Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 iul 2011 - Anul XVI, nr. 170 (4768)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PSD: Declaraţia lui Traian Băsescu despre arieratele din sănătate, o prostie

Joi, 21 Iulie 2011 (14:00:19)

Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, a susţinut, joi, că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu despre arieratele din sănătate reprezintă "o prostie" şi o gravă încălcare a principiilor statului de drept.

Vasilescu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că declaraţiile preşedintelui sunt "o prostie" şi că, dacă s-ar aplica, ar duce la blocarea sistemului sanitar.

Ea a spus că, dacă firmele furnizoare de medicamente ar fi plătite abia după ce se stabilesc normele contractuale, sistemul s-ar prăbuşi pentru că firmele nu ar mai livra materiale către spitale.

În plus, a adăugat Vasilescu, firmele cărora nu li se plătesc datoriile ar da statul în judecată, rezultând procese pe rol şi penalităţi din întârzierea plăţilor.

"Statul ar plăti şi mai mult, prin penalităţi, decât dacă şi-ar achita obligaţiile contractuale. Declaraţiile preşedintelui constituie şi o gravă încălcare a principiilor statului de drept, instigând la nerespectarea contractelor", a mai afirmat Vasilescu.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, miercuri, încetarea plăţii arieratelor la medicamente, afirmând că "nu trebuie plătit niciun leu" până când nu se reglementează sistemul de achiziţii de medicamente, şi în spitale, şi cele distribuite prin farmacii.

"Avem probleme serioase la achiziţiile de medicamente. Probabil lobby-ul furnizorilor de medicamente este atât de puternic, încât nimeni nu reuşeşte să stăvilească această veselie a arieratelor adunate de pe urma medicamentelor", a declarat Traian Băsescu, făcând trimitere la raportul tehnic al Comisiei Europene privind MCV.

El a mai spus că o delegaţie FMI se află în prezent la Bucureşti şi, cu siguranţă, arieratele din sănătate, în mod deosebit din plăţile la medicamente, vor fi o prioritate în discuţii.

"Vreau să ştiţi public punctul meu de vedere, indiferent ce va decide Guvernul. Nu trebuie plătit niciun leu pentru arieratele la medicamente până când nu se reglementează sistemul de achiziţii de medicamente şi în spitale şi cele distribuite prin farmacii. A continua la fiecare şase luni să tot constatăm că avem arierate în condiţiile în care şi Comisia Europeană constată nereguli în achiziţiile de medicamente cred că e o mare greşeală, indiferent cine ne cere să plătim cu prioritate în zona de arierate la medicamente", a conchis şeful statului.

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că arieratele la medicamentele din spitale şi farmacii sunt de 17 milioane de lei, precizând că taxa clawback şi preţul de referinţă la gratuităţile de pe lista C2 vor reglementa consumul de medicamente.

"Remarcile preşedintelui confirmă ceea ce şi noi am spus frecvent. De la preluarea mandatului semnalez consumul de medicamente nereglementat, lipsa unui buget la medicamente. Bugetul este nelimitat", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.

El a adăugat că măsurile anunţate de CNAS privind introducerea taxei clawback şi a preţului de referinţă la medicamentele gratuite din lista C2 vin tocmai să reglementeze consumul de medicamente.

Punerea în practică a declaraţiilor lui Traian Băsescu privind sistarea plăţilor pentru arieratele la medicamente ar duce la un blocaj în furnizarea de medicamente, la falimente şi intrări în insolvenţă în acest sector, a declarat, pentru "Gândul", Viorel Vasile, directorul executiv al ADIM.

"Din păcate, dacă se transpun în practică declaraţiile preşedintelui, şi probabil că aşa va fi, o să apară un blocaj în furnizarea de medicamente şi mai mult decât sigur vom avea falimente şi intrări în insolvenţă pe piaţa medicamentelor", a spus Viorel Vasile, directorul executiv al Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM).

Potrivit "Gândul", reprezentanţii distribuitorilor şi importatorilor de medicamente susţin că în prezent statul le este dator cu circa 420 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane de euro reprezintă arierate la reţetele compensate şi gratuite şi 100 de milioane de euro reprezintă datoriile rezultate în urma programelor naţionale, cum sunt cele de dializă, oncologie sau de diabet. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD: Declaraţia lui Traian Băsescu despre arieratele din sănătate, o prostie.
 Vizualizări articol: 421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSD: Declaraţia lui Traian Băsescu despre arieratele din sănătate, o prostie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei