Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 mar 2012 - Anul XVII, nr. 55 (4960)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Recurs

DNA îi vrea la puşcărie pe câţiva poliţişti de frontieră şi vameşi suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Soluţia pronunţată de Curtea de Apel Suceava în dosarul care-i priveşte pe comisarul Marcel Simion, fost director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, şi pe subcomisarul George Ioan Călinescu, fost şef de tură în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, nu este pe placul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Instanţa suceveană i-a condamnat pe toţi inculpaţii trimişi în judecată, dar toate pedepsele sunt cu suspendare. În recursul depus de procurorii DNA la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se cer pedepse cu executare în penitenciar, precum şi modificarea sumelor de bani pe care inculpaţii le au de achitat către stat.

În motivarea procurorilor DNA Suceava se arată: „Pedepsele reţinute pentru inculpaţi, cea mai mare fiind de un an închisoare, nu au menirea de a determina o schimbare a mentalităţii şi a atitudinii faţă de valorile sociale fundamentale ocrotite de legea penală şi faţă de relaţiile sociale care se dezvoltă în jurul acestor valori. De asemenea, credem că se impune înlăturarea dispoziţiilor articolului 81 Cod Penal privind suspendarea condiţionată a pedepsei, în cauză nefiind date elemente care să justifice o astfel de măsură, aplicarea unei pedepse privative de libertate fiind singura modalitate de combatere a unor astfel de probleme”.

 

Procurorii, nemulţumiţi că trei baxuri de ţigări s-au „volatilizat”

Mai mult, procurorii consideră că în cazul poliţiştilor de frontieră şi al vameşilor condamnaţi în acest dosar s-ar impune pedepse cu închisoarea mai mari de doi ani, dar şi impunerea unor sume de bani către bugetul de stat de patru ori mai mari decât cele stabilite de Curtea de Apel Suceava.

„Credem că pentru inculpaţii Mureşan Lucian, Călinescu George, Simion Marcel şi Scripcaru Vasile, aplicând o pedeapsă privativă de libertate mai mare de doi ani, instanţa de judecată ar putea lua în considerare că este necesară şi interzicerea unor drepturi”, au menţionat procurorii DNA Suceava.

O altă nemulţumire majoră este legată de modul în care instanţa de judecată a ajuns la concluzia că din cele patru baxuri de ţigări introduse ilegal din Ucraina în România a mai rămas unul singur.

„Nu rezultă din nici o probă administrată că nu ar fi existat un număr de patru baxuri de ţigări. Mai mult, instanţa de judecată a stabilit în mod aleatoriu că a fost vorba doar de un bax de ţigări, fără a exista vreo probă în acest sens. Nici în cadrul experimentului judiciar şi nici o depoziţie a vreunui martor audiat în faţa instanţei de judecată nu a stabilit existenţa unui singur bax de ţigări, aşa cum afirmă în motivarea sentinţei penale instanţa de judecată”, se mai arată în recursul reprezentanţilor Ministerului Public.

În consecinţă, procurorii cer obligarea inculpaţilor la plata, în solidar, a sumei de 9.160 de lei, şi nu doar 2.402 lei, atât cât a stabilit Curtea de Apel Suceava.

 

Condamnări cu suspendare pentru toate persoanele din acest dosar

Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat în acest dosar după trei ani, răstimp în care a avut loc şi un experiment judiciar în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret.

Comisarul Marcel Simion a primit zece luni pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. George Ioan Călinescu a fost judecat şi găsit vinovat şi condamnat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice – un an, fals intelectual – patru luni şi folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii – şase luni.

Un alt poliţist de frontieră, agentul Vasile Iulian Scripcariu, a primit şi el şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În dosar a mai fost judecat şi vameşul Lucian Doru Mureşan, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice – un an şi fals intelectual – patru luni.

Celelalte trei persoane judecate în acest dosar au primit următoarele condamnări: Irina Zaharie – opt luni, Mihai Zaharie – opt luni şi Dumitru Zaharie – şase luni.

 

Care sunt acuzaţiile procurorilor

Potrivit rechizitoriului, subcomisarul George Ioan Călinescu, fost şef de tură în PTF Siret, „a sprijinit şi coordonat în perioada aprilie-iunie 2008 activitatea infracţională  a unui grup de traficanţi de ţigarete din care făceau parte Adochiţei Marius, Fasolă Florin Dorin, Ciobaniuc Stelian, Zaharie Dumitru, Zaharie Irina, Mihaescu Valerii şi Popescu Gheorghe, ce introduceau ţigări de provenienţă ucraineană, achiziţionate fie din Ucraina, fie de la magazinele Duty Free, în condiţiile în care astfel de produse accizabile sunt prohibite la a fi introduse în ţară ca bagaj pentru persoanele fizice, peste limita admisă de Regulamentul Vamal”.

Procurorii DNA Suceava mai susţin că pentru a se asigura că protejaţii săi nu vor avea probleme în Punctul de Trecere a Frontierei, Călinescu era prezent la faţa locului şi le asigura protecţie. Mai mult, pentru ca aceştia să nu fie interceptaţi la întoarcerea din Ucraina, pentru a nu întâmpina dificultăţi din partea echipelor de control de pe traseu şi din PTF Siret, subcomisarul George Ioan Călinescu le-a divulgat amicilor săi informaţii cu caracter secret.

În ceea ce priveşte implicarea fostului director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, anchetatorii au stabilit că acesta a intervenit fie direct, fie telefonic, pe lângă anumiţi poliţişti de frontieră din subordine. Toate aceste intervenţii au avut loc ca urmare a relaţiilor de prietenie pe care comisarul Marcel Simion le avea cu Dumitru şi Irina Zaharie, două dintre persoanele trimise în judecată de DNA Suceava.

Telefonul pe care comisarul Simion l-a dat în favoarea Irinei Zaharie s-a consemnat în ziua în care aceasta a fost oprită în PTF Siret de comisarul Nelu Fediuc, care a găsit în maşină 30-40 de cartuşe de ţigări de contrabandă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DNA îi vrea la puşcărie pe câţiva poliţişti de frontieră şi vameşi suceveni.
 Vizualizări articol: 6367 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.91/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.9 din 11 voturi
DNA îi vrea la puşcărie pe câţiva poliţişti de frontieră şi vameşi suceveni2.9511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prosteala pentru prosti trimis de
( 7 mar 2012, 11:13:49
in timp ce se intamplau toate astea,conducerea fostului IJPF ce facea?dormea in papucii statului?se vede treaba ca au dormit foarte bine de au ajuns iar sefi unii dintre ei.
2.   Comentariu trimis de
( 7 mar 2012, 12:28:00
marcel simion,unul dintre cei mai integri oameni pe care ii cunosc
2.1  RE: Comentariu trimis de
( 7 mar 2012, 13:05:47
INTÉGRU, -Ă, integri, -e, adj. Cinstit, onest, corect; incoruptibil. – Din fr. intègre.

Si marmota invelea...ce? Baxurile de tigari!
3.   Sandrinio,esti un mincinos!! trimis de
( 7 mar 2012, 13:39:53
Sandrinio,sluga de servici a Parchetelor...nu te-ai saturat de pupat cururile procurorilor,paduche libidinos?!
Oamenii astia de care scrii tu sunt doar paravane ale marilor magarii si combinatiile pe care le fac parchetarii astia...nici nu visati dragi cetateni in ce ,,mocirla'' traiam...
BAESIONUT are mare dreptate. Marcel Simion este un monument de seriozitate,onestitate si bun simt. A intrat in ambuscada asta datorita bunatatii lui.
Fii tare Marcele! Ai sa vezi ca Dumnezeu te va ajuta si ai sa fii achitat.
3.1  RE: Sandrinio,esti un mincinos!! trimis de
( 7 mar 2012, 14:28:26
Achitat? Ha, din cauza lui si a alora ca el nu pupapm Schenghen.
TRAIASCA MCV! TRAIASCA MCV! TRAIASCA MCV! TRAIASCA MCV! TRAIASCA MCV! TRAIASCA MCV! TRAIASCA MCV! TRAIASCA MCV! TRAIASCA MCV!
3.2  RE: Sandrinio,esti un mincinos!! trimis de
( 7 mar 2012, 21:18:54
stii tu ce inseamna schengen? macar intereseaza-te cum se scrie apoi verifica putin despre ce este vorba cu Schenghenu aista...
3.3  RE: Sandrinio,esti un mincinos!! trimis de
( 8 mar 2012, 09:20:05
Tu CORUPTU... le stii pe toate desteptule. Te bagi ca musca-n rectu' mirtoagei. Marsh ma la kkat ca acolo iti e locul.
4.   STARTREK trimis de
( 7 mar 2012, 13:44:36
Militian frustrat si pupincurist ce esti, de ce nu iti vezi de meseria ta de militan obosit care esti tu. Jurnalistu isi face meseria prea bine spre deosebire de tine care in loc sa-ti justific leafa platita de noi vii si tii teorii despre tot felu de corupti pe aici.
5.   Comentariu trimis de
( 7 mar 2012, 19:40:10
AI GRESIT LA PUSCARIE CE ATATA VRAJEALA HAI CIAO PA
6.   COMENTARIILE UNOR IMBECILI trimis de
( 7 mar 2012, 22:20:08
RUSINE SA VA FIE,PAMPALAILOR.INCULTILOR.HAB NU AVETI PE CE LUME SUNTETI.VA COMPORTATI CA NISTE COPII TAMPITI.SCUTEC LA CURU VOSTRU.MAI RUMEGATI CARTEA.
7.   Ce va foiti bre DNA ???? trimis de
(29 mar 2012, 18:44:20
AlOOOOOOOO !!!!! ba aia de la DNA ia mai terminati-o cu mofturile , ce vreti ba dupa ca munciti de va fasaie creierii si-i mirositi prin toate cotloanele pe lucratorii vamali si politistii de frontiera , si le gasiti fel de fel de marfuri de provenienta dubioasa si materie euroverde ce va nemultumeste bre cand judecatorii ii mangaie pariteste pe crestet si ii asigura de suspendare , ai? . Va foiti si carcotiti a nemultumire fata de bataia de joc pentru munca voastra deoarece voi nu intelegeti ca nu sunteti judecatori cum sta treaba , pe cand judecatorii inteleg pentru ca JUDECATORII E PROCURORI BREEEE !!! pentru sefii lor intelegeti ??? Cum pai cum ??? Pai uite asa : Nu procura ei aia si aia pentru d-alde Blesnar cu reginele lui sau pentru partid cu trantorii lui ai ??? vedeti de aia ei "are" parchet si voi aveti linoleum pe jos.
Stiam un cantec : Hopa hopa ,hopa hopa
Zice doctorului popa :
Hopa hopa, hopa hop
Tu-i omori eu ii ingrop !!! la care as face o parafraza:
Strig-un procuror de caz
La parchetul "de izlaz":
"Eu i-adun voi dati PRICAZ"
Rusine justitiei romane , joaca tantaroiul cuprinsi cu toti infractorii pe spatele romanilor .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei