Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 mai 2012 - Anul XVII, nr. 111 (5016)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu trimite Parlamentului pentru ratificare Tratatul de aderare la UE a Croaţiei

Miercuri, 16 Mai 2012 (17:47:33)

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul prin care trimite spre ratificare Parlamentului Tratatul de aderare la UE a Croaţiei, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei remis agenţiei MEDIAFAX.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat miercuri, 16 mai a.c., Decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului între Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Irlanda, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Republica Italiană, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungară, Republica Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, România, Republica Slovenia, Republica Slovacă, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Croaţia privind aderarea Republicii Croaţia la Uniunea Europeană, semnat de România la Bruxelles, la 9 decembrie 2011", se arată în comunicat.

Guvernul de la Bucureşti a avizat proiectul de lege de aprobare a tratatului în luna aprilie.

Croaţia şi-a depus candidatura oficială pentru aderarea la Uniunea Europeană la 23 februarie 2003, Consiliul European confirmând statutul de candidat al Croaţiei în iunie 2004. Negocierile de aderare s-au încheiat cu prilejul Conferinţei interguvernamentale de la Bruxelles, din 30 iunie 2011. După ratificarea Tratatului de Aderare de către toate ţările semnatare şi intrarea sa în vigoare, Croaţia urmează să devină cel de al 28-lea stat membru al Uniunii Europene.

La începutul anului trecut, ministrul de Externe de atunci, Teodor Baconschi, a declarat că, în condiţiile în care Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este folosit în alte domenii şi devine un handicap, România îl poate denunţa unilateral, la fel cum poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE de MCV.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care, la sfârşitul lunii noiembrie 2010, Olanda şi Franţa au condiţionat aderarea României şi Bulgariei la Schengen de progresele realizate în cadrul MCV.

Ulterior, ministrul Baconschi a declarat că regretă că ceea ce a spus el "foarte clar" despre MCV şi aderarea Croaţiei la UE a fost "distorsionat", precizând că România sprijină explicit şi pe baza meritelor individuale aderarea la Uniune a statelor din Balcanii de Vest.

Primul-ministru al Republicii Croaţia, Jadranka Kosor, a venit atunci la Bucureşti şi a fost asigurat atât de preşedintele Traian Băsescu, cât şi de premierul de atunci, Emil Boc, că România va sprijini Croaţia în procesul de integrare europeană.

Aderarea Croaţiei la UE a fost aprobată în cadrul unui referendum de 66% dintre croaţi.

Înaintea aderării, prevăzută la 1 iulie 2013, Tratatul va trebui să fie ratificat de cele 27 de state membre UE. Cinci ţări au făcut deja acest lucru, respectiv Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Italia şi Malta.

După Slovenia în 2004, Croaţia va fi cea de-a doua dintre cele şase foste republici iugoslave care aderă la UE, o perspectivă oferită tuturor ţărilor din Balcanii occidentali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu trimite Parlamentului pentru ratificare Tratatul de aderare la UE a Croaţiei.
 Vizualizări articol: 605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu trimite Parlamentului pentru ratificare Tratatul de aderare la UE a Croaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei