Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iun 2011 - Anul XVI, nr. 131 (4729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: CSM, să se comporte din ce în ce mai mult ca un manager al comportamentelor în sistem

Luni, 6 Iunie 2011 (14:19:39)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că CSM trebuie să se comporte din ce în ce mai mult ca un manager al comportamentelor în sistem, atacând frontal probleme precum întârzieri în redactarea sentinţelor şi viciul de concepţie al programului volumului optim.

"Reforma a ajuns într-un punct în care Ministerul Justiţiei trebuie să predea în bună măsură Consiliului Superior al Magistraturii ştafeta şi principalul efort pentru progres în sistemul judiciar. Prin finalizarea şi, în curând, adoptarea legilor de punere în aplicare a Codurilor, etapa reformelor legislative majore se încheie. CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public trebuie să mobilizeze acum sistemul pentru asimilarea Codurilor, utilizând eficient fondurile financiare importante pe care le-au primit în acest scop, aproximativ 2,5 milioane euro pentru moment", notează ministrul Justiţiei, într-un articol, publicat luni, în Newsletterul Ministerului Justiţiei.

Demnitarul arată că în câţiva ani, graţie unor eforturi susţinute, s-a trecut de la întrebarea "De ce să facem reformă şi anticorupţie?", la întrebarea "Cum să facem reformă şi anticorupţie mai eficient?" - însemnând o nouă mentalitate "care începe să domine în sistem".

"CSM trebuie să se comporte din ce în ce mai mult ca un manager al comportamentelor în sistem, atacând frontal probleme precum întârzieri în redactarea sentinţelor, viciul de concepţie al programului volumului optim, «mentorizarea» şi sprijinirea şefilor de instanţe şi parchete pentru a stimula disciplina jurisdicţională pentru reducerea practicii neunitare la nivelul instanţelor etc", afirmă Predoiu.

În opinia ministrului, concentrarea CSM în principal pe aspecte legislative ar fi o eroare de strategie, care ar absorbi energia şi deturna atenţia de la problemele reale pe care trebuie să le atace conform competenţelor sale, respectiv recrutarea, pregătirea profesională, integritatea, etc.

Preocuparea principală a noului CSM, spune ministrul Predoiu, trebuie să fie preluarea frâielor manageriale ale sistemului şi întocmirea rapidă a unei adevărate politici de resurse umane.

"Acestea sunt provocări pe care noua generaţie de lideri din sistemul judiciar şi CSM va trebui să le rezolve. Legea stabileşte clar atribuţiile privind iniţiativa legislativa şi rolul Parlamentului. CSM va fi în continuare cooptat în acest proces conform legii, prin solicitarea avizelor pe legile cu impact pe Justiţie. Sistemul aşteaptă să fie manageriat profesionist, transparent şi onest. Aceasta înseamnă asumarea deschisă a responsabilităţii deciziei. Legea în sine nu poate rezolva problemele de macro-management al sistemului şi micro-management al instanţelor şi parchetelor, în special în ceea ce priveşte comportamentele", susţine ministrul.

În opinia acestuia, macro-managementul judiciar şi micro-managementul instanţelor şi parchetelor reprezintă acum prioritatea.

"Vremea etalării filosofiilor şi intenţiilor a trecut, etapa marilor intervenţii legislative se apropie de încheiere, este acum timpul intervenţiilor manageriale directe şi aplicate în sistemul judiciar. «Chirurgul» principal este acum noul CSM, care este chemat să «tragă» sistemul după el pentru noile Coduri, pentru Noua Justiţie. Ministerul Justiţiei va rămâne alături de CSM atât timp cât va rămâne pe acest drum", declară ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: CSM, să se comporte din ce în ce mai mult ca un manager al comportamentelor în sistem.
 Vizualizări articol: 341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: CSM, să se comporte din ce în ce mai mult ca un manager al comportamentelor în sistem0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei