Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 iun 2011 - Anul XVI, nr. 130 (4728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Comentariu

Poponeţele din televizor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am fost sunat de un tânăr care s-a recomandat compozitor, textier şi şef al unei formaţii muzicale. A zis şi numele trupei. Nu-mi spunea nimic. Sunt, recunosc, dezorientat, ca să nu spun de-a dreptul ageamiu în privinţa trupelor care populează azi, unele meteoric, viaţa scenică, îmbrâncite spre public mai ales de micul ecran. Am telefonul dumneavoastră de la un prieten comun. Într-adevăr, personajul pomenit mi-e apropiat. N-am priceput însă de ce nu mi-a dat el un telefon în prealabil! Tânărul, în baza celor spuse, îmi cerea un text de cântec. Aţi scris, zice el, textul cântecului ”Bună seara, iubito”. De-aia v-am sunat. Aş vrea ceva mai modern, mai pe gustul generaţiei tinere, dar care să fie şi romantic. În primul rând, zic, ”Bună seara, iubito” este o poezie. A devenit text de cântec prin compoziţia lui Adrian Enescu. E drept că i-am scris şi texte, la schimb, pentru notele lui. Aşa au apărut primele două discuri ale Loredanei Groza, cele care au lansat-o şi au făcut-o celebră, avându-i drept creatori pe Adrian Enescu şi Lucian Avramescu. Bine, accept eu. Voi încerca să scriu ceva după ce vă văd şi ascult mai întâi, pentru a înţelege mai exact ce-mi cereţi. Nu-mi sunt cu totul clare cererile de „mai modern” şi „romantic” totodată.

Am văzut o reprezentaţie a formaţiei cu pricina. Nu-i dau numele fiindcă multe seamănă cu ea. Clape, chitară solo, un interpret vocal (cel de la telefon) care strigă ceva. Sunt vizibile însă câteva fete care se zbânţuie. Fetele, dansatoare, sunt învelite sumar. Adică ce învelite? Chiloţii aproape că nu există, rezumaţi la o sforicică pierdută între fesele bogate. În final, din muzică nu mi-a rămas nimic. Doar dansatoarele, recunosc, persistau durdulii în imaginea mea despre formaţia muzicală. De altfel, poponeţele sunt mai peste tot în spectacolele televizate, însoţind formaţiile artistice şi uneori chiar buletinul meteorologic. E, poate, o formă nouă de romantism.

Am găsit, cu greu, un pix (mereu n-am cu ce scrie) şi, pe spatele unei facturi de electricitate, am improvizat ceva. ”Blondă şi nevinovată/ stă în cerul fără pată/ luna ca un cur de fată// Lună, lună, pui de lună/ ia-mă blând şi mă cunună/ nu c-o broască, ci c-o zână// Prin a norilor omletă/ văd în noapte o egretă/ galbenă şi desuetă// Ce să fie, ce să fie?/ Îngerilor vreo tichie/ demonilor pălărie?// Nu, e luna cea curată/ nu lighean şi nici lopată/ luna ca un cur de fată”. Ultimul vers ar putea fi şi titlul textului. Gata. E simplu, e romantic, iar coregrafia, precum am văzut, e deja făcută.

M-a sunat compozitorul mai iute decât mă aşteptam. Ştiu, de la prietenul nostru comun, că scrieţi repede. I-am citit textul de pe spatele facturii. A tăcut un timp. E, zice, cam vulgar. Chestia cu, şi a sărit cuvântul care e prezent din belşug în concertele lor, nu cred că merge. Pudibonderia subită m-a îndemnat la ironii. Vă amintiţi, cu certitudine, i-am zis, versurile lui Francois Villon scrise în celulă. Fusese condamnat la moarte prin spânzurare şi execuţia urma să aibă loc a doua zi. ”Eu sunt Francois Villon, sperjurul/ Nu din Paris, ci dimprejurul/ Grumazul meu legat cu şnurul/ Afla-va cât atârnă curul”. Dacă am greşit pe undeva, corectaţi-mă. Poezia e în patrimoniul clasic, figurează în toate antologiile. Nu, compozitorul meu tânăr şi modern nu auzise nici de marele poet francez, graţiat până la urmă de rege, şi cu atât mai puţin de versurile lui, pe care nu le găsea amuzante.

Fireşte că proiectul a căzut. Compozitorul care cântă mai mult prin expresia poponeţelor care-l însoţesc în scenă decât prin inspirate înaripări muzicale nu accepta o ”vulgaritate” în cuvinte, iar eu nu acceptam să renunţ tocmai la acea ”groaznică” vorbă. Oricum, i-am mulţumit în gând că m-a ţinut la distanţă de politică în acea zi, fiindcă aud că Băsescu şi-a scris o nouă Constituţie, a lui şi numai a lui, cu ajutorul căreia să se pietrifice la putere, ca faraonii, şi să ne mai dea de ros un os, pe foamea asta, nouă, ăstora care ronţăim toată ziua cuvinte, fiindcă altfel tot nu suntem buni de nimic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poponeţele din televizor.
 Vizualizări articol: 2354 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 8 voturi
Poponeţele din televizor4.358

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei