Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iun 2011 - Anul XVI, nr. 131 (4729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Conflictul din Libia generează divergenţe grave în cadrul OPEC pentru prima dată în 21 de ani

Luni, 6 Iunie 2011 (16:01:45)

Discuţiile OPEC privind cotele de producţie, care au loc în această săptămână la Viena, ar putea if complicate de ostilităţile din Libia, deoarece statele membre ale Organizaţiei se regăsesc, pentru prima dată în 21 de ani, în situaţia de a susţine tabere diferite ale conflictului.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu s-a mai reunit din 1990, când Saddam Hussein a invadat Kuweitul, în situaţia ca o parte dintre statele membre să ofere sprijin financiar şi militar unei grupări care încearcă să răstoarne regimul care conduce o altă ţară membră, transmite Bloomberg.

În timp ce liderul libian Muammar Gaddafi încearcă să pună capăt unei revolte în ţara cu cele mai mari rezerve de petrol din Africa, Qatar, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite susţin deschis insurgenţa. Qatarul şi Emiratele au acordat sprijin militar rebelilor, fiind singurele naţiuni arabe care au trimis avioane în sprijinul operaţiunilor NATO din Libia, iar Kuweitul s-a alăturat cu suport financiar.

De cealaltă parte, un înalt oficial algerian apropiat preşedintelui a denunţat situaţia din Libia drept "interferenţă străină", potrivit agenţiei chineze Xinhua.

Iranul deţine preşedinţia rotativă a OPEC pentru prima dată din 1975, când teroristul venezuelean Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut drept Carlos Şacalul, a răpit oficiali OPEC în clădirea secretariatului de la Viena şi a ameninţat că va ucide miniştrii petrolului din Iran şi Arabia Saudită.

Divergenţele din interiorul organizaţiei ar putea bloca decizia privind cotele de producţie ale OPEC, organizaţie cu o istorie de 50 de ani, care furnizează circa 40% din petrolul consumat la nivel mondial.

Preţul petrolului a crescut cu 9,5% în acest an, depăşind 100 de dolari pe baril, deşi există semnale că relansarea economică globală ar putea încetini. Analiştii contactaţi de Bloomberg anticipează că OPEC va menţine cotele de producţie la nivelurile actuale după reuniunea de miercuri de la Viena.

"Pe fondul chestiunilor privind reprezentarea Libiei şi evoluţia preţurilor petrolului aproape de 100 de dolari pe baril, OPEC va amâna probabil o decizie privind cotele pentru mai târziu. Asta nu înseamnă că statele membre nu pot lua măsuri discreţionare de creştere a producţiei. OPEC nu a acoperit încă golul lăsat în piaţă de Libia", comentează Harry Tchilinguirian, director pe strategia pentur pieţele de mărfuri la BNP Paribas Londra.

Confruntarea din Libia blochează 1,4 milioane de barili pe zi din piaţă. Un oficial OPEC a declarat săptămâna trecută că ţările producătoare ar trebui să crească exporturile cu cel puţin 500.000 de barili pe zi pentru a acoperi cererea. Arabia Saudită, cel mai mare producător de ţiţei din lume şi liderul de-facto al Organizaţiei, vrea să crească producţia proprie cu circa 10% în această lună, potrivit Petroleum Policy Intelligence, institutu britanic de cercerare a industriei petroliere.

Gaddafi şi forţele opoziţiei din Libia ar putea trimite separat delegaţii proprii la reuniunea de la Viena.

OPEC a estimat, într-un raport recent, că trebuie să crească producţia la 29,9 milioane de barili pe zi pentru a acoperi cererea medie proiectată pentru acest an, ca urmare a creşterii economice puternice din China. Cifra este cu un milion de barili pe zi mai mare faţă de nivelul de luna trecută, potrivit datelor Bloomberg.

Agenţia Internaţională pentru Energie a anunţat pe 19 mai că "este nevoie urgentă" de creştere a ofertei de petrol din piaţă pentru a reduce preţurile, care ameninţă deja creşterea economică globală. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conflictul din Libia generează divergenţe grave în cadrul OPEC pentru prima dată în 21 de ani.
 Vizualizări articol: 570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Conflictul din Libia generează divergenţe grave în cadrul OPEC pentru prima dată în 21 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei