Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 nov 2011 - Anul XVI, nr. 279 (4877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Severin,refuzând să spună de ce nu demisionează: Contribui la crearea imaginii că România nu se lasă

Vineri, 25 Noiembrie 2011 (15:56:48)

Europarlamentarul Adrian Severin a refuzat, vineri, să precizeze de ce refuză să demisioneze din PE, el spunând că este nedreptăţit şi că singura consolare pe care o are este că, prin rezistenţa sa, contribuie "la crearea imaginii că România nu se lasă".

După ce a susţinut o prelegere teoretică de circa o oră pe tema "excepţionalismului corupţiei", întreruptă de tineri care îi cereau demisia, Adrian Severin a primit mai multe întrebări din partea celor prezenţi, majoritatea referindu-se tot la subiectul unei eventuale demisii ale sale din Legislativul european.

"Din respect pentru această casă care venerează numele lui Nicolae Titulescu şi pentru tradiţiile ei, nu voi folosi întrebările care s-au pus pentru a transforma această întâlnire academică într-un fel de miting politic, chiar dacă este totdeauna bine să porţi un dialog deschis mai ales cu cei care nu sunt de acord cu tine", a spus Severin după ce a ascultat întrebările.

El a făcut apoi câteva consideraţii pe tema extinderii UE. "Am fost şi sunt pentru schimbarea retoricii extinderii. Şi, de aceea, unii din colegii mei nu sunt foarte fericiţi pentru că le spun lucruri care nu le fac plăcere", a spus el, moment în care o tânără din sală, care s-a prezentat spunând că este studentă, l-a întrerupt cerându-i din nou să spună de ce nu îşi dă demisia.

"Dar, revenind cu întrebarea, de ce nu vă daţi demisia?", a întrebat ea, moment în care mai mulţi vârstnici prezenţi în sală la dezbatere i-au adresat invective şi i-au cerut să fie "lăsaţi în pace".

Severin a intervenit cerând să fie reluate discuţiile într-un mod calm şi a continuat pentru câteva momente să vorbească despre UE. "Uniunea Europeană este salvarea statelor naţionale într-un moment în care acestea nu mai reuşesc să facă faţă sfidărilor istoriei", a explicat el.

Severin a recomandat o viziune critică şi realistă. "Trebuie să avem ceva ce ne lipseşte: solidaritate şi mândrie naţională, pentru că solidaritatea şi mândria naţionale nu sunt antieuropene, ci sunt ingredientul care garantează succesul proiectului european. Nu voi putea niciodată să spun şi să accept că eu intru cu căciula în mână în UE sau am intrat cu capul plecat în UE şi că acesta este statutul meu în UE. Pot discuta foarte multe lucruri în această privinţă. Pot discuta şi despre anumite şiretlicuri pe care noi le-am făcut spre a intra în UE (...) În momentul în care unii, din raţiuni politice, au folosit argumentul corupţiei româneşti, noi, în loc să ne apărăm şi să spunem «Da, suntem de aici şi până aici vinovaţi, dar de aici mai departe nu mai suntem», am acceptat să intărm în joc dând noi înşine apă la moară mitologizării problemei, am creat instituţii atipice recunoscând că suntem atipici, cu gândul şiret că ne descurcăm noi dup-aia", a spus Severin.

El a adăugat că românii trebuie să demonstreze UE că şi ea are nevoie de ei.

După aceste consideraţii, Severin a anunţat că va sări peste întrebările explicite legate de motivul pentru care în continuare refuză să demisioneze din PE. "A fost însă o întrebare la care răspund, deşi nu este legată de subiect, dar răspund pentru că o pot introduce în subiect, şi anume dacă eu sunt cel mai potrivit să vorbesc despre acest subiect (excepţionalismul corupţiei, n.red.)", a explicat Severin, în sprijinul său venind moderatorul George Potra, care a citat din Churchill: "Sunt convins că eu am dreptate şi tu nu ai dreptate. Dar, pentru dreptul tău de a nu avea dreptate, eu sunt gata să-mi dau viaţa".

Severin a continuat spunând că întrebarea dacă el este sau nu persoana potrivită să vorbească despre corupţie este un exemplu care susţine "teza intoleranţei, a exclusivismului, care susţine crearea unei ordini morale dincolo de ordinea legală, o ordine morală care ne divide, care ne pune în conflict, care destructurează şi fragmentează societatea".

"Prima chestiune: faptul că cineva te acuză nu înseamnă că eşti vinovat şi atât timp cât nu acceptăm lucrul acesta înseamnă că nu acceptăm o regulă fundamentală nu numai a statului de drept, ci şi a coeziunii noastre sociale. Pentru că, dacă suspectul este condamnat, înseamnă că el este şi executat şi au fost în istorie două situaţii în care suspecţii au fost executaţi: situaţia statelor totalitare şi situaţia partidelor extremiste. Atât timp cât vom crede că dincolo de puterea dreptului mai există şi o altă putere care poate să execute pe suspecţi, în momentul acela intrăm într-o altă lume, care nu este a mea, nu pentru ea am luptat, nu pentru ea am făcut ce sacrificii am făcut", a spus Severin.

El a adăugat că, şi dacă ar fi dovedit vinovat, tot are dreptul de a-şi exprima opinia. "Să presupunem că am fost dovedit vinovat, să presupunem că am fost şi condamnat. Răpeşte asta dreptul la liberă exprimare? Nu am dreptul să-mi expun părerile chiar şi într-o chestiune pentru care sunt condamnat, deşi eu sunt doar acuzat? Iar de acum nouă luni, când am fost acuzat, nu s-a adus nicio dovadă", a spus Severin.

Europarlamentarul a subliniat că nu el trebuie să dovedească ceva, ci aceia care l-au acuzat în urmă cu nouă luni şi care nu au adus între timp nicio probă. "După nouă luni de zile nu a fost adusă nicio probă, deci, deocamdată, a ne grăbi cu execuţia suspecţilor înseamnă cădere în totalitarism", a spus Severin.

El a dat exemplul unui condamnat la moarte din SUA, care înainte de a fi executat pentru omucidere a scris o lucrare despre sentimentele ucigaşului. "Nimeni nu s-a ridicat împotriva lui şi au citit cu mare interes acest eseu despre omucidere a unui condamnat la moarte", a spus Severin.

"Dreptul la libertatea de expresie, care înseamnă dreptul la libertate de opinie, nu pot fi limitate într-o societate democratică. Chiar dacă opinia mea nu vă place, trebuie să trăiţi cu ea. (...) Dacă nu puteţi trăi cu ea, înseamnă că trăim în lumi diferite şi înseamnă că societatea noastră se fragmentează, pentru că nu mă puteţi exclude decât dacă o faceţi fizic", a spus Severin.

El a adăugat că doreşte să revină la ideea mândriei de a fi român. "Pentre că nişte huligani ai presei din Marea Britanie care sunt puşi azi la stâlpul infamiei de propria lor ţară şi de toată presa democrată europeană, pentru că aceştia m-au acuzat pe mine printr-o înscenare de lucruri pe care nu le-am făcut, nu am absolut niciun motiv să demisionez. Ruşinea însă este că, în faţa acestei agresiuni care pe zi ce trece va fi tot mai mult dovedită, majoritatea românilor tac şi că se găsesc şi câţiva români care să prefere lichidarea unui compatriot. Dacă regret ceva în legătură cu o posibilă demisie, regret faptul că fiecare zi care trece este încă o zi în care creşte dispreţul străinătăţii faţă de lipsa de solidaritate a României. Şi vă rog să mă credeţi că în fiecare zi în care mă duc la PE, colegii din alte ţări îmi spun «este inadmisibil că ai tăi nu te susţin». Noi preferăm să ne omorâm compatriotul decât să ne luptăm pentru dreptatea lui, care este şi dreptatea noastră", a spus Severin, adăugând că "fiecare român care este apărat este o contribuţie la dovedirea faptului că România nu acceptă să fie călcată în picioare".

"Mă consolează doar faptul că prin rezistenţa mea (...) contribui la crearea imaginii că România nu se lasă", a adăugat Severin

În acest context, el a fost întrebat dacă este de părere că "a îmbunătătit imaginea corupţiei faţă de România". "Sigur că da", a răspuns el încheind astfel conferinţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Severin,refuzând să spună de ce nu demisionează: Contribui la crearea imaginii că România nu se lasă.
 Vizualizări articol: 617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Severin,refuzând să spună de ce nu demisionează: Contribui la crearea imaginii că România nu se lasă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei