Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 nov 2011 - Anul XVI, nr. 279 (4877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Daniela Andreescu a fost revocată de la conducerea SGG

Vineri, 25 Noiembrie 2011 (17:48:04)

Daniela Andreescu a fost revocată de la conducerea Secretariatului General al Guvernului, a anunţat premierul Emil Boc

El a susţinut că a hotărât revocarea din funcţie a şefului SGG pe baza unei "decizii administrative suverane", fără să primească vreo informare din partea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Guvernul a fost informat oficial de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că există premise pentru încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese de către şeful SGG, Daniela Andreescu, prin spaţiul RA-APPS atribuit soţului acesteia, au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"S-a ajuns la concluzia că soţul Danielei Andreescu nu este un membru oarecare al asociaţiei care a primit spaţiul RA-APPS, ci participă la luarea deciziilor, astfel că există conflict de interese", au arătat sursele.

Sursele au mai arătat că mai mulţi lideri din PDL i-au solicitat premierului Emil Boc să aibă o discuţie cu secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, privind spaţiile atribuite de aceasta membrilor familiei şi să o demită din funcţie în cazul în care şeful SGG nu prezintă explicaţii suplimentare "mulţumitoare".

Vineri, ANI a comunicat secretarului general al Guvernului că, potrivit articolului 18, din OUG 24/2007 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, "Secretariatul General al Guvernului funcţionează în subordinea primului-ministru şi este condus de un secretar general cu rang de ministru, ajutat de un secretar general adjunct cu rang de secretar de stat, precum şi, după caz, de unul sau mai mulţi secretari de stat, numiţi, respectiv eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru".

Regimul conflictului de interese în materie administrativă este reglementat de dispoziţiile Capitolului 2 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative.

Potrivit articolului 72 din Legea 161/2003, "(1) persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul întâi".

Alineatul (2) arată că obligaţiile prevăzute în alineatul (1) nu privesc emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative.

Codul penal stipulează că "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul doi inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.

În ce priveşte situaţia dată de cazul Andreescu, ANI explică faotul că o societate comercială câştigă o licitaţie organizată de Regia Autonomă Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) privind închirierea unui spaţiu. Ulterior, societatea câştigătoare încheie un contract de comodat cu societatea comercială deţinută de fiica secretarului general al Guvernului.

Totodată, ANI precizează că nu deţine informaţii suficiente pentru a exprima un punct de vedere, însă din analiza preliminară a împrejurărilor expuse şi a documentelor anexate, nu rezultă cu certitudine elemente care să indice încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictului de interese.

RA-APPS a atribuit un spaţiu asociaţiei Clubul de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Delta Huntfish în care soţul secretarului general al Guvernului are calitatea de membru fondator.

Potrivit HG 60/2005 privind organizarea şi funcţionarea RA-APPS, "atribuirea, în condiţiile legii, către instituţii publice care se autofinanţează, organizaţii sindicale, partide politice, fundaţii, asociaţii, cabinete de avocatură, birouri notariale, unităţi aparţinând cultelor religioase, unităţi din domeniul presei sau edituri a spaţiilor pentru birouri şi pentru alte destinaţii din imobilele ce se află în administrarea regiei se face de către aceasta, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului".

În această speţă, ANI spune că, în situaţia în care secretarul general al Guvernului ar fi participat la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, "care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul întâi, prin aprobarea şi semnarea unui act administrativ în acest sens, pot fi incidente dispoziţiile legale privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, în materie administrativă, aşa cum este reglementat de dispoziţiile articolului 72 din Legea 161/2003, precum şi în materie penală, aşa cum este reglementat de dispoziţiile articolului 253 indice 1 Cod penal.

În ce priveşte angajarea fiului din altă căsătorie al soţului secretarului general al Guvernului, precum şi a fratelui acsetuia în cadrul Regiei, ANI susţine că nu deţine informaţii suficiente pentru a exprima un punct de vedere, însă din analiza preliminară a împrejurărilor expuse şi a documentelor anexate, nu rezultă cu certitudine elemente care să indice încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictului de interese.

Agenţia Naţională de Integritate spune că este punctul său de vedere şi nu o interpretare generală şi obligatorie a textelor de lege invocate.

În acest sens, pentru evaluarea exactă a situaţiilor în cauză, ANI susţine că trebuie să urmeze procedura prevăzută de dispoziţiile articolelor 20, 26 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, se mai arată în comunicarea sa.

Joi, Agenţia Naţională de Integritate a confirmat indirect că analizează cazul şefei SGG Daniela Andreescu, răspunsul la o solicitare a agenţiei MEDIAFAX privind un eventual conflict de interese în cazul acesteia fiind că ANI nu poate da informaţii mass-media cu privire la cauzele aflate pe rolul său.

Agenţia Naţională de Integritate a invocat prevederile art. 8, alin. 1) şi 2) din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

Solicitarea MEDIAFAX a survenit afirmaţiei premeirului Emil Boc, potrivit căreia problemele legate de un eventual conflict de interese legat de secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, în cazul spaţiilor RA-APPS cedate membrilor familiei acesteia trebuie clarificate atât de persoana în cauză, dar şi de Agenţia Naţională de Integritate.

Solicitat, miercuri seara, de jurnalişti să se pronunţe în cazul secretarului general al Guvernului, premierul a arătat că răspunsurile trebuie formulate atât de persoana în cauză, dar şi de ANI.

"Secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, va face toate precizările. Şi ANI trebuie să răspundă la aceste întrebări", a spus Boc, aflat în Israel.

Spaţiul RA-APPS din strada Matei Basarab, despre care şefa SGG Daniela Andreescu susţine că ar găzdui doar o asociaţie non-profit din care face parte şi soţul său, Aurel Teodorescu, este de fapt şi sediul firmei acestuia, Huntfish Delta SRL, care desfăşoară activităţi economice.

Iniţial, la adresa din strada Matei Basarb numărul 71 se afla sediul Clubului de pescuit sportiv Delta Fishing, asociaţie fără scopuri patrimoniale, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

În septembrie 2010, soţul Danielei Andreescu, Aurel Teodorescu, a înfiinţat firma Huntfish Delta SRL, în care este acţionar, alături de Clubul de pescuit sportiv Delta Fishing, deţinând 51 la sută din părţile sociale.

Conform datelor de la Registrul Comerţului, atât clubul, cât şi firma nou-înfiinţată au acelaşi sediu, strada Matei Basarab numărul 71, bloc L111 A, sector 3. Huntfish Delta SRL are ca obiect de activitate "alte activităţi sportive", are un salariat, iar bilanţul pe 2010 indică venituri totale de 3.585 lei, cheltuieli totale de 20.854 lei şi datorii de 181.103 lei.

Deşi la adresa respectivă se află şi o firmă care desfăşoară activităţi economice, în ultimul din seria de comunicate pe care le-a dat pentru a răspunde acuzaţiilor din presă, şefa SGG susţine că spaţiul din strada Matei Basarab "a fost atribuit unei asociaţii non-profit şi cuantumul chiriei pentru acesta nu s-a stabilit de SGG, ci de RA-APPS, în condiţiile legii; asociaţia care ocupă spaţiul plăteşte chirie de aproximativ 4 euro/mp plus TVA şi nu face parte din rândul asociaţiilor care sunt scutite de plata chiriei şi deţin spaţii la RA-APPS, având contract de închiriere cu RA-APPS şi nu cu SGG".

"Chiria stabilită de Regie şi plătită pentru acest spaţiu de cca. 100 mp este de aproximativ 600 de euro lunar, la care se adaugă cheltuielile cu utilităţile", se mai arată în comunicatul SGG.

Fiica Danielei Andreescu, Irina Zisman, este asociat în firma Daniro Events, care a câştigat un contract de 38.000 de lei pentru furnizarea de aranjamente florale la Senat.

În acelaşi comunicat, care face referire şi la fiică, definind-o drept "ruda de gr.1 a secretarului general al Guvernului", se mai arată: "Spaţiul unde are punct de lucru societatea rudei de gr.1 a secretarului general al Guvernului aparţine RA-APPS, a fost atribuit prin licitaţie şi există contract în vigoare pentru care se plăteşte cea mai mare chirie/mp din imobil şi pe total din tot imobilul, respectiv 733,78 euro/lunar pentru o suprafaţă de 44,83 mp, cu menţiunea că există în acelaşi imobil încă spaţii libere., iar pe strada Ion Câmpineanu sunt în total şapte spaţii libere, la parter, stradal, lucru care poate fi observat de orice reporter care trece prin zonă".

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 16 noiembrie, o ordonanţă de urgenţă prin care sunt puse în vânzare peste 700 de imobile aflate în administrarea RA-APPS. Pe lista acestor imobile, obţinută de MEDIAFAX, se regăseşte şi sediul firmei fiicei secretarului general al Guvernului, Irina Zisman, sediu care se află pe strada Ion Câmpineanu nr.3A, precum şi o cotă indiviză, de 32,89 de metri pătraţi, situată la parter, la adresa la care se află firma lui Aurel Teodorescu.

La acel moment, Pro TV a relatat că unul din spaţiile RA-APPS este închiriat Clubului sportiv Delta Fishing, aparţinând actualului soţ al Danielei Andreescu, Aurel Teodorescu. La acel moment Andreescu a susţinut că doar fiica sa a luat un spaţiu central de la RA-APPS.

Potrivit aceleiaşi surse, Bogdan Teodorescu, fiul vitreg al Danielei Andreescu, a fost în 2009 consilierul ei personal la Secretariatul General al Guvernului, iar acum este director la sucursala care se ocupă chiar de administrarea fondului imobiliar.

Şi fiica lui Andreescu din prima căsătorie, Irina Zisman, a fost angajat candva la AVAS, tot o instituţie coordonată de mama sa.

Replica Danielei Andreescu a fost aceea că în acest caz nu este vorba despre un conflict de interese, întrucât, "potrivit Codului Familiei, soţul nu este rudă, iar copiii din altă căsătorie ai soţului" nu îi sunt rude, ci "afini".

În ceea ce priveşte faptul că într-un spaţiu RA-APPS închiriat lui Aurel Teodorescă funcţionează un magazin cu articole de pescuit şi vânătoare, Andreescu menţiona, săptămâna trecută: "Este eronat, deoarece este vorba de un spaţiu închiriat unei asociaţii, pe care aţi menţionat-o, şi în care acesta este membru".

Potrivit declaraţiei de avere, Daniela Andreescu are un teren în Mogoşoaia şi încă unul in Bucureşti, dar şi un apartament şi o casă. Are bijuterii în valoare de 50.000 de lei. Împreună cu soţul deţine 3 masini dintre care două marca BMW, un X3 si un X5, dar si o barcă.

Aurel Teodorescu, soţul Danielei Andreescu, deţine o casă şi un teren în Bucureşti, 25.000 de lei în conturi şi a obţinut în 2009 de la firma Daniro Events, la care acţionar este Irina Zisman, un salariu de 27.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Daniela Andreescu a fost revocată de la conducerea SGG.
 Vizualizări articol: 855 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Daniela Andreescu a fost revocată de la conducerea SGG0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei