Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 mar 2012 - Anul XVII, nr. 67 (4972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta îi scrie lui Ungureanu: Reziliaţi urgent contractele "băieţilor deştepţi"

Miercuri, 21 Martie 2012 (18:44:05)

Liderul PSD Victor Ponta i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Mihai Răzvan Ungureanu, cerând rezilierea contractelor între Hidroelectrica şi intermediari, ca o condiţie obligatorie pentru o dezbatere despre legile energiei, el menţionând că a mai cerut acelaşi lucru săptămâna trecută.

"Domnule Prim-ministru, Acum o săptămână v-am solicitat, în numele Uniunii Social Liberale, rezilierea cât mai rapidă a contractelor dintre Hidroelectrica şi intermediari, aşa numiţii «băieţi deştepţi», înainte de a începe orice discuţie privind pachetul de legi pe energie şi pe marginea strategiei Guvernului de a vinde pachete de acţiuni deţinute de stat la companii din sectorul energetic. Nici până la acest moment nu am beneficiat de un răspuns din partea domniei voastre, fie direct, fie printr-o decizie în concordanţă cu cele solicitate de USL în urmă cu câteva zile. Ieri, atât ministrului Justiţiei, cât şi ministrul Economiei, au vorbit despre faptul că există soluţii legale pentru rezilierea acestor contracte. Ministrul Justiţie, domnul Cătălin Predoiu, a specificat că decizia vă aparţine", se arată în scrisoarea lui Ponta.

El consideră inexplicabilă tăcerea premierului pe acest subiect, "dar mai ales lipsa unei decizii ferme, care se impune imediat".

"Prin aceste contracte, Hidroelectrica pierde în fiecare zi bani, care pot fi folosiţi pentru retehnologizare şi modernizare. Vă solicit, şi pe această cale, rezilierea de îndată a contractelor semnate între Hidroelectrica şi intermediarii din energie, ca o condiţie obligatorie pentru o dezbatere pe tema legilor energiei. Trebuie luată o decizie rapid, înainte de a începe discuţiile privind legile energiei. Domnule Prim-Ministru, doar printr-o astfel de decizie puteţi arăta că nu sunteţi subordonat intereselor politice ale PDL şi ale preşedintelui Băsescu, care au decis şi semnat, prin intermediul miniştrilor Economiei numiţi după 2009, prelungirea total nejustificată a acestor contracte", se arată în scrisoare.

Liderul social-democrat afirmă că este vorba despre o "tergiversare menită să menţină statutul privilegiat al acestor intermediari, tergiversare mascată de declaraţii politice".

"Nu pot considera declaraţiile despre aceste contracte, atât ale preşedintelui, cât şi ale unor membri ai Guvernului, ca fiind unele serioase şi de bună intenţie, în condiţiile în care decizia dumneavoastră lipseşte. Am sentimentul că asistăm doar la o tergiversare menită să menţină statutul privilegiat al acestor intermediari, tergiversare mascată de declaraţii politice", se arată în scrisoarea copreşedintelui Uniunii Social Liberale.

Guvernul va rezilia în "condiţii în care statul să nu piardă" contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie dacă beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta creşterea preţurilor, scăderea duratei şi a cantităţilor, a declarat ministrul Economiei, Lucian Bode.

"Dacă nu ajungem la rezultatul pe care îl urmărim, suntem dispuşi să mergem până la capăt. Rezilierea în condiţiile în care statul să nu piardă. A venit timpul ca statul să fie băiatul deşptept din această ecuaţie", a declarat Bode pentru MEDIAFAX.

Renegocierea acestor contracte şi anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate, au fost solicitate de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Autorităţile au început la sfârşitul anului trecut să renegocieze contractele, cerând beneficiarilor să accepte scăderea cantiăţilor de energie şi a duratei pentru fiecare acord, precum şi majorarea preţurilor la care Hidroelectrica vinde energia.

Benecifiarii contracteleor directe erau în 2010 producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003, iar contractele expiră în 2014, 2015 sau 2018.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta îi scrie lui Ungureanu: Reziliaţi urgent contractele "băieţilor deştepţi".
 Vizualizări articol: 826 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta îi scrie lui Ungureanu: Reziliaţi urgent contractele "băieţilor deştepţi"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei