand taie o gaina , porcul sau vitelul ca sa produca bani , nu-i mai bate Dumnezeu . De ce meltenii comunitari nu stau in autogara sau in gara sa-i prinda pe acei ce aduc puii in oras si-i lasa de izbeliste ??? Sa amendeze macar cate 2-3 dintr-un sat si nu cred ca vor mai proceda la fel . Amenzile sa porneasca de la 10000 lei/animal parasit . Pentru cei ce nu iubesc cainii !!! Credeti ca lor le place sa traiasca asa zisa "viata de caine
4.   De ce la noi nu este educatie, desi admiram afara? trimis de
(18 iul 2012, 12:30:01
Cei bolnavi si fara stapini sa fie omoriti, fara a fi chinuiti!
Câinii neaparat sa aiba stapâni, nu trebui lasati liberi pe strazi!

In sate, daca mergi, nu vei gasi câini nelegati! Oamenii sunt cu mult bun simt, au rusine si nu-i lasa liberi, mai ales ziua. Sunt tinuti legati ori lasati liberi prin curte, dar… nu au cum sa iasa si sa atace oamenii pe drum.

De ce in oras trebuie sa fie brambureala, mirlanie ca doar f. multi dintre noi si-au lasat nu demult opincile la bariera!

Progeniturile de ce nu sunt educate ca sa-si tina animalutele in casa si nu lasate libere prin fata blocurilor, formându-se haite periculoase…ca sa nu mai spun de mizeria lasata de acestia, dar chiar si de cei purtati in lesa!?

In strainatate amenda este de 35 euro. Pentru a o evita stapinii au la ei manusi, pungi si tot ce le trebuie pentru a nu lasa mizerie

De ce la noi nu este educatie, desi admiram la altii, afara?!
5.   Completare trimis de
(18 iul 2012, 12:33:00
" in loc sa fie integrati intr-o familie in care sa fie iubiti ??? Hai abcESEdare !!! Inca nu ti-a fatat mintea nici un puisor pana acum ? Te rog , nu ma dezamagi !!!
6.   Caini trimis de
(18 iul 2012, 13:41:58
Trebuie facut ceva urgent cu cainii astia, noapte nu pot dormi nu ma pot odihni din cauza lor.deschid si eu geamul sa fie racoare da de unde.fac o galagie parca-s posedati de vreo 2 3 luni in fiecare seara se intampla asa nu mai stiu ce sa fac gasiti o solutie cu ei !!
7.   Done talking trimis de
(18 iul 2012, 13:42:44
Eu am incetat demult sa mai pledez pentru civilizatie, sa tot intreb: Y U NO make city safe for people? Mi-am dat seama ca nu o sa fie bine prea curand, asa ca am luat masuri ofensive si defensive. Depinde de situatie. De atunci, multi caini fug numai cand ma vad. Am la dispozitie multe mijloace prin care sa ii tin la distanta sau sa ii dispersez. Mie imi plac cainii, dar unii sunt criminali. Pe traseul meu zilnic, sub un bloc, niste oameni cretini ingrasa caini. Sunt vreo 7 cel putin. Am vazut porci mai slabi. Sunt extrem de teritoriali si agresivi, chiar daca treci caat mai departe de ei posibil si fara sa faci contact vizual direct. Mi-am dat seama ca nu se poate. Deci am devenit si eu agresiv. Acum, unii schiopateaza. Altii probabil RIP. Sunt pe Survival Mode, pentru ca altfel nu se poate in tara asta.
7.1  RE: Done talking trimis de
(18 iul 2012, 14:13:03
Nota 10 ... survival mode..:)))))))))) ioi ce imi place... poate reusesti si cu cocris so pui pe survival mode...:))))
7.2  RE: Done talking trimis de
(18 iul 2012, 15:15:05
Asa ar trebui sa faca toata lumea. Si eu am langa casa o turma de potai, unele de talie mare, care latra la trecatori. La mine au incetat de mult sa mai ranjeasca, inca de cand au constatat ca ranjetele se lasa cu dureri de coaste sau cu suturi. Dar numarul potailor este depasit cu mult de numarul sufletelor" miloase" care-i indoapa si nu-i lasa sa se care din zona. Dupa parerea mea, ar trebui castrati si unii si ceilalti, ca sa-si linga ranile reciproc...
8.   O problema care se poate rezolva !! trimis de
(18 iul 2012, 15:23:48
1. animalele nu au nicio vina fiindca sunt pe strazi !!!! nu le urati pentru asta!
2. locuitorii Sucevei au votat impotriva eutanasierii (nu stiu cand si cum, asta e alta problema) Asta e GRESIT! nu ne putem permite inca sa hranim, sa sterilizam, sa tratam toti cainii de pe strazi !! doar daca cineva se ocupa de aducerea fondurilor in mod constant .
3. daca nu se vor eutanasia, trebuie vazut ce se poate face:
- trebuie oprita inmultirea (adica trebuie sterilizati) dar nu cum se face la Suceava, cu un doctor, sau inca cativa veniti din strainatate de 2 ori pe an. Trebuie sa fie un loc unde sa poti suna si sa duci cainii comunitari la sterilizat. Tot timpul anului.
- trebuie data o lege locala prin care sa se interzica sa ai un caine nesterilizat. si in fiecare comuna sa se ocupe cineva de asta. (in ultimele saptamani am vazut 5 pui abandonati in zona in care locuiesc)
- trebuie terminat odata adapostul promis si asigurate conditii ptr caini, cu acces la public si la donatii - facut totul public si organizat
- trebuie stransi cainii de pe strazi in colaborare cu oamenii care stiu unde sunt
- trebuie terminat odata cu discursul asta de oameni necivilizati "i-ai acasa daca-ti plac"; spuneti, domnilor, ceva mai inteligent si mai constructiv!
Si ma tot intreb, cand vezi un caine lesinat si supt de foame, cum e mai crestineste sa faci? sa mananci 2 shaorma la Mall si sa-i dai un sut la caine sau sa te enervezi pe cei care ar terbui sa rezolve ce-au promis si sa nu-i mai votezi?!

Chiar nu suntem in stare sa avem un oras civilizat, cu oameni civilizati?
9.   Cainii vagabonzi trimis de
(18 iul 2012, 19:28:01
In campania electorala, primarul Lungu se lauda ca rezolva problema cainilor vagabonzi pana in vara. Cred ca nu a precizat cara VARA..... Procedeaza si el ca toti PDL-istii.. PROMISIUNI - MINCIUNI - PROMISIUNI - MINCIUNI.
Trezeste-te domnule primar, ca nu mai putem iesi pe strada de raul cainilor.
RUSINEEEEEEEEE !
10.   Rusine tie AIACOBOAIEL trimis de
(18 iul 2012, 21:17:24
esti un USL-ist inrait dupa cum se vede. mai taca-ti fleanca si incearca sa faci ceva bun pt Suceava ca de dat cu bota esti tare bun. ca oricare om care nu a facut nimic pentru comunitate.
11.   Comentariu trimis de
(18 iul 2012, 22:30:59
Problema trebuie pusa in mod practic. M-a compostat un caine, sau un copil de-al meu, cer despagubire primerului, sau dupa caz responsabilului, inclusiv gasperei de la prohanimalus. Nu exista discutie cand e atentat de la cel mai mic copilas la toti pentru depasirea acestui canibalism indirect intre oameni. Primaria cu terenul si restul cu banii. Nu se poate, eutanasiati pe astia care vor sa triasca cainii mai bine cu oameni, asa scapati de

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei