Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 mar 2011 - Anul XVI, nr. 73 (4671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Audieri la Senat: Responsabilii cu energia nucleară dau asigurări privind Centrala Cernavodă

Marţi, 29 Martie 2011 (14:55:45)

Membrii Comisiei Economice, industrii şi servicii din Senat i-au audiat, marţi, pe şefii NuclearElecrica, CNE Cernavodă, CNCAN, MECMA, care au dat asigurări că centrala de la Cernavodă funcţionează în condiţii de maximă securitate.

"Institutul de Fizică a Pământului spune că în România nu au fost cutremure mai mult de 7-7,5 pe Richter din 1980. Pe baza unui studiu de impact seismic s-a constatat că o acceleraţie de 0,2G de deplasare pe orizontală a pământului s-ar putea întâmpla la noi odată la 10.000 de ani. La noi, proiectul a fost calculat la 8 grade Richter. Dunărea poate să amortizeze unda de şoc care vine din Vrancea", a declarat directorul NuclearElectrica, Pompiliu Budulan.

El a mai spus că la Cernavodă lucrurile stau foarte bine, iar aceasta se exploatează în condiţii de siguranţă nucleară de 100%.

Budulan a mai spus că în CNCAN se va constitui o comisie, formată din experţi şi din parlamentari, care va investiga toate structurile de securitate din cadrul centralei de la Cernavodă. "Vom revizui întreaga securitate nucleară, cu toate că suntem convinşi că pe sistemul CANDU nu a fost niciun accident sau incident nuclear", a mai spus directorul NuclearElectrica.

Totodată, el a infirmat informaţiile Wikileaks potrivit cărora, în caz de accident, doar şapte persoane ar forma echipa de intervenţie. "Este o dezinformare destul de mare. Nu e posibil. Oricând putem avea un personal de cel puţin 100-150 de oameni care să intervină. Îi avem pregătiţi, pot interveni. La ora actuală avem (de permanenţă – n.r.) în jur de 50 de oameni", a precizat Budulan.

Directorul CNE, Ionel Bucur, a susţinut că activitatea centralei se desfăşoară în condiţii de securitate maximă. "Probleme majore care au apărut acolo (În Japonia – n.r.) au fost disponibilitatea sistemului de răcire pentru preluarea căldurii remanente de dezintegrare şi disponibilitatea surselor de alimentare cu energie electrică pentru a putea face ca sistemele de răcire să funcţioneze. (...) La Cernavodă avem rezerve foarte mari de apă, avem 450 de tone în reactor, 500 de tone în chesonul care îmbracă reactorul şi avem în cupola interioară a cilindrului încă 2.500 de metri cubi de apă, care poate asigura răcirea în situaţia pierderii alimentării cu energie electrică. De asemenea, reactorul poate fi răcit şi prin circulaţie naturală. (...) Al doilea element – sursele de energie. Avem sursele normale şi sursele de avarie, care înseamnă într-un complex de grupuri electrogene, ultima sursă fiind calificată seismic şi care poate asigura o resursă de 100%", a explicat Bucur.

El a mai susţinut că centrala de la Cernavodă a funcţionat în parametri de maximă siguranţă în mai multe cazuri, când energia electrică a fost întreruptă, odată în 2008, din cauza unei vijelii puternice, şi odată în decembrie 2009, din cauza unui viscol.

La rândul său, Borbala Vajda, preşedintele CNCAN, a afirmat în timpul audierilor, că România are un cadrul legislativ bine pus la punct, deţine reglementări şi norme conforme cu standardele internaţionale.

"Putem să vă asigurăm de faptul că Centrala de la Cernavodă funcţionează în condiţii de maximă securitate nucleară. Deci nu avem de ce să ne facem probleme din acest punct de vedere", a explicat ea.

Centrala nucleară de la Cernavodă are probleme, una dintre ele fiind aceea că echipa de intervenţie, formată din şapte oameni, nu poate face faţă unui accident penntru că are echipament expirat şi face antrenamente rar, scrie Jurnalul Naţional, citând o telegramă Wikileaks.

Autorul documentului citat de Jurnalul Naţional în ediţia electronică dar pe care cotidianul nu-l prezintă în variantă originală susţine că reprezentanţii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) "se mândreau cu grupa de intervenţie", dar au admis, în discuţiile cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti, că echipamentul folosit este învechit iar antrenamentele se fac destul de rar.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Audieri la Senat: Responsabilii cu energia nucleară dau asigurări privind Centrala Cernavodă.
 Vizualizări articol: 408 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Audieri la Senat: Responsabilii cu energia nucleară dau asigurări privind Centrala Cernavodă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei