Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 mar 2012 - Anul XVII, nr. 55 (4960)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Romani CRISS şi MCA au făcut plângere penală împotriva senatorului Şova pentru negarea Holocaustului

Miercuri, 7 Martie 2012 (17:20:50)

Romani CRISS şi MCA Romania-Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea AntiSemitismului în România au depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva senatorului Dan Şova, pentru negarea Holocaustului.

Senatorul Şova, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat că pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit şi asta se datorează lui Antonescu, că la Pogromul din Iaşi au murit 24 de evrei, că armata germană este responsabilă pentru evenimentele din Iaşi. Aceste declaraţii au fost făcute în 5 martie, în cadrul emisiunii TV "Oameni şi oameni", de pe postul The Money Channel.

"Dan Şova a ignorat faptele istorice şi concluziile Comisiei Internaţionale pentru cercetarea Holocaustului Evreilor din România cu privire la faptul că, în perioada respectivă, au fost ucişi sau au murit din cauza regimului de exterminare din Transnistria între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni. Au fost exterminaţi 155.000 de evrei cetăţeni români şi aproximativ 115.000 de evrei localnici, cetăţeni ucraineni din Transnistria. Astfel, numărul evreilor exterminaţi sub guvernarea Antonescu totalizează 270.000 de suflete. În România, victime ale Holocaustului, ca urmare a deportării în Transnistria în perioada 1942-1944, au fost şi 36.000 de romi, dintre care în jur de 6.000 de copii", se arată într-un comunicat de miercuri al Romani CRISS.

Pe blogul personal, senatorul Şova a declarat ulterior că regretă dacă afirmaţiile sale de la postul The Money Channel au fost greşit înţelese şi dacă au fost interpretate în sensul în care ar fi negat, "fie şi o secundă", suferinţele poporului evreu şi vinovaţiile autorităţilor române de atunci.

Romani CRISS şi MCA România - Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea AntiSemitismului în România consideră că afirmaţiile negaţioniste ale senatorului Şova au fost explicite, iar scuzele publice trebuie să reflecte regretul şi asumarea greşelii faţă de cele afirmate public, ci nu regretul că ar fi putut fi interpretat sau înţeles greşit, potrivit comunicatului.

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, miercuri, că Dan Şova nu mai este purtător de cuvânt al partidului ca urmare a "marii gafe" şi a răspunsului "absolut stupid" dat la o întrebare pe tema Holocaustului, el precizând că îi va ţine locul cât va fi plecat la Washington, la Muzeul Holocaustului.

"Şova a făcut o singură afirmaţie, dar gravă. A făcut o mare gafă. Am exprimat punctul de vedere al PSD care este în totală contradicţie cu ce a zis Dan Şova şi evident mi-am cerut şi eu scuze, în numele PSD, şi-a cerut şi el scuze. Cred că trebuie să plăteasă pentru gafa pe care a făcut-o. L-am anunţat de azi că nu mai activează ca purtător de cuvânt", a spus Ponta.

El a precizat că Şova nu va mai activa ca purtător de cuvânt al PSD până nu pleacă, respectiv săptămâna viitoare, la Washington, la Muzeul Holocaustului, pentru a vedea "cu ochii lui" ceea ce a văzut şi el, respectiv ce s-a întâmplat în România cu evreii.

"Evreii au fost omorâţi şi în România, şi în Transnistria şi mai departe. După ce se întoarce, sunt convins că - nu doar el - putem să înţelegem cu toţii că sunt evenimnete istorice pe care trebuie să le cunoaştem şi trebuie să le recunoaştem", a spus Ponta.

"În rest, singura scuză pe care o are este că nu avut niciun fel de intenţie, pur şi simplu a dat un răspuns absolut stupid la o întrebare şi cred că deja plăteşte pentru asta", a adăugat Ponta.

Liderul PSD a spus că Şova nu va reveni în funcţia de purtător de cuvânt imediat după ce se va întoarce de la Washington, urmând să ia o decizie în acest sens.

Alianţa Civică Democrată a Romilor (ACDR) cere instituţiilor statului să-l sancţioneze pe senatorul PSD Dan Şova pentru declaraţiile publice prin care a negat Holocaustul din România, solicitând conducerii Partidului Social Democrat un punct de vedere oficial faţă de afirmaţiile politicianului.

"Această afirmaţie este o mare jignire adusă minorităţii evreieşti din România. Pentru ştiinţa senatorului Dan Şova precizez că în timpul Holocaustului peste 250.000 de evrei din România au avut de suferit. Negarea Holocaustului din România reprezintă o ofensă adusă inclusiv minorităţii rome. Dacă senatorul Şova nu cunoaşte, îl informez că, alături de evrei, câteva zeci de mii de romi din România au fost victimele Holocaustului. ACDR se solidarizează cu reprezentanţii evreilor din România şi cere instituţiilor statului să ia măsuri împotriva senatorului PSD Dan Şova, pentru declaraţiile sale iresponsabile", declară preşedintele ACDR, Marian Daragiu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Romani CRISS şi MCA au făcut plângere penală împotriva senatorului Şova pentru negarea Holocaustului.
 Vizualizări articol: 735 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Romani CRISS şi MCA au făcut plângere penală împotriva senatorului Şova pentru negarea Holocaustului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei