Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 mar 2012 - Anul XVII, nr. 67 (4972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect de combatere a rasismului şi violenţei în rândul copiilor prin mişcare, joc şi sport

Miercuri, 21 Martie 2012 (16:48:44)

Peste 2.600 de copii români au fost incluşi într-un proiect pentru combaterea rasismului şi violenţei prin mişcare, sport şi joc, dezvoltat şi implementat de Fundaţia Terre des hommes şi susţinut de nume importante din sportul românesc, printre care Miodrag Belodedici, Laura Badea şi Gabriela Szabo.

Delegatul pentru România al Fundaţiei Terre des hommes, Joseph Aguettant, a declarat, miercuri, că în acest an Ziua Internaţională a Eliminării Tuturor Formelor de Discriminare Rasială este marcată prin atragerea atenţiei asupra jocurilor desfăşurate în curtea şcolii.

"Aceste jocuri pot fi violente, bazate pe competiţie, rasism şi excluziune sau, dimpotrivă, îi pot încuraja pe copii să fie cooperanţi, prietenoşi şi incluzivi. Cu ocazia acestei zile, Fundaţia Terre des hommes aduce împreună oameni care spun «Nu!» excluderii şi a invitat 100 de copii, de etnii diferite şi provenind din medii sociale dezavantajate, pentru a demonstra că aceste jocuri pot fi eficiente în reducerea discriminării rasiale", a declarat Joseph Aguettant.

Proiectul "MOVE" de dezvoltare psiho-socială a copiilor prin intermediul jocurilor şi activităţilor sportive, care se bazează pe modelul de intervenţie "Mişcare, Joc şi Sport" (MJS), este implementat în colaborare cu UEFA şi cu Policy Center for Roma and Minorities, vizând reunirea copiilor de diverse etnii pentru a-i antrena în activităţi sportive menite să le dezvolte capacităţile personale şi sociale.

"În acest an punem accent pe jocurile pe care copiii le joacă la şcoală sau pe stradă. (...) Orice am face noi, adulţii, oricât de mult am finanţa programe sociale pentru integrare, nu putem obţine schimbări dacă cei mici nu sunt implicaţi. Mesajul nostru este: «Lăsaţi copiii să se joace împreună!»", a mai spus delegatul pentru România al Terre des hommes.

Mesajul proiectului este susţinut de nume importante din sportul românesc, printre care Miodrag Belodedici, Dan Ionescu, Daniel Prodan, campioana olimpică la scrimă Laura Badea şi campioana mondială la atletism Gabriela Szabo, dar şi de actriţele Doiniţa Oancea şi Aylin Cadâr, care transmit beneficiarilor proiectului că etnia nu este motiv de excludere, iar faptul că suntem diferiţi este unul dintre cele mai interesante aspecte ale existenţei noastre.

Fotbalistul Miodrag Belodedici a declarat, miercuri, că a simţit ca sportiv atitudinile discriminatorii şi crede că implicarea celor mici în activităţi sportive poate fi eficientă pentru schimbarea comportamentului şi mentalităţilor.

"Prin sport e mult mai uşor să te faci acceptat. (...) Federaţia Română de Fotbal va susţine proiectul şi cred că este important să începem de jos în sus, adică de la copii, şi să-l punem în practică cât mai repede", a spus Belodedici.

Reprezentantul Federaţiei Române de Fotbla (FRF), Adrian Pigulea, a precizat că deşi FRF este pentru cei mai mulţi sinonimă cu naţionala şi cu echipele care participă în competiţii internaţionale, în realitate este interesată şi de dezvoltarea fotbalului de bază.

"Sportul are rol determinant în construirea de caractere sănătoase. (...) Te ţine departe de vicii şi tentaţii", a mai spus Adrian Pigulea.

Pe lângă membrii Fundaţiei Terre des hommes, antrenori şi animatori, proiectul implică autorităţi locale şi şcoli. Până în prezent, în România au fost implicate în proiect 28 de comunităţi din judeţul Dolj şi 10 şcoli din Bucureşti, fiind formaţi 400 de animatori.

Un studiu realizat în România şi prezentat miercuri de Terre des hommes arată că implicarea copiilor în astfel de programe reduce comportamentul disfuncţional, dar şi atitudinile discriminatorii între ei.

Proiectul "MOVE" a început în 2008 şi se desfăşoară în România, Republica Moldova şi Albania.

Terre des hommes este o organizaţie care apără drepturile copiilor şi activează în 30 de ţări din întreaga lume. Prin acţiunile sale, fundaţia încearcă să protejeze drepturile fiecărui copil, indiferent de originea sa şi de mediul în care se află, în conformitate cu Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect de combatere a rasismului şi violenţei în rândul copiilor prin mişcare, joc şi sport.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect de combatere a rasismului şi violenţei în rândul copiilor prin mişcare, joc şi sport0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei