Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 mar 2012 - Anul XVII, nr. 67 (4972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Directorul general şi directorul economic INHGA, demişi, activitatea instituţiei, verificată

Miercuri, 21 Martie 2012 (14:23:39)

Directorul general şi directorul economic al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor au demişi în urma deciziei instanţei de condamnare a acestora, iar Corpul de control al ministrului Mediului va verifica activitatea instituţiei, a anunţat, miercuri, Ministerul Mediului.

Directorul general al INHGA, Petre Stanciu, a fost condamnat, miercuri, de instanţa Curţii de Apel Bucureşti la un an şi zece luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost trimis în judecată în 2007 de procurorii DNA, alături de alte persoane din conducerea instituţiei, pentru un prejudiciu de 550.000 de lei produs Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Ministerul Mediului a anunţat, miercuri, că a fost luată decizia demiterii din funcţie a directorului general şi al directorului economic al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti de condamnare a acestora.

În locul celor doi directori vor fi numiţi interimari din rândul angajaţilor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Locul lui Petre Stanciu la conducerea INHGA ar putea fi luat de un director tehnic, Daniela Rădulescu.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a trimis Corpul de Control să verifice activitatea INHGA, urmând ca în funcţie de rezultatele controlului să fie luate măsuri suplimentare, a precizat sursa citată.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor este în directa subordonare a Administraţiei Naţionale "Apele Române", instituţie care la rândul său se află în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor. Numirea şi eliberarea din funcţie a directorului general al INHGA se realizează prin decizia directorului general al ANAR.

Directorul INHGA îşi depusese recent dosarul de pensionare şi urma să primească în viitorul apropiat o decizie, au declarat pentru MEDIAFAX surse din instituţie.

Stanciu şi Porumbelu încă lucrau la INHGA la momentul la care decizia de condamnare a devenit definitivă. Ecaterina Porumbelu fusese concediată de la instituţie, însă a contestat decizia şi a obţinut reîncadrarea pe post.

În acest dosar au fost judecate patru persoane din conducerea INHGA, respectiv Petre Stanciu, Marinela Simota, director ştiinţific, Ecaterina Porumbelu, fost director economic şi Violeta Dupu, fost şef Serviciu Financiar Contabilitate, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu, în legătură cu modul în care s-au construit digurile în toată ţara şi care au cedat la inundaţiile din 2005.

În acest caz, în primăvara anului 2005, Ministerul Mediului a sesizat procurorii anticorupţie, solicitând să cerceteze modul în care Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a încheiat, în perioada 2000-2004, contractele de proiectare şi execuţie de lucrări hidrologice.

În 22 octombrie 2007, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe cei patru, pentru un prejudiciu de peste 550.000 de lei.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2004 - septembrie 2005, cei patru din conducerea INHGA şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, încălcând normele legale referitoare la încheierea şi derularea convenţiilor civile de prestări servicii cu terţe persoane fizice. Prin aceasta au cauzat o pagubă de 555.290,80 de lei institutului, obţinând avantaje patrimoniale pentru prestatorii de servicii.

Astfel, serviciile au fost achiziţionate în condiţiile în care la nivelul INHGA nu a fost fundamentată necesitatea obiectivă a achiziţionării acestor servicii, cu stabilirea certă a naturii serviciilor de achiziţionat (expertiză, consultanţă, asistenţă tehnică, traduceri etc.), nu a fost pentru fiecare serviciu în parte identificat ferm obiectul acestuia, iar pentru achiziţionarea serviciilor nu s-a procedat la estimarea valorii acestor servicii.

De asemenea, în lunile decembrie 2005 şi aprilie 2006, Petre Stanciu şi Marinela Simota i-au determinat pe şefii de secţii şi laboratoare să întocmească înscrisuri care să ateste fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, pentru a acoperi neregulile constatate în urma unui control al Curţii de Conturi privind plata nelegală a unor prestatori de servicii în perioada ianuarie 2004 - septembrie 2005, potrivit procurorilor.

În 18 octombrie 2011, Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat pe Petre Stanciu la un an şi zece luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

De asemenea, Ecaterina Porumbelu şi Violeta Dupu au fost condamnate la câte un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar Marinela Simota a primit o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare.

Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care a admis recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi l-a condamnat pe Petre Stanciu la un an şi zece luni de închisoare cu executare. De asemenea, instanţa a stabilit ca ceilalţi trei să execute pedepsele primite la fond, decizia fiind definitivă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directorul general şi directorul economic INHGA, demişi, activitatea instituţiei, verificată.
 Vizualizări articol: 731 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Directorul general şi directorul economic INHGA, demişi, activitatea instituţiei, verificată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei