Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iun 2011 - Anul XVI, nr. 131 (4729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc a explicat deputaţilor PDL proiectul legii privind produsele etnobotanice

Luni, 6 Iunie 2011 (17:47:52)

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că Guvernul a înaintat Parlamentului pentru aprobare în procedură de urgenţă un proiect de lege care desfiinţează magazinele etnobotanice, arătând că nu a emis o ordonanţă de urgenţă pentru că acest proiect afectează dreptul de proprietate.

Boc a precizat că a discutat acest subiect cu deputaţii PDL, arătând că le-a explicat acestora că Guvernul a elaborat proiectul de lege pentru desfiinţarea magazinelor etnobotanice pentru că ordonanţa de urgenţă emisă până acum privind interzicerea substanţelor psihoactive "nu face faţă provocărilor din teren".

"Adică, noi am interzis prin ordonanţă de urgenţă anumite substanţe care au acest efect psihoactiv, dar posibilitatea de înmulţire a acestor substanţe este nelimitată", a afirmat Emil Boc, arătând că, de aceea, Guvernul a promovat un proiect de lege care prevede desfiinţarea magazinelor, confiscarea mărfii, interzicerea pe o perioadă provizorie a funcţionării acestora.

Boc a adăugat că aceste prevederi afectează dreptul la proprietate ori în Constituţie nu se poate ca, prin ordonanţă de urgenţă, să se restrângă un drept cum este cel la proprietate.

"Soluţia este elaborarea unui proiect de lege", a mai spus Emil Boc, adăugând că este "un proiect de lege de inspiraţie poloneză".

Miercuri, Guvernul a decis să trimită Parlamentului un proiect de lege "extrem de dur" pentru interzicerea produselor etnobotanice, care permite autorităţilor să confişte marfa şi să suspende provizoriu activitatea comercianţilor, magazinele fiind obligate să ceară o nouă autorizaţie, în condiţii foarte dure, a anunţat premierul Emil Boc.

Comercializarea fără autorizaţie va fi sancţionată cu închisoare de la doi la opt ani şi interzicerea unor drepturi.

Durata pedepsei cu închisoarea va fi însă între 10 şi 20 ani dacă în urma consumului de etnobotanice sunt înregistrate decese.

Conform proiectului de lege adoptat de Guvern, până la obţinerea unei noi autorizaţii de către comercianţii de produse etnobotanice, activitatea acestora va fi interzisă. Autorizaţia nu va fi eliberată decât dacă, în urma analizei de laborator, se constată că produsul nu face parte din categoria etnobotanicelor.

Autorităţile vor avea însă dreptul să iniţieze oricând acţiuni de control şi să retragă marfa de pe piaţă în cazul în care consideră că acesta prezintă riscuri. În acţiunile de control vor fi implicaţi şi inspectorii Direcţiei de Criminalitate Organizată şi Terorism.

La rândul său, Ministerul Comunicaţiilor va iniţia demersuri de blocare a site-urilor care promovează publicitate pe internet pentru astfel de produse.

"Din nefericire, fenomenul etnobotanicelor a căpătat proporţii mari în România şi este nevoie de o lege extrem de dură", a spus premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Proiectul privind interzicerea produseloe etnobotanice, care prevede aceste măsuri, a fost prezentat de MEDIAFAX în primăvara acestui an.

În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

Unele autorităţi locale din Capitală şi din ţară au decis deja interzicerea magazinelor de vize, iar în urma controalelor mai multe magazine au fost închise. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc a explicat deputaţilor PDL proiectul legii privind produsele etnobotanice.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc a explicat deputaţilor PDL proiectul legii privind produsele etnobotanice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei