Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 oct 2011 - Anul XVI, nr. 235 (4833)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hăncescu: Avem 7.000 de debutanţi în sistem, mulţi se retrag după câteva luni din cauza salariilor

Miercuri, 5 Octombrie 2011 (18:43:34)

Sistemul naţional de educaţie are 7.000 de profesori debutanţi, însă mulţi dintre ei se retrag din sistem din cauza salariilor mici, numai într-o zi în Bacău 120 de dascăli cerând să plece, a declarat, miercuri, Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, la lansarea "Ghidului debutantului".

"Profesorii debutanţi au o situaţie foarte dificilă. Ei primesc 160 de euro net pe lună. Dacă fac naveta, jumătate din salariu dau pe transport. Din ce să mai trăiască", a spus preşedintele FSLI.

Potrivit acestuia, dascălii din România sunt cel mai prost plătiţi din Uniunea Europeană, chiar şi bulgarii primind dublu. "Cei din UE câştigă într-o săptămână cât câştigă un profesor din România într-un an", a adăugat Hăncescu.

"Ghidul debutantului din învăţământ" este un material menit să îi ajute pe tinerii care intră în sistemul de învăţământ să se acomodeze mai uşor cu acesta. Ghidul este structurat pe mai multe capitole, cuprinzând informaţii din legislaţie, activitatea didactică şi cea sindicală, fiind un capitol şi referitor la salarizare, "cea mai grea problemă din sistem".

La lansarea ghidului a fost prezent şi principele Radu, care i-a felicitat pentru "modul în care se comportă faţă de maniera nedemnă în care sunt trataţi". "Mersul profesiei de învăţător, educator, profesor, mentor este neîntrerupt. Orice om îşi aminteşte de dascălul său. Dumneavoastră vă faceţi datoria. Modul nedemn în care sunteţi trataţi ... meritaţi felicitări", a spus principele Radu.

Profesorul Vasile Molan, de la Facultatea de Psihologie şi Știinţele Educaţiei, Universitatea Bucureşti, le-a cerut dacălilor să nu le fie ruşine de ceea ce se întâmplă, arătând că meseria lor este nobilă, dar că au de luptat cu imaginea şcolii.

"Aveţi de luptat cu imaginea şcolii. Aveţi de reconstruit imaginea ei pentru că este mult sub ceea ce a fost. Apoi, de la un an la altul generaţiile sunt diferite. Nu poţi veni cu lecţia de acum 50 de ani. Trebuie să reconstruieşti lecţia", a adăugat profesorul Molan.

Mai mult, el le-a subliniat dascălilor că învăţarea este în clasă şi că părinţii pot, cel mult, să verifice dacă elevii şi-au făcut lecţiile.

"Trebuie să schimbăm lecţia, să schimbăm evaluarea. Dacă pregătim copiii pentru viaţă trebuie să ştim că viaţa nu este împărţită pe discipline", a adăugat profesorul, felicitând dascălii cu ocazia Zilei Internaţionale a Educaţiei.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hăncescu: Avem 7.000 de debutanţi în sistem, mulţi se retrag după câteva luni din cauza salariilor.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Hăncescu: Avem 7.000 de debutanţi în sistem, mulţi se retrag după câteva luni din cauza salariilor1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei