Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 feb 2011 - Anul XVI, nr. 46 (4644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MCPN: Acuzaţiile ONG-urilor referitoare la încălcarea legii sunt neîntemeiate

Vineri, 25 Februarie 2011 (19:04:58)

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) transmite într-un comunicat că acuzaţiile ONG-urilor care au cerut demiterea ministrului Kelemen Hunor, reclamând lipsa de măsuri pentru protejarea patrimoniului în proiectul "Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus", sunt neîntemeiate.

Cele 17 ONG-uri în cauză au reclamat joi, într-o scrisoare adresată premierului Emil Boc şi preşedintelui UDMR Marko Bela, lipsa de implicare a ministrului Culturii în procesul de distrugere a patrimoniului, precum şi lipsa unor măsuri de corectare a unor disfuncţionalităţi în sistemul de protejare a patrimoniului.

"În toate problemele legate de proiectul «Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus», ministrul Kelemen Hunor, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în general, şi instituţiile subordonate au acţionat cu respectarea strictă a legii. În cele câteva situaţii în care firme angajate de către Primăria Generală au acţionat fără să aibă documentaţia completă necesară, ministerul a intervenit imediat la autorităţile care sunt abilitate, legal, să oprească asemenea acţiuni, adică Prefectura şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Prin urmare, considerăm că toate acuzaţiile ONG-urilor referitoare la încălcarea legii sunt neîntemeiate", se arată în comunicatul MCPN.

Totodată, reprezentanţii ministerului apreciază că "este trist şi dezamăgitor faptul că o serie de ONG-uri, altminteri prestigioase, s-au angajat într-un demers excesiv, emoţional şi, cel mai grav, incorect în prezentarea faptelor şi argumentelor".

"Dacă ar fi să citim ad litteram scrisoarea ONG-urilor, acestea reclamă «lipsa de implicare a ministrului Culturii în procesul de distrugere a patrimoniului» (sic!). Asta înseamnă, pe româneşte, că ministrul Culturii NU este implicat în distrugerea patrimoniului. Nu vrem să fim pedanţi, dar, din păcate pentru demersul ONG-urilor, această bâlbâială a raţiunii se regăseşte sistematic într-o scrisoare redactată în grabă (de ce oare?, de ce acum?) şi în care torentele de cuvinte dramatice covârşesc logica şi orice fel de spirit constructiv", se mai spune în comunicat.

În încheiere, MCPN transmite că aşteaptă ca ONG-urile în cauză să acţioneze în instanţă ministerul în cazul în care consideră că argumentele lor sunt solide.

"Totuşi, aşteptăm de la ONG-uri - pe care le vom considera întotdeauna un partener privilegiat de dialog - o implicare mai raţională şi mai orientată către soluţii constructive", se arată în finalul mesajului MCPN.

Organizaţiile non-guvernamentale care au semnat scrisoarea dată publicităţii joi consideră atitudinea lui Kelemen Hunor în proiectul "Diametrala Buzeşti - Berzei - Uranus" în profund dezacord cu misiunea şi portofoliul său de ocrotitor al patrimoniului. Lucrările s-au derulat, până în acest moment, fără un aviz din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului pentru proiectul în ansamblu, se arată în comunicatul comun al celor 17 ONG-uri.

Ele reclamă că ministrul putea şi era obligat să solicite sistarea lucrărilor în zonă până la emiterea acestui aviz, dar, cu toate acestea, Ministerul Culturii a emis avize de desfiinţare individuale pentru 60 de clădiri istorice din zona Berzei - Buzeşti. Mai mult, a emis ultimele 18 avize după ce se angajase în faţa ONG-urilor că nu mai emite avize de desfiinţare, potrivit sursei citate.

În opinia celor 17 ONG-uri, în mandatul său, ministrul Kelemen Honor nu a corectat disfuncţionalităţile majore ale sistemului în protejarea patrimoniului, nu s-a manifestat împotriva niciunei agresiuni majore asupra patrimoniului construit, dimpotriva a fost de câteva ori complice la accelerarea procesului de distrugere.

"Considerăm scandalos ultimul gest al ministrului Culturii, prin care a sfidat decizia Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, cel mai important organism profesional în protejarea patrimoniului. Deşi Comisia a solicitat oprirea lucrărilor de demolare în proiectul Buzeşti-Berzei, Ministrul a consimţit la emiterea avizelor de demolare pentru alte 27 de imobile. Mai mult, pentru 18 dintre acestea ministrul se angajase în faţa organizaţiilor neguvernamentale din Platforma pentru Bucuresti că Ministerul nu va emite avizul decât în baza unei documentări complete şi după consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice", se arată în scrisoarea către cei doi demnitari.

Pe 16 septembrie 2008, Comisia Prezidenţială pentru Patrimoniu Construit, constatând gravitatea agresiunii asupra patrimoniului construit, solicita un număr de măsuri de urgenţă de ordin administrativ şi legislativ, dar niciuna dintre aceste măsuri nu a fost luată până în acest moment.

Ministerul Culturii s-a angajat oficial să propună un Cod al Patrimoniului până în octombrie 2010. Nu numai ca un astfel de Cod nu a apărut încă, dar organizaţiile de protejare a patrimoniului nu au fost niciodată consultate de către Minister în elaborarea Codului, potrivit sursei citate.

Pe 3 iunie 2010, 22 de organizaţii neguvernamentale au trimis ministrului Culturii un memoriu în care semnalau numeroase acte şi acţiuni ale Direcţiei pentru Cultură Bucureşti, structura locală a ministerului, îndreptate împotriva patrimoniului construit pe care Direcţia are în atribuţii să îl apere. Organizaţiile făceau referire şi la raportul Corpului de Control al ministrului Culturii din 2009, care a găsit numeroase încălcări ale legii în protejarea patrimoniului.

"În ciuda memoriului organizaţiilor neguvernamentale şi a raportului Corpului de Control, ministrul Culturii nu a luat nicio măsură pentru normalizarea activităţii Direcţiei pentru Cultură Bucureşti", reclamă ONG-urile.

Mai mult, Ministerul Culturii a confirmat avizele ilegale pentru demolare emise de Direcţia pentru Cultură Bucureşti pentru imobilele din strafa Gutenberg nr. 3A şi şoseaua Kiseleff nr. 39, deşi organizaţiile neguvernamentale au semnalat că nu era de competenţa Direcţiei să le emită.

Proiectul "Diametralei Buzeşti-Berzei", deşi are consecinţe importante asupra patrimoniului construit, nu are avizul Ministerului Culturii. Deşi lucrările sunt de notorietate publică, deşi organizaţiile de protecţia patrimoniului i-au solicitat-o, ministrul nu a cerut oprirea lucrărilor până la avizarea proiectului, ci a avizat demolarea a 33 de clădiri.

Pe 26 ianuarie 2011, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a solicitat oprirea lucrărilor de demolare din proiect până la evaluarea de către Comisie a întregului proiect. Ministrul Culturii a trecut peste decizia Comisiei şi a permis structurii locale a Ministerului emiterea avizelor de demolare pentru alte nouă imobile.

Mai mult, pe 2 februarie 2011, ministrul a promis personal organizaţiilor neguvernamentale că Ministerul nu va emite avize de desfiinţare până la clarificarea situaţiei. Cu toate acestea, în intervalul 10-14 februarie structura locală a Ministerului a emis avize de desfiinţare pentru alte 18 imobile.

"Declasarea monumentelor istorice Hotel Marna şi Casa C-tin Rădulescu (Cinema Feroviar) s-a produs cu încălcarea de către Ministerul Culturii a procedurilor de declasare, iar avizarea demolării lor s-a făcut cu încălcarea unei decizii judecătoreşti. Ministerul Culturii nu a luat nicio măsură faţă de demolarea ilegală a imobilului din str. Berzei 34, parte a unui ansamblu monument istoric. Cu dispreţ faţă de lege şi faţă de mandatul său de ocrotitor al patrimoniului, a avizat ulterior demolarea deja consumată", mai scriu reprezentanţii ONG-urilor.

Scrisoarea este semnată de ActiveWach, Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Patrimoniului (Pro_Do_Mo), Alianţa Civică, Asociaţia Bucureşti, Asociaţia Ecopolis, Asociaţia Frontul Negustoresc Obor, Asociaţia Odaia Creativă, Asociaţia pentru Tranziţie Urbană, Asociaţia Pro Democraţia Club Bucureşti, Asociaţia Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Anthropoesis, Fundaţia Eco-Civică, Fundaţia Media Art & Social Experiment, Grupul Miliţia Spirituală, Societatea Academică din România. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MCPN: Acuzaţiile ONG-urilor referitoare la încălcarea legii sunt neîntemeiate.
 Vizualizări articol: 452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MCPN: Acuzaţiile ONG-urilor referitoare la încălcarea legii sunt neîntemeiate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei