Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 ian 2012 - Anul XVII, nr. 8 (4913)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Niculae plănuia să-l preseze pe Geoană cu proteste a mii de oameni, pentru adoptarea unei HG

Joi, 12 Ianuarie 2012 (17:20:50)

Ioan Niculae plănuia să-l preseze pentru Mircea Geoană pentru adoptarea unei hotărâri de guvern, punându-l pe vicepreşedintele CJ Brăila, Bunea Stancu, să-i transmită liderului politic că mii de oameni sunt pregătiţi să vină la Bucureşti să protesteze pentru subvenţii, potrivit unei interceptări.

Procurorii anticorupţie redau, în rechizitoriul prin care Bunea Stancu şi Ioan Niculae au fost deferiţi justiţiei pentru corupţie, obţinut de MEDIAFAX, o interceptare din care reiese că patronul grupului InterAgro îl punea pe vicepreşedintele CJ Brăila să-i spună lui Mircea Geonă că mii de oameni sunt pregătiţi să vină să protesteze la Bucureşti.

Concret, Niculae dorea, în martie 2009, adoptarea de către ministrul agriculturii de la acea vreme, Ilie Sârbu, a unei hotărâri de guvern, pe care oficialul nu o adoptase încă. La momentul discuţiei cu Bunea Stancu, Niculae arată că trebuie să fie purtate discuţii cu Mircea Geoană privind acest aspect şi că lui Geoană trebuie să i se spună că mii de oameni sunt pregătiţi să vină la Bucureşti pentru a protesta.

"Ioan Niculae (I.N.): Măi, ai reuşit să vorbeşti cu (expresie trivială)? Bagă azi?

Bunea Stancu (B.S.): Nu. Nu răspunde Am încercat. Lasă că-l găsesc eu. De cine vorbeşti? De Ilie Sârbu, nu?

I.N.: Da.

(...)

B.S.: Mă, ăsta chiar este nenorocit?

I.N.: Este nenorocit rău.

B.S.: Vorbesc cu Geoană, mă.

I.N.: Vorbeşte cu Geoană.

B.S.: Da. Îl sun pe Geoană.

I.N.: Şi spune-i altfel lui Geoană, băi sunt pregătiţi ăştia de pe la judeţele Brăila, Galaţi, Vaslui să vină cu câteva mii de oameni în Bucureşti să te întrebe unde sunt aia 15 milioane de lei pe hectar pe care i-ai promis în campanie.

(...)

I.N.: Nu, dar trebuie vorbit cu Geoană. Pică dacă nu intră până luni, s-a dus.

B.S.: Deci trebuie o Hotărâre de Guvern care să...da auzi. Ăsta ce trebuie să facă? Să dea o Hotărâre de Guvern cu îngrăşămintele, nu?

I.N.: E făcută HG. Şi el o plimbă de o lună şi jumătate nenorocitul ăsta, deci are banii în buget."

Deputaţii PSD Viorel Hrebenciu şi Robert Negoiţă, precum şi Sebastian Ghiţă sunt cercetaţi de DNA pentru spălare de bani, într-un dosar disjuns din cel cel în care Ioan Niculae a fost trimis în judecată în urmă cu o zi, în cazul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană.

În dosarul privind trimiterea în judecată a preşedintelui grupului InterAgro, procurorii arată în rechizitoriu că a fost constituit un nou dosar, în care urmează să fie cercetate infracţiunile de folosire a influenţei sau a autorităţii politice, fals în înscrisuri şi spălare de bani, fapte comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, alături de Viorel Hrebenciu, Robert Negoiţă, dar şi oameni de afaceri precum Sebastian Ghiţă şi Emilian Dinescu.

Potrivit aceluiaşi document, a fost făcută şi o a doua disjungere, în acest nou dosar urmând să fie cercetaţi Ioan Niculae, angajaţi APIA şi Angajaţi ai InterAgro, pentru fraudarea unor fonduri europene.

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, miercuri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC InterAgro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD.

Potrivit înţelegerii infracţionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul partidului menţionat, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA).

Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 de euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - InterAgro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Contractul propriu zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii.

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Niculae plănuia să-l preseze pe Geoană cu proteste a mii de oameni, pentru adoptarea unei HG.
 Vizualizări articol: 580 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niculae plănuia să-l preseze pe Geoană cu proteste a mii de oameni, pentru adoptarea unei HG0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei