Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 feb 2011 - Anul XVI, nr. 46 (4644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS: Spitalele ar putea fi clasificate în cinci categorii de competenţă, începând din luna mai

 

Spitalele se vor clasifica în cinci categorii de competenţă începând din luna mai, în categoria I intrând unităţile cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane, care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt, potrivit unui proiect de Ordin al MS.

Ministerul Sănătăţii (MS) a supus, ieri, dezbaterii publice proiectul de Ordin privind metodologia pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, ce conţine criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor.

"Propunerea de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă, precum şi cea de reorganizare a sistemului spitalicesc, fac parte din strategia Ministerului Sănătăţii de a înfiinţa unităţi sanitare cu nivel I de competenţă. În forma de organizare existentă în prezent, pacienţii nu pot beneficia de tratament într-un spital cu nivel de competenţă foarte înalt deoarece nici un spital nu poate să obţină această categorie. Este necesar ca, cel puţin în cele şase centre universitare de tradiţie din ţară să putem organiza astfel de unităţi", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, citat într-un comunicat al MS.

Dacă proiectul Ministerului Sănătăţii va fi aprobat, începând din luna mai spitalele se vor putea clasifica în cinci categorii de competenţă.

 

Cele cinci categorii de competenţă

Astfel, potrivit propunerilor Ministerului Sănătăţii, spitalele de categoria V - cu nivel de competenţă limitat - sunt unităţile care asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, într-o singură specialitate sau servicii paleative.

În categoria spitalelor de categoria IV - cu nivel de competenţă bazal - vor intra unităţile care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. Spitalele de categoria III - cu nivel de competenţă mediu - vor fi unităţile care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.

În categoria spitalelor de categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil) - cu nivel de competenţă înalt - vor fi cuprinse unităţile cu nivel înalt de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate. Acestea vor deservi populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe.

Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil) - nivel de competenţă foarte înalt - vor fi unităţile cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt. Acestea vor asigura asistenţa medicală la nivel regional şi vor deservi populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi din alte judeţe.

Spitalele de urgenţă vor fi clasificate în continuare în baza prevederilor din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1764/2006, pentru a păstra funcţionalitatea sistemului naţional de urgenţă, au precizat reprezentanţii MS.

 

Spitalele sunt obligate să solicite DSP, în scris, clasificarea

Conform proiectului de act normativ, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a noului ordinului spitalele sunt obligate să solicite, în scris, direcţiei de sănătate publică clasificarea în noile condiţii.

Cererea unităţilor va fi însoţită de o fişă de autoevaluare de a cărei corectitudine şi realitate a datelor înscrise răspunde managerul unităţii solicitante. Pe baza acestor documente, direcţia de sănătate publică va supune aprobării ministrului Sănătăţii categoria în care spitalul este clasificat.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, clasificarea spitalelor însemnă creşterea eficienţei funcţionării spitalelor prin evitarea suprapunerilor şi paralelismelor între unităţile spitaliceşti, dar şi asigurarea accesului echitabil al cetăţenilor la serviciile medicale. De asemenea, costurile de tratament vor scădea deoarece, odată cu clasificarea în funcţie de competenţă, se va evita internarea la niveluri inferioare de asistenţă spitalicească a pacienţilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvaţi la acel nivel.

Clasificarea pe baza acestei metodologii va fi utilizată pentru stabilirea protocoalelor de transfer interspitalicesc pentru cazurile necritice, dar şi pentru planificarea dezvoltării reţelei spitaliceşti în concordanţă cu necesităţile populaţiei.

"Clasificarea spitalelor va avea un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării suplimentare a spitalelor, pe nivele de competenţă şi performanţă, şi pentru planificarea achiziţiilor de aparatură medicală", potrivit Ministerului Sănătăţii.

Guvernul a decis, miercuri, desfiinţarea a peste 11.500 de paturi din sectorul sanitar, în intervalul 2011-2013, operaţiune prin care România să atingă în următorii trei ani media europeană de 5,61 paturi la mia de locuitori.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, numărul paturilor pentru care este asigurată finanţarea va fi redus de la 134.760 la 129.524 în 2011, la 125.639 în 2012 şi la 123.127 în 2013. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS: Spitalele ar putea fi clasificate în cinci categorii de competenţă, începând din luna mai.
 Vizualizări articol: 762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
MS: Spitalele ar putea fi clasificate în cinci categorii de competenţă, începând din luna mai5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei