Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 mar 2011 - Anul XVI, nr. 73 (4671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Împărtăşirea elevilor în Postul Mare

Perioada de pregătire pentru sărbătoarea cea mare a Învierii Domnului este destul de generoasă şi de întinsă, astfel încât toţi credincioşii sunt chemaţi şi au ocazia să se apropie de Sfintele Taine.

În mediul şcolar există frumosul obicei ca profesorii de religie, pe parcursul Postului Mare (de preferat înainte de Săptămâna Patimilor!), să-i aducă pe cei mai mari şi mai mici creştini ai Bisericii în lăcaşul Domnului pentru a primi Tainele Spovedaniei şi Împărtăşaniei.

Ca totul să se desfăşoare normal, fără evenimente sau situaţii neplăcute, profesorii de religie sunt îndemnaţi să-şi anunţe, cu suficient timp înainte, dorinţa de a porni cu elevii lor spre sfântul lăcaş. Sunt triste cazurile când unii preoţi sunt pur şi simplu asaltaţi, puşi în situaţia faptului împlinit de a se trezi cu biserica plină de elevi despre care nu ştiau că o să vină.

Pe de altă parte, şi din partea slujitorilor Bisericii se cere o pastoraţie deosebită în aceste momente. Unii dintre ei aleg neinspirat aceste momente semnificative din viaţa religioasă a elevilor pentru a corecta comportamentul nepotrivit al profesorului sau unele atitudini copilăreşti ale elevilor.

Şi de o parte, şi de alta trebuie să se ţină cont de creşterea duhovnicească a elevilor. De aceea, punctul central trebuie să fie pus pe elevul care cu această ocazie marcantă din viaţa lui fie se va apropia de Biserică, fie se va depărta de ea.

 

Program pentru elevi

Pentru a preîntâmpina unele situaţii de această natură se pot parcurge următoarele etape pentru realizarea în bună rânduială a acestor vizite la biserică împreună cu elevii. În primul rând, profesorul de religie este dator să întocmească un program în funcţie de posibilităţile temporale ale preoţilor parohiei de pe raza unităţii de învăţământ, anunţând în prealabil şi direcţiunea şcolii.

Acest program va fi prezentat de către preotul paroh şi celorlalţi preoţi slujitori ai parohiei. Ca atmosfera să nu fie tulburată, atât pe parcursul deplasării de la şcoală la biserică, dar mai ales în interiorul sfântului lăcaş, se recomandă ca numărul de elevi aduşi să nu depăşească componenţa a două clase (aproximativ 50 de elevi). În cazul claselor gimnaziale sau liceale, este de preferat ca numărul elevilor să fie mult mai mic pentru a reduce la minimum riscul ca această deplasare să îmbrace o formă sterilă de viaţă religioasă. Înainte de vizitarea bisericii pentru primirea Sfintelor Taine, profesorul de religie va realiza cuvenita pregătire a elevilor pentru acest eveniment, având cu câteva zile înainte momente speciale, în care le va vorbi elevilor despre importanţa duhovnicească a acestei activităţi.

 

(Drd. Grigore MEŞTEROAIE)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împărtăşirea elevilor în Postul Mare.
 Vizualizări articol: 823 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Împărtăşirea elevilor în Postul Mare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Draga Chronos... trimis de
(29 mar 2011, 12:10:41
Am citit cu placere ceea ce mi-ai raspuns, si mi-am dat seama ca aceasta este de fapt adevarata fata a domniei tale,si nu aceea a unui om habotnnic,pus mereu pe scandal si jigniri de tot felul,dar care nu cunoaste nimic despre Dumnezeu decat ca este un mosulet cu care se poate negocia Imparatia Cerului,ma mai iarta El,mai postesc eu,mai dau ceva de pomana, si ceva spaga la popa,si uite c-am ajuns in Rai,asa cum isi imagineaza marea majoritate! Din pacate nu este nici pe departa asa ceva!Dar,in orice situatie,si e un lucru vital,esential,in relatia cu Dumnezeu,crestinul trebuie sa se comporte ca un crestin,si-n modul de adresare si de raportare la semenul lui,si-n modul de a gandi si de a purcede la faptele sale de zi cu zi!Crestinul,se defineste ca fiind urmasul lui Hristos,reprezentantul lui Hristos,ori,daca stie cineva ca Hristos s-a comportat ca un om fara de minte,ca un mahalagiu sau ca un borfas de cartier,sa se comporte si el asa,daca nu sa caute sa-L imite intru-totu!Revin...
2.   Draga Chronos...2 trimis de
(29 mar 2011, 13:31:58
Nu cred ca, macar o singura data am fortat eu pe cineva sa nu posteasca,sa se lepede de religia sa si nici ni cred ca am incercat vreodata "sa smintesc"pe cineva!Daca a sfatui pe cineva sa citeasca Biblia,daca aducand mereu in prim plan cuvintele Domnului, din Biblie, inseamna "a sminti,atunci, recunosc faptul ca eu sunt cel mai smintit si nebun dintre crestinii din tara asta... Fiecare va da socoteala in fata Cerului in mod individual si,deci,de modul in care sa raportat la Cuvantul lui Dumnezeu,adica,la Sfanta Scriptura,care,din pacate in ortodoxie si-n catolicism,le este data enoriasilor doar...sa o sarute,incalcand fraglant porunca lui Dumnezeu care spune:"Cercetati Scripturile"!Astfel,din lipsa aceasta de a cerceta Scripturile in randul crestinatatii,oamenii s-au indepartat aproape total de Dumnezeu,facandu-si propriile religii idolatre si apostaziate ,asa cum este si religia in care m-am nascut si pe care o cunoastem cu totii...
3.   Draga Chronos 3 trimis de
(29 mar 2011, 13:52:38
De ce afirm aceasta,datorita faptului ca,Biblia si Istoria crestinismului ne arata clar ca,fata de Biserica Primara,ortodoxia a deviat atat de mult incat nu prea mai are puncte de doctrina in comun!Are inglobata in ea atatea traditii si obiceiuri nebiblice,atatea neadevaruri, incat,numai un om care nu mai are nici un respect fata de Dumnezeu si de Cuvantul Sau cel Sfant le poate accepta ca si mod de viata.Te intrebi atunci,cum ramane cu marea remarca a Mantuitorului care zice despre Sine:"EU SUNT CALEA,ADEVARUL, SI VIATA",daca avem atatea obiceiuri si datini nebiblice,neadevarate in ortodoxie,deci,minciuni! Cum putem asocia minciuna cu Domnul Iisus Hristos care este ADEVARUL,cum ar fi posibil asa ceva?Putem avea vreo scuza spunand ca "asa am apucat,asa tin" fara a cerceta acest lucru, daca este adevarat sau nu? Iti spun in modul cel mai serios ca nici un crestin care stie carte nu va fi iertat,spunand ca n-a stiut ca TREBUIE sa cerceteze Scriptura,si n-a facut-o,facand alte treburi...
4.   Draga chronos 4 trimis de
(29 mar 2011, 14:12:08
Tot se bate moneda ca noi avem Sfanta Traditie,ca suntem crestini de 2000 de ani!Total incorect!Ce sfanta traditie este aia care incalca Cuvantul lui Dumnezeu,Legea Sa?Daca artodoxia in care m-am nascut si eu si am trait multi ani,ascultand orbeste de toate aceste traditii si randuieli ar fi de 2000 de ani,inseamna ca ea ar fi ca...biserica primara,ori este exclus asa ceva!Ea are ca obarsie secolul 4-5 d.H.,cand ,deja crestinismul era "arhiinfestat"de ritualuri si datini paganesti care au ajuns pana la noi,si care sunt tinute cu sfintenie!Si eu,din necunoastere totala ,am facut acest lucru ani indelungati,cu posturi si cinstiri de Pasti,Craciuni,zile de sfinti,inchinari pe la facatoare de minuni si moaste,pana cand,un prieten mi-a spus ca ziua de odihna,a saptea,dupa Sfanta Scriptura,nu e duminica ci sambata!Astfel,am inceput s-o citesc,desi,dupa mine,n-as fi citit-o niciodata,neavand mare importanta,importanta era viata mea ticaloasa;distractii,chefuri,f eram mare ortodox!
5.   Draga Chronos 5 trimis de
(29 mar 2011, 14:35:43
Citind si studiind mi-am dat seama ca sunt pe o cale gresita,ca credinta nu este de la stramosi(incorect spus "stramoseasca")ci este de la Dumnezeu,o credinta a Bibliei,nu facuta de oameni dupa cum le-a taiat capul!Am avut o mare revelatie,o iluminare a intregului trup si,binenteles ca nu-mi venea sa cred ca ceea ce mi s-a spus pana atunci de catre oameni,de catre preotii pe care i-am avut,nu se reflecta mai deloc in Sfanta Scriptura,si,binenteles,au aparut si intrebarile...Desi ele au fost puse chiar preotilor respectivi,acestia erau total aerieni,total rupti de cunoasterea Scripturii,nefiind in stare sa ma lamureasca...Mi-am dat seama atunci,ca respectivii, in loc sa ma lamureasca,imi ascundeau foarte multe lucruri,inventand fel de fel de chestii fara nici o baza Dumnezeiasca!Mi-am dat seama ca,de sute de ani,biserica a avuit grija ca oamenii sa nu cunoasca,Sfanta Scriptura,sa se ilumineze ca nu cumva sa nu ramana pe mai departe...o buna vaca de muls,daca intelegi ce vreau sa spun...
6.   Draga Chronos 6 trimis de
(29 mar 2011, 14:56:39
Mi-ar parea bine sa ca si domnia ta sa incepi sa citesti Sfanta Scriptura cu rugaciune si seriozitate si vei descoperi o adevarata comoara,Istoria crestinismului,si multe alte carti care ti-ar aduce multa lumina in propria cunoastere referitor la Domnul Dumnezeu de care se leaga viitorul mantuirii noastre!Iti urez din toata inima multa sanatate si binecuvatare atat personala cat si intregii familii!Sper,macar in parte,ca m-am facut inteles!
Ps.Am facut comentarii de nenumarate ori la aceste articole cu tenta religioasa,bazandu-ma,binentel pe opiniile mele ci pe Cuvantul lui Dumnezeu.Oare,nu ti s-a parut destul de straniu ca nici un preot n-a luat pozitie sa spuna:"Dom'le,sun preotul Xulescu,sa stii ca aici gresesti,uite ce ne invata Dumnezeu,deci,Biblia,si dumneata afirmi cu totul altceva.Cum iti permiti?"Mai mediteaza si la acest fapt...Oricum,mai sunt foarte multe de spus!
7.   Pt karusso trimis de
(29 mar 2011, 20:09:38
deci....scuteste-ma cu predicile tale de doi lei.Oricum eu nu ma despart de BISERICA ORTODOXA indiferent de ceea ce ai latra tu despre preoti.Cica spaga la popi, dar tu nu dai spaga la pastori si zeciuiala la adunare???????//chiar nu-ti vezi barna?//Ti-am mai zis lasa-ne frate sa fim ortodocsi si sa ne ierte popa pacatele...ce ai du de acolo?/Ti-am mai zis...am sectari in familie si stiu ft bine cat de drepti sunteti-mai degraba raaataaaciiiitiiiiiii!!!!!!!!!
7.1  RE: Pt karusso trimis de
(29 mar 2011, 20:43:01
Mai,Anica.Tu reprezinti, din pacate,patura aceea de oameni care habar n-au pe ce lume traiesc din punct de vedere religios,si care,si parca,n-ar fi deajuns ca nu stiu nimic despre Dumnezeu,dar mai au si nesimtirea sa improaste cu noroi si murdarie pe cei care o fac!Nimeni nu te-a indemnat sa nu ramai ortodoxa!Ramai ce vrei tu!Dar am o singura rugaminte:daca esti total paralela cu subiectul in discutie,nimeni nu te pune sa citesti ceea ce postez eu si mai ales sa-ti permiti a face comentarii ridicole si-n acelasi timp,indobitocite!Fa altceva mai "util";uita-te la OTV,stai la barfa cu vecina,du-te la popa sa-ti deschida cartea ca sa-ti descoperi "viitorul",dar te rog ,ignora-ma si,lucrul cel mai important,invata-te sa te comporti civilizat cu semenii tai!Bine? Oricum,este pentru ultima oara cand mai raspund unei persoane de "calibrul" tau !Numai bine iti doresc !
8.   Comentariu trimis de
(29 mar 2011, 20:16:26
si inca ceva:nici un preot zdravan la minte nu isi pune mintea cu voi ca purtati pecetea celui rau si prin urmare nu-si spurca gandul si gura cu voi.Ti-am mai zis stiu cer drepti sunteti....vecinul meu pana mai ieri a fost proxenet ,a chinuit zeci de femei,a dat bani cu camata si acum cica mare....predicator(prima functie) si in continuare (pt ca e greu sa lasi vechile obiceiuri) "mai ajuta "cate o fata sa se "realizeze"in Italia.......deci lasa-ne,lasa-ne!!!!!!!!1
9.   Iuda,tot iudă trimis de
(29 mar 2011, 21:21:15
Nenea ,dacă ţii sambăta,atunci trebuie sa te tai imprejur,că aşa scrie în Biblie.
10.   Nea karusso trimis de
(29 mar 2011, 22:01:56
..."si se vor ridica multi clevetitori..."............... si rai de gura si fereasca sfantul sa te iei de vreo unul!!!!!!!
Ce am inteles din lectie???????ca n-am studiat biblia asa cum a vrut karusso si....popa ascunde adevarul ca, sa nu ramana cu traista goala.....buuuun!
Cred ca la OTV,ai avea multi sustinatori.....zic sa incerci ca ocolo e lumea ta.Mult succes.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei