Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 ian 2012 - Anul XVII, nr. 8 (4913)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bunea Stancu i se lăuda lui Ioan Niculae că are putere la miniştrii Bazac, Sârbu, Nica -interceptări

Joi, 12 Ianuarie 2012 (16:49:46)

Vicepreşedintele CJ Brăila, Bunea Stancu, a fost surprins în înregistrări telefonice şi ambientale în timp ce îi spunea lui Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, că a pus în funcţii de conducere persoane la ANM, la RA-APPS sau Rezervele de Stat şi că are putere la miniştrii Bazac, Sârbu, Nica.

Interceptarea discuţiei telefonice din 29.01.2009, orele 15:26, dintre Ioan Nicolae (IN) şi Bunea Stancu (BS) este redată în rechizitoriul prin care procurorii DNA i-au trimis în judecată, miercuri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

"IN: Am fost la Transgaz...

BS: Te-ai dus pentru gaz?

IN: Da. PSD n-a pus nici director la Transgaz.

BS: O să pună ai răbdare.

.....................

BS: Am treabă. Să mi-i pun pe ăştia la ANRM, la CEC, la EximBank. Am o grămadă de posturi. Trebuie să mi-i pun, înţelegi."

Rechizitoriul mai prezintă o discuţie dintre aceleaşi două persoane din 7 martie 2009 în care este menţionat numele fostului ministru Ionuţ Bazac.

"BS: Nu. Am fost. Ei, în partid toată lumea vrea funcţii, şi pe la Bucureşti şi la Brăila. Am pus la AN Mediu vicepreşedinte, la Agenţia Naţională a Proprietăţii, preşedinte, la Rezervele Statului, preşedinte, la RA-APPS, o grămadă. Am vreo 7-8 funcţii pe astea naţionale, ştii.

.................................

IN: Ai făcut o treabă bună cu prietenul nostru, dl. ministru, ai mână bună.

BS: Ionuţ? (Bazac - nota procurorilor). Băi, el beleşte (expresie trivială - nota procurorului). Dacă el o strâmbează cu mine nu durează o săptămână şi-i retrag sprijinul politic. Şi dacă m-a băgat în vreun scandal îl schimbă în două zile.

................................

BS: Vezi că l-am sunat pe panarama aia, ştii tu care.

IN: Da.

BS: Ăla cu subvenţiile.

IN: Da.

BS: Înţelegi? Şi i-am amintit cum a ajuns ministru. Eu nu i-am amintit altceva.

IN: (expresie trivială).

BS: Păi cum, nu ştii? Eu am pierdut atunci nopţi cu el, fii convins. Bă trebuie să voteze (expresie trivială). Şi dacă vroiam îl puneam pe ... Dar am fost un bou când l-am pus pe Steriu, un tâmpit am fost. M-am luat după alţii ca să nu mai zic după cine (extresie trivială).

....................................

IN: Dă-i un telefon lui (expresie trivială), (se referă la ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu). Zii: Băi, dacă nici astăzi n-o faci şi nici cel târziu miercurea viitoare...

BS: Lasă, măi, că vorbesc cu... Că văd exact dacă a pregătit-o. Vorbesc cu Nica... Lasă că ştiu eu pe unde o iau. După aia îl sun pe el."

Deputaţii PSD Viorel Hrebenciu şi Robert Negoiţă, precum şi Sebastian Ghiţă sunt cercetaţi de DNA pentru spălare de bani, într-un dosar disjuns din cel cel în care Ioan Niculae a fost trimis în judecată în urmă cu o zi, în cazul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană.

În dosarul privind trimiterea în judecată a preşedintelui grupului InterAgro, procurorii arată în rechizitoriu că a fost constituit un nou dosar, în care urmează să fie cercetate infracţiunile de folosire a influenţei sau a autorităţii politice, fals în înscrisuri şi spălare de bani, fapte comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, alături de Viorel Hrebenciu, Robert Negoiţă, dar şi oameni de afaceri precum Sebastian Ghiţă şi Emilian Dinescu.

Potrivit aceluiaşi document, a fost făcută şi o a doua disjungere, în acest nou dosar urmând să fie cercetaţi Ioan Niculae, angajaţi APIA şi Angajaţi ai InterAgro, pentru fraudarea unor fonduri europene.

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, miercuri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC InterAgro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD.

Potrivit înţelegerii infracţionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul partidului menţionat, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA).

Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 de euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - InterAgro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Contractul propriu zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii.

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bunea Stancu i se lăuda lui Ioan Niculae că are putere la miniştrii Bazac, Sârbu, Nica -interceptări.
 Vizualizări articol: 594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bunea Stancu i se lăuda lui Ioan Niculae că are putere la miniştrii Bazac, Sârbu, Nica -interceptări0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei