Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 nov 2011 - Anul XVI, nr. 279 (4877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Lipsă de implicare

Preotul de la o biserică monument UNESCO: „Avem o pictură valoroasă, grozavă, pe care plouă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Materialul din ediţia de miercuri a ziarului nostru, care a prezentat un raport de specialitate legat de starea de degradare a unor biserici monument UNESCO din judeţul Suceava, a stârnit reacţii. Reprezentantul din teritoriu al Ministerului Cultelor spune că situaţia nu este atât de gravă şi că la monumente se lucrează susţinut, punând la îndoială o parte a constatărilor din raport, în timp ce un preot paroh care are curaj să spună lucrurilor pe nume ne-a vorbit tranşant despre problemele serioase de la biserica pe care o păstoreşte.  

 

Pictură restaurată într-o biserică cu acoperiş spart

Biserica monument UNESCO Sf. Cruce din Pătrăuţi, cea mai veche ctitorie păstrată de la Ştefan cel Mare, se află, conform raportului realizat de Departamentul de Monitorizare a Monumentelor Istorice din cadrul Muzeului Bucovinei, printre lăcaşurile de cult care au probleme serioase în ceea ce priveşte degradarea.

Conform raportului, marea problemă este acoperişul care nu mai asigură izolarea monumentului, ceea ce duce la infiltraţii interioare. Trist este că asta se întâmplă în condiţiile în care pictura a fost supusă unor ample lucrări de restaurare care au scos la lumină fresce ferite de intemperii timp de sute de ani.  

 

„În clipa asta nu avem un cap limpede care să răspundă de monumente”

Preotul paroh care se ocupă de câţiva ani de această biserică monument UNESCO, Gabriel Herea, şi care, incontestabil, s-a luptat mult pentru a o aduce în atenţia meritată a turiştilor, este tranşant când vine de problemele de la biserică.

„În clipa asta nu avem un cap limpede care să răspundă de monumente. Eu pun în ultima vreme foarte acut o întrebare. Cine răspunde de Pătrăuţi? Pentru că la prima vedere spunem că răspunde preotul, el e administrator, are cheia....şi am spus că da, răspund eu. Mă întreabă: <Aveţi bani de restaurare?> Nu am, le zic. <Păi nu răspundeţi dvs.>, mi se răspunde de la Ministerul Culturii. Ministerul este o instituţie, eu vreau să ştiu cine răspunde ca persoană. Eu cui mă plâng? Nimeni nu răspunde la această întrebare, cine răspunde de Pătrăuţi”, a descris haosul actual preotul Gabriel Herea.     

 

„Avem o pictură valoroasă, grozavă...dar pe care plouă.... e o treabă nu ciudată, ci strigătoare la cer”

Acesta a ţinut să precizeze că în lungul său trecut biserica a fost abandonată şi a stat fără acoperiş mai bine de o sută de ani, astfel că infiltraţiile masive din pereţi sunt în primul rând o veche moştenire. Totuşi, nici în ultimii ani nu s-au făcut suficiente lucruri.

Preotul Herea a declarat: „Avem o pictură valoroasă, grozavă, restaurată în ultimii ani, dar pe care plouă.... e o treabă nu ciudată, ci strigătoare la cer. De ce? Pentru că nu reuşim să ne coordonăm”.

El a precizat că au fost promisiuni şi în acest an pentru refacerea acoperişului, însă până la urmă nu s-a concretizat nimic.

În interiorul bisericii, ne-a arătat preotul, apa infiltrată în pereţi a afectat deja pictura originală de secol XV, iar în pronaos două din cele patru arce de susţinere a cupolei sunt căzute, punând în pericol structura.

De precizat că la monumentele UNESCO intervenţiile se fac numai cu avizul Ministerului Culturii  

 

Reprezentantul Ministerului Culturii nu este alarmat

Aurel Buzincu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Suceava, reprezentantul din teritoriu al Ministerului Culturii, admite şi el că sunt probleme la bisericile monument UNESCO din judeţ, însă nu le consideră alarmante.

Buzincu a declarat: „Se lucrează foarte mult. Dar lumea ştie că pentru monumentele din judeţul Suceava, vorbim de toate, nu doar de cele UNESCO, trebuie câteva bugete naţionale ca să le faci pe toate odată. Nu mai pun la socoteală faptul că lucrările nu se fac odată, lucrările de restaurare sunt de lungă durată”.

 

Contre între responsabili

El a pus la îndoială şi o parte a constatărilor celor de la Departamentul de Monitorizare a Monumentelor Istorice din cadrul Muzeului Bucovinei, arătând că membrii comisiei sunt restauratori, însă s-au pronunţat şi pe alte segmente care nu sunt de competenţa lor. De altfel, instituţia pe care o conduce a înaintat Consiliului Judeţean, în septembrie, un raport propriu privind starea bisericilor monument UNESCO. Conform studiului, obiectivele se află în stare bună şi foarte bună, calificativul „bun cu semnul întrebării” fiind acordat doar în cazul bisericii Pătrăuţi.        

Reamintim că un raport al unei comisii de specialişti din cadrul Muzeului Bucovinei arată că bisericile pictate monument UNESCO se degradează de la an la an, în cazul unora problemele fiind încă minore, în timp ce la altele problemele sunt majore şi necesită intervenţii urgente.  

Probleme importante, arată raportul, sunt la Biserica Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, biserica din Arbore şi cea din Pătrăuţi, însă factorii de degradare îşi fac simţită prezenţa şi la bisericile Mănăstirilor Suceviţa şi Voroneţ.

 

„Căutăm cât de cât să salvăm ce se poate salva”

În ceea ce-i priveşte pe reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi intenţiile bune ale acestora se opresc tot la bani.

Cătălin Axinte, consilier economic a declarat: „Lucrări la mănăstiri se fac, însă nu la toate. De exemplu la Moldoviţa, Suceviţa, Dragomirna există proiecte de restaurare cu bani de la UE. La celelalte mănăstiri sunt proiecte în derulare, pe cont propriu, prin grija Înalt Prea Sfinţitului, bani din cadrul Arhiepiscopiei, sau prin finanţări de la bugetele locale ori de la Consiliul Judeţean. Căutăm cât de cât să salvăm ce se poate salva. Dar sunt şi locaşuri de tip Bălineşti, unde biserica e într-o stare de degradare accentuată şi la care nu s-a făcut şi nu se face nimic din cauza lipsei fondurilor”.

Aşadar, ca o concluzie, lipsa de bani, dar şi lipsa de implicare, cel puţin în câteva cazuri, pot îngropa definitiv adevărate bijuterii arhitecturale ale judeţului Suceava.      

 

Importanţa bisericii de la Pătrăuţi  

Ştefan cel Mare a construit biserici în ultimii 17 ani de viaţă, biserica din Pătrăuţi fiind ridicată în primul an de construcţii, în 1487. Ea a făcut parte din ansamblul singurei mănăstiri de maici ctitorită de domnitor, fiind destinată în special îngrijirii răniţilor din luptele purtate în preajma Cetăţii de Scaun a Sucevei.
Jefuită încă din secolul al XVI-lea, biserica a fost părăsită în repetate rânduri. A fost salvată la începutul secolului al XVIII-lea de Episcopul Calistru de Cernăuţi, iar din a doua parte a secolului al XVIII-lea, lăcaşul a servit ca biserică parohială.
În toamna anului 2003, la biserică s-au început ample lucrări de restaurare, ce au scos la lumină suprafeţe de frescă de o inestimabilă valoare artistică şi istorică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul de la o biserică monument UNESCO: „Avem o pictură valoroasă, grozavă, pe care plouă”.
 Vizualizări articol: 3346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Preotul de la o biserică monument UNESCO: „Avem o pictură valoroasă, grozavă, pe care plouă”3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   A murit credinta ? trimis de
(25 nov 2011, 11:13:06
Hristos spunea ca oamenii care au credinta cat un bob de mustar pot muta si muntii. Hei, din pacate preotii de azi nu pot repara nici macar un acoperis de dranita. Ca despre un astfel de acoperis este vorba.
Desi imi pare rau sa o spun ei, preotii parohi, in mod special, dau un prost exemplu comunitatii, de la ei au invatat oamenii sa cerseasca! Ei cer sa se faca biserica, ei cer sa se repare biserica, ei cer sa se faca casa parohiala, ei cer sa li se traga apa in casa parohiala, iar ce dau la schimb ? Credinta ? HA-HA ! Ei nu se pot vindeca pe ei insisi de lene! Puneti mana, putorosilor in plinatatea voastra de mandrie, si munciti !!! Fizic nu cu vorbe! Puneti mana si cititi Filocaliile si vietile calugarilor sfinti si mai lasati Internetul, masinile si gageturile !!!
1.1  RE: A murit credinta ? trimis de
(25 nov 2011, 11:36:52
deci la muncă, nu la-ntins mâna!
1.2  RE: A murit credinta ? trimis de
(26 nov 2011, 08:00:07
Gerula esti P.rost ca noaptea ! Ghilgames zicea ca daca esti p.rost vei merge la tata lui de pe Uranus. Ce faci mergi ?
Razi de fratii tai crestini ? si ei si tu si multi foarte multi altii gandesc ca tine . Indoctrinat Ritardat ! De cine imi vorbeai tu si cum erau ei daca te nasteai in China idio.ten? imi spunei mie de isusi, p.uli, etc.. ?
Ma bucur ca esti p.rost. Am loc ca sa ma afirm
2.   MONITORUL trimis de
(25 nov 2011, 11:56:42
Uite un subiect de anchetat cu fonduri pt biserica (stiu ce e un tabu pt romani) preoti cu afaceri,pensiuni,firme ...etc.Sa vedeti cum va ingroziti citi bani se pot invirti.
3.   ... trimis de
(25 nov 2011, 12:07:19
le ploua pe pictura...si? sa faca bine sa mai scoata bani si din sacii lor ticsiti si ascunsi in vilele cu porti automate si sisteme de supraveghere in fata carora mai mereu vezi cate un 4x4. pop cu dacie inca n-am vazut, dar cu Mercedes-uri, Audi si lanturi de aur la gat cat lama de la coasa, da. sa le fie rusine ca in continuare cer fonduri de la oameni muritori de foame care poate azi isi doneaza putinul la biserica iar maine n-au ce manca, iluzionati de "doamne-ajuta" scuipat printre dinti de niste mafioti imbracati in haine de preoti.
3.1  RE: ... trimis de
(26 nov 2011, 08:04:49
Poate se mai desteapta lumea pro.asta ! Unde e sfantul ? unde e isusu ? Doar in mintea voastralaughing BOILORtongue
4.   :)) trimis de
(25 nov 2011, 12:13:19
ASA E..IMI PLAC LA GREU COMENTARIILE VOASTRE.. MA FAC SA SI RAD..ASTA E REALITATEA..PACAT CA LUMEA E ATAT DE PROASTA... SUNT ATATIA POCHI CU PENSIUNI SI HOTELURI..AFACERI SI ALEA ALEA...SI EI CERCESC..MA INTREB UN LUCRU..DE CE NU SE AJUTA UNUL PE ALTUL..O BISERICA PE ALTA?? DE CE SA AJUNGA LA ZIAR SA CERSEASCA... CATA MAGARIE...DAR PROSTI SUNT CONTRIBUABILII!!! TOTI POCHII AU DITAMAI MASINILE NU VEZI UNU PE JOS...VAI SARACII DE EI..SA ADUCA BANI DE ACASA SI SA FACA CURAT IN CURTE... AVETI MILA!!!!!
5.   Ma c.a.c pe pictura lor... trimis de
(25 nov 2011, 12:59:26
puturosilor.. cersetorilor.. homalailor... mergeti in pastele masii la munca...vanzatori de iluzii de 3 lei...m-am saturat sa imi tot cereti...invatati sa si dati..fu/tu-va-n aripa
6.   Pimen trimis de
(25 nov 2011, 13:50:53
Da Pimen ce zice?? El n-are bani sa dea pentru asta ? Pai na, marea catedrala papa toti banii si nu ajung si pentru o fresca valoroasa si veche, nu-i asa stimate Pimen ? Iar Buzincu s-a trezit citeva secunde din somnic si-a atipit din nou, atita activitate are el la Directia de patrimoniu.Daca biserica nu si-ar toca banii pe giganticele catedrale, ar mai fi bani si pentru monumentele istorice.
7.   . trimis de
(25 nov 2011, 14:46:41
Lasa, trebe sa caċe bani in catedrala mantuirii neamului, acolo e euroiul greu.
8.   Necrolog trimis de
(25 nov 2011, 15:04:59

Cu durere in suflet anuntam onorabilii forumisti "decesul" poetic al celui ce a fost cel mai mare Gica Contra din istoria literaturii de crama din Suceava, ABCDAR I-ul (primul, El Maximo, Ombelico del mondo, miezul Sucevei s-atat, da-l in pisici). Sincere condoleante USL-ului, stapanul acestuia. Aleluia! Azi nu a gavarit nimic. Cred ca a cazut in wc cand crea. Am zis!
8.1  RE: Necrolog trimis de
(25 nov 2011, 21:18:33
Doamne-ajuta ! Suport si cheltuiala de 40 de zile numai sa nu-l mai vad pe-aici !
9.   Hahaha trimis de
(25 nov 2011, 15:58:32
AAAALEEELUUUIIIAAAAAAAAAAAA!!!
10.   Buzunarul lui trimis de
(25 nov 2011, 17:35:38
Sunt multe comunitati care dau bani grei construind biserici de la temelie si acest popa asteapta a doua venire?Cred ca are grija numai de buzunarul lui nu si de biserica,profita ca asezamintul este in patrimoniul UNESCO?SI ASTEAPTA SA CADA PARA MALAIATA?DECI ALTI NU POT DA CU VAR CEEA CE STRAMOSII NOSTRI AU CONSTRUIT?
UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE.
11.   Poate va mai treziti din betie. trimis de
(25 nov 2011, 20:19:03
E CEL MAI MARE PACAT SA-TI FOLOSESTI SUTANA PENTRU CEVA BANISORI. Faptul ca pana acum bisericuta n-a fost impozitata in nici un fel, si faptul de a se baga peste afacerile lumesti, gen turism ecumenic, e deplorabil. O sa vina vremea, cand Cel Sfant, o sa-l asemuiti banilor si atuci o sa vina Cel de Sus. E cel mai mare pacat care-l faceti, sa dati cu piciorul saracilor si sa urmariti buna burta. Sa va ierte Cel de Sus, ca noi nu mai stim pe unde sa margem.
11.1  RE: Poate va mai treziti din betie. trimis de
(26 nov 2011, 08:10:34
ce inseamna pacat ? mai ritardat di aloev. esti si tu bombalau ? succes atunci idio.ten.
Sa vina cel de sus si sa te duca odata, ca traiesti degeaba aici. esti un parazit care habar nu ai ce e cu tine, nici nu cunosti corect lumea.
B.oule cum sa imi spui tu mie ca vine cel de sus ? unde sus ? in cer ? pai daca treci de "cer" dai in cosmos.. stiai ?
Idi.ot indoctrinat.
MA bucur si pentru tine. Es.ti pro,.st deci inca o sansa in societate.
Daca ar fi toti isteti si destepti de unde dracu sa mai reusesti ? e mai bine asa. Multi si pros.ti. spor la indobitorcire !
12.   Imbecalus ! trimis de
(26 nov 2011, 08:02:56
SA va ajute dumnzeii isusii maicile sfintii patroni... unde naiba sunt ? ce putere au ei si cat de tare dzeu ca nu poate proteja o pictura sfantalaughing.

IDI.OTILOR puteti reazila ca totul e prosteala pentru pro,stii ca voi ? OI pro,aste si manipulate.
12.1  RE: Imbecalus ! trimis de
(26 nov 2011, 08:56:11
Excluzand ideea mesajului tau (este dreptul la opinie al fiecaruia) si rezumanadu-ma doar la limbajul folosit in sine, imi dau seama ca suferi de o bola psiho-neurologica denumita cretinism. Cretinismul nu este un epitet ci o forma de retard mintal!
Cei mai multi retardati fac greseli gramaticale, vocabularul lor fiind restrans, existand si defecte de articulatie. Limbajul scris nu poate fi insusit decat in cazuri rare si atunci se realizeaza prin copiere de text sau prin prezenta unei multitudini de inflexiuni si dezacorduri intre partile sintactice ale propozitiei!
13.   Constatare trimis de
(26 nov 2011, 09:32:29
Ma scarbesc postarile voastre. Pentru voi toti suntem idioti, inculti, retardati numai voi sunteti "super intelectuali". Modul vostru de exprimare de o vulgaritate extrema, de fundul curtii, cu expresii de penitenciar si o gramatica de doi lei(daca ar fi numai atat)
va dati mari filozofi. Pana la urma sunteti mereu aceeasi care postati(nu aveti altceva de facut?) in frunte cu ABCDAR, sunteti la fel numai ca in alta maniera, el cel putin se chinuie sa scrie ceva versuri, dar voi? Cautati-va o alta ocupatie!
14.   .... trimis de
(26 nov 2011, 10:11:24
Puterea oricarei religii este data de numarul adeptilor ce adera la ea. Pot sa apara sute de articole referitoare la fapte de orice natura comise de catre oameni ce reprezinta acea religie ii face intangibili atata vreme cat au milioane de oameni care asculta orbeste de ei. Divinitatea nu a fost confirmata si totusi credinta in ea este alimentata in primul rand de dorinta oamenilor saraci, slabi etc. de a ajunge in rai, un loc pe care ei il percep ca fiind fara discriminari rasiale, economice, sexuale etc. Religia are succes ptr. ca vinde oamenilor exact lucrul de care au nevoie : dorinta fiecaruia de a fi fericit. O gandire rationala va relava faptul ca vide sperate desarte si cel mai grav este faptul ca unii isi limiteaza existenta, gandirea si isi coordoneaza deciziile in viata in functie de acea dogma. religia ingradeste dezvoltarea societatii si nu numai.
15.   DIN ITALIA trimis de
(26 nov 2011, 10:55:00
IMI PARE RAU DE CEEA CE SE PETRECE IN ROMANIA CU MONUMENTELE ISTORICE,SI NU NUMAI, CUM SE DISTRUG DOVEZILE EXISTENTEI NOASTRE MILENARE.
AR TREBUI SA SE IA EXEMPLU DE LA ITALIA, SPRE EXEMPLU, UNDE TOTUL SE PASTREAZA SI SE CONSERVA FOARTE BINE. LA COLOSEUM, LA ARENA DI VERONA SI ALTE MONUMENTE,VECHI DE PESTE 2000 DE ANI, SE DAU SPECTACOLE, SE ORGANIZEAZA EXPOZITII, NIMIC NU SE DISTRUGE. ESTE UN ADEVARAT CULT PENTRU ISTORIA ITALIEI.

P.S. NU CRED CA PARTE DIN CEI CARE AU TRIMIS UN COMENTARIU SUNT REPREZENTATIVI PENTRU CITITORII MONITORULUI DE SUCEAVA SI PENTRU INTELECTUALII SUCEVENI. UN PIC DE BUNSIMT NU STRICA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei