Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 nov 2011 - Anul XVI, nr. 279 (4877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu sesizează CC în legătură cu o modificare a Legii Învăţământului

Vineri, 25 Noiembrie 2011 (17:50:13)

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, vineri, preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate unei legi pentru completarea Legii învăţământului 84/1995, invocând încălcarea Constituţiei în legătură cu modul în care a fost adoptată şi trimisă la promulgare.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, legea pentru completarea Legii învăţământului 84/1995 a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională, în data de 14 septembrie 2010, iar pe 12 octombrie 2010, preşedintele României a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi.

În urma reexaminării, Parlamentul a transmis preşedintelui, în vederea promulgării, Legea pentru completarea Legii învăţământului 84/1995.

Legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost reexaminată de către Camera Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată, în şedinţa din 7 iunie 2011. În urma votului exprimat, legea menţionată a fost respinsă şi, în consecinţă, a fost transmisă Senatului, în calitate de Cameră decizională.

În data de 31 octombrie 2011 Legea pentru completarea Legii învăţământului nr. 84/1995 a fost reexaminată de Senat.

"Analizând obiecţiunile formulate de Preşedintele României, comisia sesizată în fond a întocmit un raport de admitere a cererii de reexaminare, în sensul respingerii legii. Supus la vot, raportul comisiei sesizate în fond nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării. Pe cale de consecinţă – şi în absenţa unui vot expres asupra legii aflate în reexaminare – Preşedintelui României i-a fost transmisă, spre promulgare, Legea pentru completarea Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, în forma adoptată iniţial de Parlament, considerându-se că prin respingerea raportului comisiei sesizate în fond - şi, implicit, a cererii de reexaminare - subzistă decizia anterior exprimată de Parlament, în cadrul dezbaterii obişnuite, adică cea de adoptare a acestei legi. Învederăm că Legea pentru completarea Legii învăţământului nr. 84/1995, transmisă Preşedintelui României spre promulgare, este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor art. 76 alin. (1), coroborate cu cele ale art. 77 alin. (3) din Constituţia României. Astfel, potrivit art. 77 alin. (3) din Constituţie, dacă Preşedintele României a cerut reexaminarea unei legi, acesta are obligaţia de a promulga legea în cauză în termen de 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare. Aşadar, prevederile constituţionale precizează expres că numai legile care sunt adoptate în urma reexaminării pot fi promulgate de către Preşedintele României", se arată în comunicatul de presă.

Potrivit documentului, faţă de aspectele cuprinse în cererea de reexaminare, Parlamentul se exprimă prin vot, iar votul se referă întotdeauna la legea în cauză.

"Drept urmare, indiferent de conţinutul cererii de reexaminare, ori de propunerile cuprinse în raportul comisiei sesizate în fond, cele două Camere ale Parlamentului supun la vot legea aflată în reexaminare. De aceea, votul exprimat asupra cererii de reexaminare a Preşedintelui României ori asupra raportului comisiei sesizate în fond nu echivalează cu un vot de adoptare a legii. De asemenea, votul asupra legii trebuie exprimat în acord cu conţinutul normativ al legii aflate în reexaminare. Aşadar, în cazul de faţă, potrivit dispoziţiilor art. 76 alin. (1), este necesar votul majorităţii membrilor Camerei, întrucât legea reglementează relaţii sociale din domeniul legilor organice", se mai arată în comunicat.

Astfel, şeful statului susţine că Legea pentru completarea Legii învăţământului nr. 84/1995, nefiind supusă votului plenului Senatului, a fost înaintată Preşedintelui României spre promulgare cu încălcarea dispoziţiilor art. 76 alin. (1) din Constituţie, - întrucât reglementează relaţii sociale din domeniul legii organice, iar pentru a fi adoptată aceasta trebuia să întrunească votul majorităţii membrilor Camerei Senatului - şi ale art. 77 alin. (3) din Constituţie, potrivit cărora numai legile adoptate după reexaminare pot fi promulgate de către preşedintelui.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului, în octombrie 2010, un act normativ care completează Legea învăţământului 84/1995, republicată, cerând, printre altele, ca prevederile documentului să fie integrate cu noua lege a educaţiei naţionale, având în vedere că obiectul de reglementare este similar.

"1. Legea transmisă spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea Legii învăţământului nr.84/1995 cu un nou articol, potrivit căruia unităţile de învăţământ obligatoriu, organizat prin învăţământul preuniversitar particular acreditat, sunt finanţate din fonduri alocate de la bugetul de stat, de la bugetele locale şi din alte surse, conform legii. 2. Din conţinutul expunerii de motive a propunerii legislative, reiese că iniţiatorii au dorit ca prevederile referitoare la finanţarea de bază a învăţământului obligatoriu particular acreditat să intre în vigoare până la începutul noului an şcolar 2010-2011. Acest lucru nu s-a realizat şi, mai mult decât atât, pentru anul bugetar 2010, nu au fost cuprinse sumele necesare finanţării de bază pentru învăţământul preuniversitar particular acreditat", se arăta în cererea de reexaminare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu sesizează CC în legătură cu o modificare a Legii Învăţământului.
 Vizualizări articol: 623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu sesizează CC în legătură cu o modificare a Legii Învăţământului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei