Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iun 2011 - Anul XVI, nr. 131 (4729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Micul prinţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fiindcă suntem în iunie, iar autorul „Micului prinţ”; Antoine de Saint-Exupéry, s-a născut tot în iunie, mi-a făcut plăcere să recitesc această carte venită de pe altă planetă.

Unul din lucrurile pe care nu i le pot ierta profesoarei de franceză din şcoală e că mi l-a impus pe gingaşul Prinţişor în clasele mici, chiar minuscule. Am înţeles ceva atunci, din toată povestea lui? Nici vorbă. Vedeam că gingaşul personagiu e aterizat de undeva din spaţiul intergalactic şi socoteam că părinţii lui îl caută în disperare, publicându-i fotografia prin ziarele din cosmos, la rubrica „Persoane dispărute”.

Nu, cu „Micul prinţ” n-ai ce face în copilărie, când candoarea e subînţeleasă. „Micul prinţ” trebuie, din contra, consumat oscior cu oscior la maturitate, când oamenii tind să devină mult prea serioşi, în propriul lor detriment.

Şi cred că această minunată carte poate fi interpretată şi aşa: ca un pamflet poetic, împotriva celor loviţi de greaua dambla a seriozităţii. Ce crimă e că „toţi oamenii au fost mai întâi copii, dar puţini dintre ei îşi mai aduc aminte”! Paginile lui Antoine de Saint-Exupéry îşi fac o sfântă datorie din a le aduce aminte adulţilor de unde au plecat. E dureros că unui om mare nu-i poţi vorbi „nici de şerpi boa, nici de păduri virgine, nici de stele.” Ca să te faci înţeles de un om mare, trebuie să te cobori la nivelul lui şi să-i trăncăneşti „de bridge, de golf, de politică şi cravate.”

S-ar corecta oare marii infractori – hoţi, tâlhari, violatori, ucigaşi – dacă în detenţie ar fi siliţi să miroasă florile şi să privească la stele? Eu spun că da. La fel cum cred că lumea ar fi mai bună dacă soţii, la divorţ, s-ar preocupa nu de partajarea averii materiale agonisite împreună, ci de împărţirea corectă a apusurilor de soare şi a răsăriturilor de lună admirate umăr la umăr.

În dimineaţa zilei de 31 iulie 1944, Antoine de Saint-Exupéry a plecat cu avionul în misiune şi nu s-a mai întors. Se spune că a căzut în mare, dar eu cred, dimpotrivă, că s-a pierdut în cer, şi că poate fi găsit oricând pe o planetă mărunţică, aşezat pe un vulcan cât un taburet, ascultându-l vrăjit pe prietenul său, Micul Prinţ. La picioarele lor, un căţel doarme paşnic, dar dacă ne reglăm mai bine telescopul, vedem că-i de fapt o vulpe domesticită.

Dacă fiecare om ar citi această cărticică - la maturitate, nu la timpul copilăriei - sunt convins că viaţa pe Pământ ar deveni, măcar în parte, suportabilă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Micul prinţ.
 Vizualizări articol: 772 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 9 voturi
Micul prinţ4.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei