Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 feb 2011 - Anul XVI, nr. 46 (4644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Importanţa duhovnicului în viaţa creştinului

 

Ortodoxia este "calea cea strâmtă care duce la mântuire", însă este foarte important de ştiut că pe această cale creştinul nu poate să meargă singur. Cel care îl însoţeşte şi îl îndrumă este preotul duhovnic. Mântuitorul Hristos a instituit această Taină, a duhovniciei, înainte de Patima Sa când a suflat peste ucenici zicându-le: "Luaţi Duh Sfânt, cărora veţi ierta păcatele le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute" (In. 20, 22-23). Iată, deci, importanţa pe care o are duhovnicul în viaţa creştinilor: el este cel ce mijloceşte pentru iertarea păcatelor celor încredinţaţi lui; tot el este cel care face cunoscută fiului duhovnicesc voia Lui Dumnezeu.

Dacă în viaţa trupească părinţii sunt cei care îi nasc pe fii, în viaţa duhovnicească fiii îşi aleg părinţii. Sfântul Ioan Scărarul ne învaţă că este foarte important să cercetăm mai mulţi duhovnici înainte de a ne încredinţa unuia "pentru ca nu cumva să încurcăm călătorul cu corăbierul sau bolnavul cu medicul". După ce însă ne încredinţăm unui îndrumător trebuie să ne supunem acestuia, ascultându-l fără cârteală şi trecând cu vederea eventualele lui lipsuri fireşti. Părintele Rafail Noica, "nepot duhovnicesc" al Sfântului Siluan şi fiu spiritual al părintelui Sofronie Saharov, sfătuieşte pe credincioşi să meargă la duhovnic ca la scaunul de judecată şi să primească cuvântul părintelui ca de la Hristos. De asemenea, părintele Noica evidenţiază şi importanţa rugăciunii înainte de Taina Spovedaniei. Rugăciunea trebuie făcută atât de duhovnic, cât şi de "fiu", ambii cerând să primească voia lui Dumnezeu. Este important de subliniat faptul că, pentru preot, această lucrare presupune o mare responsabilitate harică. Vorbind despre acest lucru, avva Iosif isihastul, duhovnic cu viaţă aleasă, zicea: "Pentru fiecare suflet pe care îl ia în primire, duhovnicul se înfăşoară cu un lanţ greu împrejurul gâtului său şi are nevoie de multă rugăciune pentru a-şi uşura greutatea". Din partea ucenicului, adică a fiului duhovnicesc, se cere supunere faţă de "părintele" său. Această supunere este ceea ce numeşte Ortodoxia ascultare. Credinciosul se roagă pentru ca Dumnezeu să-l lumineze pe duhovnic aşa încât acesta să exprime voia Sa. Iată, deci, că rugăciunea trebuie să fie reciprocă în relaţia duhovnic-ucenic. Legătura dintre cei doi este veşnică şi întărită de virtutea dragostei. Sfinţii Părinţi ne învaţă că înaintea scaunului de judecată al Mântuitorului ne vom înfăţişa împreună cu duhovnicul. Cuviosul Paisie Aghioritul zice: "La spovedanie este judecat de Dumnezeu şi cel ce se spovedeşte şi duhovnicul, unul pentru cele pe care le spovedeşte, iar celălalt pentru cele pe care le hotărăşte".

 

(Bogdan Nicuşor MARIN, Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Importanţa duhovnicului în viaţa creştinului.
 Vizualizări articol: 3875 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Importanţa duhovnicului în viaţa creştinului4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu mai scrieti neadevaruri! trimis de
(25 feb 2011, 11:31:07
Ortodoxia este "calea cea stramta care duce la mantuire"...Am citit Biblia de n ori dar n-am gasit o asemenea gogorita!In Biblie se spune ca "acea cale" E DOAR HRISTOS ("Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine"-"Eu sunt CALEA adevarul si viata"!)Deci,"calea cea stramta"e numai Hristos nu o biserica aparuta cu sute de ani dupa El,plina de tot felul de datini si obiceiuri paganesti!E o blasfemie sa afirme cineva asa ceva!Daca ortodoxia,daca catedralele mantuirii,daca moastele si icoanele fac minuni,daca preotii iarta pacatele(acel text-citit in contextul Bibliei-nu inseamna nici pe departe ca popii pot ierta pacatele!),atunci CE NEVOIE MAI AVEM DE DUMNEZEU ? Oamenii,in acest mod de a gandi,i-au luat locul Creatorului,de asta s-a ajuns in ziua de azi ca oamenii sa se roage creaturilor si nu Creatorului !!! Biserica lui Hristos este doar cea din Biblie...care n-are nimic de aface cu ortodoxia de azi!
2.   Sa fie clar pt. toti! trimis de
(25 feb 2011, 12:07:41
Domnul Iisus Hristos n-a fost "ortodox",si nici n-a poruncit vreodata oamenilor sa devina "ortodocsi",ca si conditie de a ajunge in rai!Feceoara Maria n-a fost "ortodoxa", sfintii apostoli n-au fost "ortodocsi" si pana pe la "inventia""cu ortodoxia",prin secolul al patru lea d.H,NIMENI N-A STIUT de asa ceva.Niciodata toti acestia mai sus mentionati nu s-au rugat decat LUI DUMNEZEU!Nu la icoane,nu la statui,nu la moaste,nu la sfinti,nici nu si-au facut fel de fel de sarbatori cu cruce alba,rosie,neagra sau albastra numai spre a se inbuiba de mancare si bautura!Sa-mi spuna cineva daca am sau nu dreptate!Daca gresesc,sa ma lumineze cineva cu versete biblice nu cu propriile...aberatii folclorice bisericesti,gen:"sf.Scararu a spus...Sf.Gheorghe a facut"...Nu,astea nu sunt adevaruri biblice!N-au nici o valoare!
2.1  RE: Sa fie clar pt. toti! trimis de
(25 feb 2011, 15:27:55
Adevarati grait-ai!! Subscriu
2.2  RE: Sa fie clar pt. toti! trimis de
(25 feb 2011, 18:34:42
KARUSSO, in general ai dreptate, teoretic vorbind, dar noi ne mantuim in mod particular si nu la general. Iar in acest mod particular avem nevoie de cineva care sa raspunda intrebarilor noastre launtrice! De aceea exista notiunea de maiestru si ucenic in orice meserie. De aceea Iisus a avut ucenici, ca sa-i invete, si acestia la randul lor sa invete pe altii pana in zilele noastre. Bineinteles ca au existat alterari ale mesajului initial sau infloriri pe parcursul veacurilor. Bineinteles ca au fost si unii care s-au gandit chiar sa scoata un ban din asta, dar dupa parerea mea cel ce-si va gasi un Maiestru/Duhovnic iscusit va reusi sa treaca cu bine orice furtuna!
3.   Fotografia trimis de
(25 feb 2011, 12:49:56
care insoteste articolul mi se pare extrem de sugestiva pentru a-ti face o imagine despre cei care au decis sa urmeze "calea stramta"laughing
4.   !! trimis de
(25 feb 2011, 13:27:09
V-ati adunat la latrat catelor neoprotestante, mantuitiva voi unde credeti si nu mai evanghelizati pe unde apucati
4.1  RE: !! trimis de
(25 feb 2011, 13:44:50
Traiane, cred ca vorbesc in numele tuturor denominatiilor cand iti spun ca tu nu ai nici o treaba cu vreun principiu sau crez al oricarei apartenente religioase. Nu m-ar mira sa aflam ca esti suporter al Legiunii si Garzii de Fier si in fiecare seara inainte de culcare rostesti "Heil si TLC".
4.2  RE: !! trimis de
(25 feb 2011, 18:38:45
Exact asta fac e vreo problema?
5.   !! trimis de
(25 feb 2011, 15:57:30
6.   !! trimis de
(25 feb 2011, 16:14:41
Karuso, dupa cum stii fariseii si carturarii Vechiului Testament L-au rastignit pe Mantuitorul Hristos, "tot dupa lege".Voi va luati doar dupa biblie pentru ca secta voastra a aparut de nicaieri, de vreo 200 de ani, la initiativa unui om ca toti oamenii, dar care crezut ca a dat Duhul Sfant peste el. Neavand nici o baza duhovniceasca, va "atirnati" doar de cuvintele scrise in biblia voastra. De ce zic biblia voastra si nu doar Biblia, stiti voi mai bine: Exemplul Psalmul 50 "Miluieste-ma Dumnezeule dupa mare mila Ta..." . La voi cum suna?????
Apropo de Duhul Sfant. Sf Apostol Pavel ne spune clar ca roadele Duhului Sfant sunt: blandetea, dragostea, indelunga rabdare, bunatatea, curatia, smerenia, nedesfranarea, si nu bolboroseala voastra...sau nu am citi bine?
6.1  RE: !! trimis de
(25 feb 2011, 19:01:43
Subscriu, problema d-lor este sa sara si sa muste cum apare ceva publicat in presa de ortodoxie si de Biserica noastra.
6.2  RE: !! trimis de
(25 feb 2011, 19:43:11
ca bine le mai zici....Si cand ii mai vad pe sectarii astia fatarnici care se cred ""drepti"mi se face scarba.vedeti-va de sectaria voastra si mai lasati-ne in pace cu evanghelizarile(vanatoare de ortodocsi saraci cu duhul-pe care cica ii mantuiti>>>>>&g
7.   Bravo KARUSSO trimis de
(25 feb 2011, 19:26:09
ai perfecta dreptate...ai spus exact ceea ce vroiam sa zic si eu!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei