Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 mai 2012 - Anul XVII, nr. 111 (5016)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Producătorii de medicmente generice cer suspendarea imediată a taxei clawback

Miercuri, 16 Mai 2012 (15:43:56)

Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cer Guvernului suspendarea imediată a OUG referitoare la taxa clawback şi începerea consultărilor pentru identificarea unei soluţii viabile, în interesul pacienţilor şi al economiei româneşti.

"Ceea ce avertizam acum două luni a devenit astăzi realitate. Cuantumul taxei clawback aferente trimestrului I al anului 2012 este la un nivel aproape dublu faţă de valoarea taxei comunicată pentru trimestrul IV pe anul 2011, care a reprezentat între 17 şi 20 la sută din cifra de afaceri a fiecărui producător. Impunerea acesteia va avea consecinţe economice şi sociale deosebit de grave", a declarat, miercuri, preşedintele APMGR, Dragoş Damian.

Potrivit lui Damian, impunerea taxei clawback aferentă primului trimestru al anului 2012 va duce la dispariţia totală de pe piaţă a unor medicamente şi la insolvenţa companiilor producătoare de medicamente generice, majoritatea acestora având importante unităţi de producţie în România.

"Vor fi afectate cele mai vulnerabile categorii sociale, majoritatea medicamentelor cu preţuri accesibile ce pot dispărea de pe piaţă fiind cele pentru afecţiuni cardiace, reumatice, respiratorii, precum şi antibioticele ieftine", a adăugat preşedintele APMGR.

Potrivit lui Dragoş Damian, colapsul financiar al producătorilor locali va duce la blocarea investiţiilor proiectate pentru anul în curs şi la restrângerea producţiei de medicamente generice cu preţuri accesibile, cu consecinţe imediate în ceea ce priveşte creşterea şomajului şi reducerea veniturilor la bugetul de stat.

În acest context, APMGR solicită intervenţia imediată a noului Guvern, personal a premierului Victor Ponta, "pentru evitarea unei situaţii dezastruoase atât pentru pacienţi cât şi pentru industria farmaceutică".

APMGR cere suspendarea ordonanţei, până la identificarea unei soluţii viabile.

"Sperăm ca noua administraţie să respecte principiile asumate atât atunci când se afla în opoziţie, cât şi prin actualul program de guvernare şi să acţioneze urgent pentru resuscitarea sistemului de sănătate", a declarat Dragoş Damian.

El a precizat că taxa clawback în forma actuală este injustă şi nesustenabilă pentru că este aplicată producătorilor, dar are ca bază de impozitare preţul de raft, care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii şi TVA.

De asemenea, taxa este calculată în mod netransparent, existând inadvertenţe semnificative în înştiinţările transmise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate către plătitori şi crează probleme serioase de lichidităţi la nivelul companiilor, dată fiind neconcordanţa între termenele de plata a taxei şi termenul de încasare a sumelor decontate de CNAS, a mai spus Dragoş Damian.

El a adăugat că taxa se aplică tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, indiferent de specificul acestora, respectiv inovatoare sau generice, constituind o povară fiscală suplimentară pentru producătorii locali de medicamente generice, care sunt obligaţi să plătească pentru creşterea mult mai mare a vânzărilor de medicamente inovatoare.

"Pentru a avea un sistem de sănătate la nivel european trebuie avute în vedere tendinţele înregistrate în celelalte state membre UE care, prin încurajarea utilizării medicamentelor generice, au obţinut reducerea cheltuielilor publice, asigurând totodată acces la tratament medical pentru un număr mai mare de pacienţi. În România, pentru obţinerea unor rezultate similare este importantă sprijinirea sectorului farmaceutic generic, prin implementarea unor politici naţionale favorabile creşterii utilizării medicaţiei generice, inclusiv printr-o formulă a contribuţiei clawback care să stimuleze consumul de generice, creşterii competitivităţii în piaţă şi stimulării investiţiilor locale în acest domeniu", a conchis Damian.

Companiile membre ale APMGR au o contribuţie anuală de 1,5% din PIB, asigură 8.000 de locuri de muncă directe şi alte 15.000 indirecte, multe dintre acestea fiind înalt calificate. În ultimii cinci ani, companiile au realizat investiţii de peste 500 de milioane de lei, în procese de retehnologizare, modernizare şi dezvoltare ale site-urilor de fabricaţie şi laboratoarelor proprii, funcţionale în România, potrivit APMGR.

Printre principalele companii producătoare de medicamente generice din România, membre ale APMGR sunt Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Medochemie, Sandoz, Sanofi-Aventis, Sintofarm, Terapia Ranbaxy, Teva şi Zentiva.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii de medicmente generice cer suspendarea imediată a taxei clawback.
 Vizualizări articol: 454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producătorii de medicmente generice cer suspendarea imediată a taxei clawback0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei