Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 ian 2012 - Anul XVII, nr. 8 (4913)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Concluzii

Noian de nereguli la fabrica de reşapat cauciucuri din Slobozia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Firma Supermag Imperial SRL Câmpulung Moldovenesc, care deţine fabrica de reşapat cauciucuri din localitatea Slobozia, comuna Grăniceşti, are de plătit amenzi de câteva sute de milioane de lei vechi în urma neregulilor constatate de comisia de control constituită din ordinul prefectului Sorin Popescu. Sancţiunile au fost aplicate în urma unui control efectuat de specialişti din cadrul mai multor instituţii sucevene, care au constatat zeci de nereguli şi încălcări ale normelor legale.
Comisia de control care a verificat fabrica de la Slobozia a fost constituită la cererea prefectului judeţului Suceava, după ce în cursul zilei de vineri, 6 ianuarie, la fabrica de reşapat cauciucuri a izbucnit un incendiu puternic, care s-a soldat cu importante pagube materiale.

 

Cele mai multe nereguli, pe probleme de asigurarea securităţii la incendii

În cursul zilei de ieri, membrii comisiei i-au prezentat prefectului raportul de control, din care rezultă că cele mai multe nereguli au fost constatate tocmai pe probleme de asigurarea securităţii la incendii. Fabrica de la Slobozia funcţiona fără autorizaţie emisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe Suceava şi, mai mult, specialiştii acestei instituţii au constatat nereguli din toate punctele de vedere în ceea ce priveşte securitatea pentru prevenirea incendiilor.
Din raportul prezentat de ISU Suceava rezultă faptul că omul care controlează firma, Ion Hânţari, nu a obţinut autorizaţia de securitate la incendiu atunci când a dat în folosinţă fabrica de reşapare anvelope. Asta se întâmpla în anul 2005, iar de atunci patronul firmei nu a luat nici o măsură pentru a obţine autorizaţia de securitate la incendii. Inspectorii ISU Suceava au constatat faptul că fabrica nu dispune de instalaţie de stingere a incendiilor pentru spaţii de producţie cu suprafaţa mai mare de 2.000 de metri pătraţi, precum şi pentru spaţii de depozitare cu aria construită mai mare de 750 de metri pătraţi. Mai mult, în fabrică nu există instalaţie de detectare şi semnalizare automată a incendiilor pentru spaţiile de producţie, depozitare şi administrativ-sociale.
Inspectorii ISU au stabilit că instalaţia de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori este subdimensionată şi nu se asigură protejarea fiecărui punct din halele de producţie şi depozitare cu cel puţin două jeturi în funcţiune simultană, staţia de pompe pentru incendii care deserveşte instalaţia de stingere cu hidranţi interiori şi exteriori nu este prevăzută cu pompă de rezervă, iar alimentarea cu energie a pompelor nu are a doua sursă de energie electrică de rezervă sau pompe fixe cu motor cu ardere internă cu pornire automată. „De asemenea, nu sunt realizate instalaţiile electrice de iluminat de securitate pentru marcarea hidranţilor interiori de incendiu, pentru intervenţie şi continuarea lucrului în caz de incendiu la staţia de pompe apă pentru incendiu”, se arată în raportul pompierilor suceveni.
În urma controlului, aceştia au mai stabilit că la fabrica din Slobozia nu sunt separate corespunzător spaţiile de producţie de cele de depozitare, ateliere mecanice şi centrala termică, prin pereţi rezistenţi la foc timp de trei ore, şi nici nu sunt realizate sistemele de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi în caz de incendiu.
Din raportul ISU Suceava mai rezultă faptul că pentru investiţia care a fost dată în funcţiune în anul 2008, respectiv sectorul de reciclare a anvelopelor, omul de afaceri Ion Hânţari nu a solicitat avizele de securitate la incendiu. „Funcţionarea obiectivului fără realizarea măsurilor menţionate mai sus constituie un pericol ridicat de incendiu, existând posibilitatea producerii în orice moment a unui eveniment asemănător”, se arată în raportul ISU Suceava.
Având în vedere toate aceste nereguli, pompierii suceveni i-au impus lui Ion Hânţari să întocmească documentaţia şi să ia măsurile ce se impun pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. De asemenea, firma care deţine fabrica are obligaţia să înfiinţeze un serviciu privat pentru situaţii de urgenţă. În urma verificărilor efectuate de ISU Suceava, SC Supermag Imperial SRL a fost amendată cu suma de 20.000 de lei.

 

Bilanţul ultimul incendiu: pagube de 200.000 de euro şi un dosar penal

În ceea ce priveşte raportul întocmit de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, din acesta reiese faptul că în urma incendiului produs vinerea trecută la fabrica din Slobozia a fost distrusă în totalitate centrala termică, au ars 2.400 de metri cubi de cauciucuri uzate, iar o hală de producţie a fost distrusă parţial. În urma evaluărilor făcute după stingerea incendiului a rezultat că valoarea totală a pagubelor se ridică la aproximativ 200.000 de euro.
Din raportul poliţiei mai rezultă faptul că fochistul care asigura alimentarea centralei termice de la care a izbucnit incendiul s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere prin incendiere şi distrugere din culpă. În raportul poliţiei se mai arată că, în momentul de faţă, lucrătorii Serviciului de Investigare a Fraudelor şi comisarii financiari suceveni au început verificarea documentelor contabile ale SC Supermag Imperial SRL.

 

Centrala termică de la care a izbucnit incendiul nu era autorizată

La rândul lor, specialiştii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au constatat faptul că centrala termică de la care a izbucnit incendiul de la sfârşitul săptămânii trecute nu era autorizată ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat). Potrivit raportului ITM Suceava, ultima verificare a cazanului centralei termice a avut loc în luna martie 2010, centrala trebuind să fie verificată din nou în luna martie 2010: „La termenul specificat nu s-a efectuat o nouă verificare, astfel depăşindu-se termenul scadent pentru verificarea ISCIR a cazanului din centrala termică. De asemenea, la centrala termică s-au adus modificări faţă de documentaţia de obţinere a avizului obligatoriu de instalare ISCIR. Modificările constau în introducerea unui rezervor suplimentar de combustibil lichid de un metru cub din care se făcea alimentarea cazanului. Acest rezervor suplimentar era din material plastic şi deschis în partea superioară, creându-se astfel condiţiile producerii incendiului. În acelaşi timp, lucrătorul care deservea centrala termică în momentul izbucnirii incendiului nu a putut face dovada autorizării ISCIR ca fochist”.
În raport se precizează că fabrica avea autorizaţie din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă. În urma controalelor, inspectorii ITM au dispus sistarea activităţii la centrala termică până la remedierea neregulilor.

 

Garda de Mediu a dat o amendă de 15.000 de lei pentru afectarea atmosferei

Seria neregulilor continuă cu cele stabilite de specialiştii în construcţii, aceştia constatând că patronii fabricii nu au putut să pună la dispoziţie documentele cu privire la calitatea execuţiei lucrărilor de amenajare a spaţiilor, recepţia instalaţiilor electrice, termice, sanitare, de ventilaţii şi paratrăsnet, recepţia la terminarea lucrărilor, precum şi actele de la recepţia finală. În timpul controlului, inspectorii în construcţii au identificat o hală de tranzit pentru anvelope aflată în construcţie în incinta firmei, pentru care patronii fabricii nu au putut să prezinte autorizaţia de construire.
În urma verificărilor, specialiştii în construcţii au dispus sancţionarea omului de afaceri Ion Hânţari, precum şi sistarea lucrărilor la clădirea pentru care nu există autorizaţie de construire.
Un ultim raport prezentat prefectului Sorin Popescu a fost cel întocmit de specialiştii Gărzii de Mediu Suceava, în care se arată că în urma incendiului de la sfârşitul săptămânii trecute „au fost afectaţi factorii de mediu, aer şi sol, prin dispersia fumului în atmosferă şi depunerea pulberilor pe sol, pe o perioadă de timp de circa patru ore, cu potenţial impact asupra zonelor învecinate fabricii, aflate pe direcţia de propagare a emisiilor şi prin scurgerile de apă folosită la stingerea incendiului, care au antrenat cenuşa provenita de la arderea anvelopelor şi a combustibilului lichid uşor”.
De asemenea, în urma incendiului, Garda de Mediu Suceava a întocmit un raport de informare în cazul poluărilor accidentale, care a fost transmis la Garda Naţională de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu Suceava au mai constatat că SC Supermag Imperial SRL a amenajat în afara fabricii un spaţiu cu suprafaţa de circa 6.000 de metri pătraţi, unde sunt depozitate anvelope uzate şi granule de cauciuc ambalate în saci, fără a solicita şi a deţine actele de reglementare conform legislaţiei de mediu. „Acest spaţiu pentru depozitare a fost necesar în vederea eliberării depozitelor interioare şi asigurarea căilor de acces şi a condiţiilor necesare pentru betonarea unei platforme din incinta unităţii”, se arată în raportul Gărzii de Mediu Suceava.
În document se mai precizează că în urma unui control efectuat de această instituţie în luna octombrie 2011, firma care deţine fabrica a fost amendată cu suma de 20.000 de lei pentru depozitări neconforme de deşeuri textile şi de cauciuc, deşeuri metalice şi anvelope uzate în locuri nepermise şi în afara platformelor amenajate şi autorizate.
Nu în ultimul rând, în urma controlului efectuat zilele acestea, Garda de Mediu a amendat firma Supermag Imperial SRL cu suma de 15.000 de lei pentru afectarea atmosferei prin nerespectarea şi neaplicarea prevederilor legale pentru prevenirea, eliminarea sau reducerea impactului asupra atmosferei şi mediului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noian de nereguli la fabrica de reşapat cauciucuri din Slobozia.
 Vizualizări articol: 1387 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Noian de nereguli la fabrica de reşapat cauciucuri din Slobozia1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Întrebare ! trimis de
(12 ian 2012, 12:36:20
Garda de mediu de ce nu-i amendeaza si pe cei ce fac focuri imense de sf.Gheorghe ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei