Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 mar 2012 - Anul XVII, nr. 55 (4960)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Ce-şi doresc unele românce de ziua femeii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am avut ocazia să admir alaltăieri un afiş publicitar istoric, expus în oraşul american Charlestown, statul Massachusetts, în aprilie 1789. Pe un pogon de hârtie, se făcea reclamă unor produse de serie foarte utile, pe care standardul american de viaţă le dorea distribuite în cât mai multe gospodării model de pe cuprinsul întinsei lor ţări. Produsele de care se vorbea acolo erau un soi de roboţi multifuncţionali, harnici şi cu un consum relativ decent de combustibil.

Concret, pe afiş era anunţat că sâmbătă, 17 aprilie 1789, în piaţa centrală din Charlestown, urma să fie prezentat onor clientelei un nou transport de negri vânjoşi în carcasă – 250 la număr - proaspăt sosiţi cu vaporul din Africa, prin amabilitatea firmei John Chapman & Co. Preţurile se bănuiau a fi avantajoase, subînţelegându-se că ăla care cumpără negri cu legătura, iese mai ieftin la preţ decât cel ce cumpără la bucată.

N-am deloc intenţia să ironizez rasa neagră, pe care o admir, cel puţin prin intermediul încântătorilor muzicieni şi actori de culoare. Dar nu pot să nu constat cât de avantajos este azi să faci parte din toate minorităţile – rasiale, religioase, sexuale – care până mai ieri erau sângeros oprimate şi vânate. Homosexualii, negrii sau ţiganii se bucură azi de avantaje la care majorităţile nici nu visează.

Mi-am amintit acum ce forfotă muierească a produs vizita românească a boxerului negru Mike Tyson, pe ţărmul la care altădată ancora tristul poet roman Ovidiu. Sunt sigur că Tyson n-a citit în viaţa lui vreun vers de Serioja Esenin – cu siguranţă că nici n-a auzit de el – dar cât de bine i se potriveşte versul esenian „La femei şi vodcă dam năvală”.

Pe scurt, Tyson a zăbovit câteva ceasuri în zona portului Constanţa pe un vaporaş de desfrâu şi a tras pe scula sa – imensă şi de abanos, presupunem cu modestie – o şiră de românce, curioase şi proaste grămadă.

Cinstit acuma, dacă nu era de culoare trăgeau româncele ca muştele la scula lui, de parcă ar fi fost unsă cu miere de salcâm? Ovidiu a debarcat la Pontul Euxin cântând la trista lui liră, iar Tyson cântând la instrumentul său mult mai încântător. E tare avantajos să fii de culoare!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce-şi doresc unele românce de ziua femeii.
 Vizualizări articol: 2562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Ce-şi doresc unele românce de ziua femeii4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei