Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 oct 2011 - Anul XVI, nr. 235 (4833)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lider sindicat: Nokia are un program social pentru angajaţi la nivel mondial dacă se închid fabrici

Miercuri, 5 Octombrie 2011 (13:47:00)

Liderul Sindicatului "Nokia Metal" de la fabrica Jucu, Valentin Ilcaş, recunoaşte că în contractul colectiv de muncă nu sunt prevăzute plăţi compensatorii pentru angajaţii, dar spune că Nokia are "un program de acompaniament social" care se aplică la nivel mondial în cazul închiderii de fabrici.

"Este adevărat că în contractul colectiv de muncă încheiat de sindicate cu reprezentanţii Nokia România nu sunt prevăzute plăţi compensatorii pentru angajaţi, dar nu este o problemă. La nivelul companiei Nokia este un program de acompaniament social pentru astfel de situaţii în care se închid fabrici şi au loc disponibilizări colective. Acesta se aplică la nivel mondial de către Nokia în astfel de situaţii limită. Nivelul acestui program şi al plăţilor compensatorii sunt stabilite prin negocieri între sindicate şi Nokia România, pentru că fiecare ţară are specificul ei şi condiţiile ei. Noi nu am cuprins în CCM aceste plăţi compensatorii, din cauza acestui program. Ni s-a spus că există acest program şi se aplică ori de câte ori este necesar", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX liderul Sindicatului "Nokia Metal" din cadrul fabricii de la Jucu, Valentin Ilcaş.

Ilcaş a afirmat că nimeni nu ar trebui să îşi îmagineze că în România cineva va da 100.000 de euro compensaţii pentru un angajat în caz de disponibilizare, ca la Bochum, în Germania.

"Trebuie să fim realişti. Dorinţele sunt dorinţe, dar realitatea este alta. Vom negocia cu cei de la Nokia şi vom încerca să obţinem cât mai mult pentru salariaţii care vor fi disponibilizaţi", a adăugat Ilcaş.

Contractul colectiv de muncă semnat, la începutul acestui an, de liderii celor două sindicate de la fabrica din Jucu cu reprezentanţii Nokia România nu prevede acordarea de plăţi compensatorii în cazul disponibilizărilor colective, susţin surse din rândul angajaţilor fabricii.

Surse din rândul angajaţilor fabricii au declarat, marţi, că nu a fost trecută în contractul colectiv de muncă (CCM) nicio prevedere referitoare la despăgubiri în urma închiderii unităţii, pentru că nimeni nu şi-a închipuit că se va întâmpla aşa ceva cel puţin până în 2014.

"Angajaţii sunt acum la mâna conducerii Nokia, pentru că în contractul colectiv de muncă, semnat în luna februarie a acestui an între liderii celor două sindicate de la fabrica din Jucu şi reprezentanţii Nokia România, nu se prevede nicăieri plata unor salarii compensatorii în cazul disponibilizărilor colective. În CCM nu a fost prevăzut aşa ceva pentru că documentul are valabilitate până în 31 ianuarie 2014 şi, probabil, nimeni nu şi-a închipuit ca până atunci fabrica să fie închisă. Nu cred că cineva s-a gândit că Nokia va pleca după trei ani de funcţionare a fabricii din Jucu", au spus sursele citate.

Conducerile celor două sindicate de la fabrica Nokia din comuna Jucu au început, luni, negocierile cu reprezentanţii companiei pentru a stabili cuantumul compensaţiilor care urmează să fie acordate angajaţilor disponibilizaţi după închiderea fabricii.

Liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcaş, declara, luni după-amiază, după o întâlnire de peste trei ore cu conducerea Nokia România, că discuţiile au fost "pregătitoare" şi vor fi urmate de altele în această săptămână.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lider sindicat: Nokia are un program social pentru angajaţi la nivel mondial dacă se închid fabrici.
 Vizualizări articol: 483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lider sindicat: Nokia are un program social pentru angajaţi la nivel mondial dacă se închid fabrici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei