Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 mar 2012 - Anul XVII, nr. 55 (4960)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cei aproximativ 5.000 de mineri care protestează la CNH au pornit într-un nou marş prin Petroşani

Miercuri, 7 Martie 2012 (13:52:37)

Cei aproximativ 5.000 de mineri care au protestat, miercuri, în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) au plecat din nou în marş pe străzile din municipiul Petroşani, aceştia scandând "Hoţii", "Nu ne provocaţi că o să regretaţi", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Coloana de protestatari, formată din cei aproximativ 5.000 de mineri care manifestau în curtea CNH, se deplasează pe bulevardul central din Petroşani, ortacii fluierând şi suflând în vuvuzele.

Totodată, ei huiduie şi scandează "Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea", "Hoţii", "Nu ne provocaţi că o să regretaţi", "Bucureşti, Bucureşti".

Peste 2.000 de mineri de la cele şapte exploatări din Valea Jiului s-au adunat, miercuri dimineaţă, în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani, pentru a continua protestele declanşate cu trei zile în urmă. Ulterior, minerii, al căror număr a crescut între timp, au plecat în marş pe străzile din localitate, scandând lozinci împotriva Guvernului.

După aproximativ o oră de protest pe străzile din Petroşani, minerii s-au întors la sediul CNH, iar între timp numărul lor a ajuns la aproximatv 5.000.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei CNH şi o delegaţie a minerilor, formată din trei membri de sindicat şi din trei mineri, au plecat la Bucureşti, unde în jurul orei 16.00 vor avea loc negocieri la Ministerul Economiei.

La Ministerul Economiei în cursul acestei dimineţi au avut loc negocieri pentru preţul gigacaloriei pentru huila din Valea Jiului, plătită în luna februarie cu 75 de lei, pentru celelalte luni din 2012 trebuind negociat un nou preţ. În prezent, între CNH şi cele două termocentrale care cumpără huila nu există un contract pentru preţul gigacaloriei.

Marţi, ministrul Economiei, Lucian Bode, a dispus, după discuţii cu conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, ca producătorul de cărbune să plătească începând de miercuri minerilor disponibilizaţi anul trecut sumele compensatorii promise de fostul ministru Ion Ariton.

"CNH va demara din 7 martie procedurile pentru sumele necesare plăţilor compensatorii şi drepturilor pensionarilor cuvenite în baza aprobării notificării de ajutor de stat. Acestea vor fi virate în contul Trezoreriei Hunedoara şi vor asigura plata celei de-a treia tranşe a plăţilor compensatorii pentru disponibilizaţii din 2011 şi a facilităţilor pensionarilor aferente primului trimestru al anului 2012", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul CNH.

Marţi dimineaţă, aproximativ 500 de mineri din schimbul întâi de la cele şapte exploatări miniere din Valea Jiului - Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Lupeni şi Uricani - au refuzat să intre în subteran şi au protestat în faţa CNH. Ulterior, lor li s-au alăturat alţi colegi de muncă, dar şi personalul TESA de la minele respective, astfel că numărul participanţilor la acţiune a ajuns la aproximativ o mie. Peste 1.000 de mineri şi personal TESA de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au parcurs pe jos, marţi, cea mai mare parte a oraşului Petroşani, apoi s-au întors în curtea CNH, unde au protestat timp de câteva ore, oprind protestul în cursul serii, la cererea unui lider sindical.

Minerii se declarau însă hotărâţi să nu renunţe la proteste până când problemele lor nu vor fi rezolvate şi susţineau că, dacă problema lor nu va fi soluţionată marţi, începând de miercuri, de la ora 7.00, toţi ortacii din toate schimburile se vor aduna în curtea CNH.

Minerii din Valea Jiului au declanşat protestele luni dimineaţă, când aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran. Ulterior, câteva sute de mineri de la exploatările Paroşeni, Vulcan şi Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea. Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, până la sediul Companiei Naţionale a Huilei, unde şi-au cerut drepturile.

Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei aproximativ 5.000 de mineri care protestează la CNH au pornit într-un nou marş prin Petroşani.
 Vizualizări articol: 442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cei aproximativ 5.000 de mineri care protestează la CNH au pornit într-un nou marş prin Petroşani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei